Schone manen en gekamde staart: Shetlandpony's keuren in Assen

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13967
Geregistreerd: 20-04-16

Schone manen en gekamde staart: Shetlandpony's keuren in Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-08-22 20:09

RTV Drenthe
Algemeen

Afbeelding
Dagkampioen Nenthe v.d. Bosrand (v. Ieme v. Nieuwen Ampsen) Foto: Bokker Arianne


Voor de vijftigste keer worden shetlandpony's van Fokvereniging Drenthe Noord onder de loep genomen tijdens de jaarlijkse keuring in Assen. Honderdvijfentachtig shetlanders staan te trappelen om zich aan de jury te laten zien.

In die vijftig jaar heeft de vereniging het ledenaantal zien afnemen. "We hebben gemiddeld veel oude leden", zegt bestuurslid Andries Boer. "Er komt weinig jeugd bij, omdat ze moeilijk een stukje land kunnen krijgen om daar een paar shetlanders te laten lopen."

Gek op shetlanders
Lid van het eerste uur is de 91-jarige Evert Liewes. Hij is van kleins af aan al gek op shetlanders. "Ze zijn heel makkelijk te houden, kunnen in de zomer en in de winter op het land lopen en kinderen zijn er stapelgek op."

In al die jaren heeft Liewes heel veel shetlandpony's gehad. "Ik fokte er ook mee, dus dan krijg je er ook steeds meer. Niet alles kon ik houden, dus ik moest ook pony's verkopen. Die lopen door heel het land en zelfs ook in het buitenland."

Staart en manen wassen
Het is voor Liewes liefhebberij. "Je moet met plezier naar een keuring gaan, dan is het mooi werk." En plezier heeft hij er nog steeds in, want ook vandaag worden zijn pony's weer gekeurd. "Je wordt natuurlijk ouder. Ik heb wel een periode gehad dat ik hier met dertig of veertig shetlanders naartoe ging, maar die tijd is geweest. Ik heb er hier nu acht of negen."

En wie denkt dat de pony's van Liewes al dagen voor de keuring niet meer naar buiten mogen en uitgebreid worden gewassen, heeft het mis. "Ik was alleen de staart en de manen. Verder niet. Ik laat ze ook gewoon in het land lopen. Het zijn natuurdieren."

Prijzen
Het jubileum van de vereniging wordt eind augustus uitgebreid gevierd. Ook al neemt het ledenaantal af, Boer maakt zich geen zorgen over het voortbestaan van de vereniging. "Mocht het echt minder worden dan kunnen we misschien samenvoegen met Fokvereniging Drenthe Zuid."

De prijzenkast van Liewes is inmiddels goed gevuld. Hij werd Nederlands kampioen. "Vorig jaar werd ik hier ook nog kampioen, zelfs erekampioen." Maar hoe hij het vandaag gaat doen, durft hij niet te zeggen. "Je verschilt natuurlijk ook weleens van mening met de jury. Daarom doe ik liever geen voorspelling."

Op de website van RTV Drenthe is een filmpje over de keuring te zien. Hierin wordt verteld waar de jury op let.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Avalanche

Berichten: 15876
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Schone manen en gekamde staart: Shetlandpony's keuren in Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-22 22:38

Shetlandertjes <3

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

Hobbyhorse

Berichten: 1315
Geregistreerd: 18-01-14
Woonplaats: Ja

Re: Schone manen en gekamde staart: Shetlandpony's keuren in Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-22 11:04

Leuk ook dat filmpje op de site van RTV Drenthe


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ubermetrics, Vagabondo en 56 bezoekers