LTO Nederland
Algemeen
De Tweede Kamer is van 8 juli tot en met maandag 5 september met zomerreces. Grote kans dat jullie je afvragen wat de Kamerleden op zo’n moment doen. En waar houdt LTO Nederland zich op dit moment mee bezig op paardenhouderij-gebied?
Er zijn verschillende recessen verdeeld over het jaar en in deze perioden vergadert de Tweede Kamer niet. Tijdens de recesperiodes kunnen Kamerleden de volgende vergaderperiodes voorbereiden en allerlei stukken en dossiers bestuderen. Ook gaan zij hierin vaak op werkbezoek en het land in om hun achterban te spreken. Deze tijd gebruiken we bij LTO Nederland ook om ons voor te bereiden op de dossiers die na de zomer weer opgepakt worden zoals:
Het stikstofbeleid
Dit is een sectorbreed dossier en speelt niet alleen in de paardenhouderij. Maar het is een feit dat de stikstofplannen van het kabinet de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien bij boeren en ook paardenhouders. Er heerst veel onzekerheid over de gevolgen voor agrarische en hippische bedrijven. De FNRS en LTO hebben hier 20 juli jongstleden een interactief webinar over gegeven om te vertellen wat er op dit moment speelt en wat de huidige stikstofplannen betekenen. Lees in dit artikel een samenvatting van dit webinar.
FNRS en LTO vakgroep paardenhouderij werken er ondertussen samen met andere partijen hard aan om een stevige bijsturing, mede vanuit de provinciale overheden, te realiseren in de uitwerkingen van de stikstofplannen. Ook staan we individuele paardenhouders op lokaal niveau bij wanneer ze getroffen worden door de maatregelen.
Aanpak van de wolf
Er is nog steeds geen beleid richting paardenhouders wat schade door de wolf betreft en wij maken ons als LTO nog steeds zorgen over de aanwezigheid van de wolf in Nederland. In het voorjaar hebben we een enquête geplaatst rondom dit onderwerp om jullie ervaringen, mening en behoefte te achterhalen. Hier zijn we mee aan de slag gegaan, maar kunnen helaas nog geen nieuws delen van zaken die we aan de hand hiervan bereikt hebben. We zijn hier nog steeds hard mee bezig, maar zoals jullie inmiddels weten gaan dit soort dingen bij de overheid niet over een nacht ijs (en ook geen twee).
Paardenwelzijn en ruimtelijke ordening
Welzijn blijft een belangrijk onderwerp op de agenda, hoewel er de afgelopen jaren al veel stappen zijn gemaakt zoals de invoering van het Keurmerk Paard en Welzijn en de komst van de Maatlat Duurzame Veehouderij voor paardenstallen. De Maatlat zal eind dit jaar worden geëvalueerd en we bereiden ons deze zomer voor om hier input voor te leveren.
Op gebied van ruimtelijke ordening zijn we nog steeds bezig om een beleid te laten creëren wat beter aansluit op de behoeften van het paard en welzijnsverbeteringen in de toekomst nog makkelijker te maken. Denk aan het beleid voor het plaatsen van schuilstallen om paarden bescherming te bieden tegen bepaalde weersomstandigheden. Maar ook het toestaan van faciliteiten die bewegingsruimte vergroten zoals paddocks, weidegang en uitloopstallen.
Naar de stembus
Voor sommigen lijkt het nog maar pas geleden, maar dit najaar gaan de Provinciale Statenverkiezingen en daarmee de Eerste Kamerverkiezingen weer spelen. In maart 2023 mogen we weer naar de stembus. Uiteraard zullen we jullie weer informeren over de standpunten van verschillende partijen wat belangrijke onderwerpen voor paardenhouders betreft.
Onderwerpen die in ieder geval zeker aan de orde gaan komen, zijn het stikstofbeleid en het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG). De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen bepalen ook de samenstelling van de Eerste Kamer. Extra belangrijk dus om vanaf dit najaar te gaan volgen wat diverse politieke partijen hierover in hun verkiezingsprogramma’s op gaan schrijven. Uiteraard informeren wij jullie hier ook over.
Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een
PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je
in dit topic achterlaten.