Paarden, pony's, kramen en een veekeuring

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13724
Geregistreerd: 20-04-16

Paarden, pony's, kramen en een veekeuring

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-22 12:35

Twente FN
Algemeen

Afbeelding
Een paard op een paardenmarkt. (niet die uit het artikel) Foto: Roel van Deursen/Flickr


Paarden en pony’s, een jaarmarkt, een vleeskeuring, oude tractoren en attracties voor de jeugd en gezellige terrassen: donderdag 11 augustus wordt in het centrum van Enter de traditionele Paarden- en Ponymarkt gehouden.

Deze Enterse markt wordt voor de 54e keer gehouden en ontwikkelde zich in de loop der jaren van vooral een paardenmarkt naar een complete jaarmarkt, met maar liefst anderhalve kilometer aan kramen in de Dorpsstraat.

Paarden en pony's
Paarden en pony’s worden er nog steeds verhandeld, maar niet zoveel meer als in de eerste decennia. “We doen super ons best de paardenmarkt in stand te houden”, vertelt marktmeester Johnny Jansen. Tot nog toe lukte dat, maar het is afwachten hoe het dit jaar zal zijn, na de twee laatste jaren dat de markt niet gehouden kon worden in verband met de coronapandemie en het rhinovirus. “Het is elk jaar weer een verrassing wat er aan paarden en pony’s komt. Deelnemers aan de warenmarkt moeten zich inschrijven, en krijgen dan een plek toegewezen. Paardenhandelaren zijn volledig vrij om te komen, die hoeven zich niet aan te melden.”

De organisatie van de markt in Enter probeert paardenhandelaren wel te motiveren, onder andere door het kiezen van het mooiste paard en de mooiste pony van de markt. Jansen: “Een aantal eigenaren komen alleen om hieraan mee te doen.” ’s Morgens vanaf zes uur begint de aanvoer. “De markt begint om acht uur, maar je kunt niet voorkomen dat er, als er paarden binnen zijn, direct al gehandeld wordt”, stelt Jansen.

Om tien uur ’s morgens worden door de wethouders Richard Kortenhoeven en Gertjan ten Brinke de prijzen uitgereikt voor het mooiste paard en de mooiste pony. Dat gebeurt op het Dorpsplein.

Grote warenmarkt
De warenmarkt strekt zich uit aan weerszijden van de Dorpsstraat, vanaf de hervormde kerk tot aan modezaak Roetgerink.
De markt is, tot genoegen van Jansen, vol. “We hebben de laatste twee jaar niet gedraaid en dan merk je dat er handelaren gestopt zijn of ander werk gevonden hebben. Maar gelukkig hebben we een mooie deelname met een gevarieerd aanbod.” Naast de warenmarkt is er een rommelmarkt (voor kinderen gratis) en zijn er attracties voor de jeugd, waaronder een kinderboerderij. Op het plein naast de Hervormde Kerk worden oude tractoren geshowd. Aan de overkant van de straat presenteert de Oudheidkamer zich.

Vleesveekeuring
Op het plein naast de RK-kerk wordt vanaf tien uur de vleesveekeuringen gehouden, die doorloopt tot circa twee uur ’s middags. “De dieren zijn tot in de puntjes verzorgd, maar ook de eigenaar is leuk om te zien, het totaalplaatje moet de jury verleiden hun beest als mooiste te kiezen. Soms showen ook kinderen en het is super om te zien hoe zij daarmee omgaan. Hier komt altijd bijzonder veel publiek op af.”

Mooi weer
Het enige waar de organisatie op hoopt voor donderdag 11 augustus, is mooi weer. “De Paarden- en Ponymarkt is een gezellige markt. Na twee jaar kan ie weer gehouden worden. Mensen ontmoeten elkaar, veel Enternaren passen er hun vakantie op aan, er hangt de hele dag een gezellige sfeer, en de horeca werkt daar ook aan mee”, aldus Jansen. De markt duurt tot twee uur ’s middags. Het centrum van Enter is die dag afgesloten en met de auto niet te bereiken. Auto’s worden naar parkeerplaatsen geleid. Geadviseerd wordt op de fiets te komen.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Avalanche

Berichten: 15659
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Paarden, pony's, kramen en een veekeuring

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-22 17:57

Ik vind dat echt zo niet meer van deze tijd...... leuk hoor, markten, keuringen ook tof, maar paardenmarkten hebben we echt al zoveel leed van gezien. Moet je niet willen imo.

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

dalmarieke

Berichten: 677
Geregistreerd: 18-02-10
Woonplaats: Hengelo

Re: Paarden, pony's, kramen en een veekeuring

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-22 08:19

Het wordt best warm, hopelijk wordt daar beetje rekening meegehouden vd dieren.

Besmet met het spikkelvirus www.dalmindys.nl

Elisa2

Berichten: 36113
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Paarden, pony's, kramen en een veekeuring

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-22 08:43

Ik hoop ook dat ze niet in de bakkende zon hoeven te staan als het 30 graden wordt...

Dat leed dat is er helaas sowieso wel, op de paardenmarkt is het publiekelijk te zien..anders gebeurd het achter gesloten deuren..het is heel dubbel.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dioxide, DotBot, manic en 8 bezoekers