Stempelhengsten: Cornet Obolensky

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12896
Geregistreerd: 20-04-16

Stempelhengsten: Cornet Obolensky

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-22 20:25

Stempelhengsten.eu
Fokkerij

Afbeelding
Cornet Obolensky en Marco Kütscher. Foto: OndRond/Wikimedia Commons


Cornet Obolensky BWP is een schimmel hengst die is geboren in 1999. Hij is gefokt door Thierry Degraeve uit Knokke-Heist in België en heeft oorspronkelijk de naam Windows van het Costersveld gekregen. Zijn vader is de stempelhengst Clinton Holst (1993, V. Corrado I Holst), die zowel in de sport als in de fokkerij uitstekend heeft gepresteerd en zijn moeder is de merrie Rabanna van Costersveld BWP (1994, V. Heartbreaker KWPN).

De jonge Windows van het Costersveld is opgefokt door Heinrich Ramsbrock uit Menslage, die hem in de herfst van 2001 heeft verkocht aan de Oekraïense fokker Valentyn Nychyporenko. De nieuwe eigenaar heeft de hengst Cornet Obolensky genoemd, naar een cavalerie-officier uit het leger van Tsaar Nicolaas II van Rusland. Onder de naam Cornet Obolensky heeft het Westfaalse stamboek de hengst in december 2001 goedgekeurd voor de fokkerij. Later hebben vrijwel alle toonaangevende stamboekorganisaties de hengst goedgekeurd of erkend voor hun eigen fokkerijen.

Cornet Obolensky is van 2004 tot en met 2012 door Marco Kütscher (GER) in de internationale springsport uitgebracht. De combinatie heeft diverse successen geboekt, maar een echt grote overwinning ontbreekt. Wel hebben ze als onderdeel van het Duitse team diverse landenwedstrijden gewonnen. Bij de Olympische Spelen 2008 in Hongkong is de hengst na de eerste manche van de landenwedstrijd behandeld met een niet toegelaten middel, waardoor zijn in Hongkong behaalde resultaten vervallen zijn verklaard en Kütscher is veroordeeld tot het betalen van een boete.
Cornet Obolensky heeft in totaal bijna €800.000 gewonnen.

Als fokhengst heeft Cornet Obolensky tot maart 2022 circa 4.000 geregistreerde nakomelingen gebracht. Daarvan zijn er tot maart 2022 653 in internationale springconcoursen uitgebracht en die hebben samen €21.370.000 gewonnen. 34 nakomelingen hebben een winsom van meer dan €100.000.

De meest succesvolle nakomeling is de ruin Clooney Westf, die met Martin Fuchs (SUI) in 2019 in Rotterdam Europees kampioen is geworden en in 2018 de zilveren medaille heeft gewonnen bij het Wereldkampioenschap in Tryon NC.

Andere internationale toppers zijn Cornado I Holst (Marcus Ehning), Cornet d’Amour Westf (Daniel Deusser), Cornet’s Cristallo Westf (Marco Kutscher), Comme Il Faut Westf (Marcus Ehning), Balou de Reventon OS (Liubov Kochetova en Darragh Kenny), Corbinian Westf (Steve Guerdat) en Coree Westf (Gregory Wathelet).

Als leverancier van fokpaarden heeft Cornet Obolensky tot het voorjaar van 2022 56 dochters gebracht die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden. Ook is Cornet Obolensky vader van 284 zonen die zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Daarvan hebben 64 zonen meer dan vijftien geregistreerde nakomelingen.

De tot dusver meer succesvolle zoon in de fokkerij is Comme Il Faut Westf, die zelf weer vader is van 59 goedgekeurde zonen en 111 internationale springpaarden.
Op http://www.stempelhengsten.eu is een apart artikel geplaatst dat gewijd is aan de prestaties van Comme il Faut en zijn nakomelingen in de fokkerij en de sport.

Verschillende andere zonen van Cornet Obolenski hebben hun kansen in de fokkerij gehad. In dat verband moeten Corlensky Westf (2003), Cornado I Westf (2003), Cornet’s Stern Westf (2003), Cristallo I Westf (2003), Cornet’s Prinz Westf (2005), Coronas Westf (2005), Colestus Westf (2006) en Con Spirit DSP (2006) worden genoemd. Zij hebben allen vijf of meer goedgekeurde zonen gebracht, die de verwachtingen (nog) niet hebben waargemaakt.

De jongere hengsten Cohinoor VDL Hann (2012), Ibolensky Zang (2013) en Classico TN SF (2015), die alle drie vooral in Nederland zijn gebruikt, lijken veelbelovend. Daarnaast zijn er diverse nog jongere hengsten, vaak uit Holsteinse moeders, die goed gepresteerd hebben in verrichtingsonderzoeken, aanlegtesten en sporttesten, waarvan de fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

Maar liefst 55 zonen van Cornet Obolensky zijn alleen door het Anglo-Europese stamboek goedgekeurd. Daarvan hebben er slechts drie een geringe bijdrage aan de fokkerij geleverd en de overige 52 hebben samen nog geen 50 geregistreerde nakomelingen.

Voorkomen en afstamming
Cornet Obolensky BWP 056002W00184083 is een schimmel hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 20 april 1999 en is bij zijn geboorte Windows van het Costersveld genoemd. Fokker van de hengst is Thierry Degraeve uit Knokke-Heist, dat in het noordwesten van België aan de kust ligt.

Vader
De vader van Cornet Obolensky is de schimmel hengst Clinton Holst. Hij is op 25 februari 1993 geboren en is gefokt door Rudolf Wieck uit Kellinghusen, dat circa vijftien km ten oosten van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt. De vader van Clinton is de schimmel hengst Corrado I Holst (1986, V. Cor de la Bryère SF).

Clinton is in de jaren 2000 – 2006 door Dirk Demeersman (BEL) uitgebracht in internationale springwedstrijden. In 2003 is met het Belgische team de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd tijdens het CHIO Aken. In 2004 is individueel de vierde plaats behaald bij de Olympische Spelen in Athene, waar met het Belgische team in de landenwedstrijd de zesde plaats is behaald. In 2005 zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Aken en Braunschweig. Bij de Europese kampioenschappen in San Patrignano is met het Belgische team de vijfde plaats behaald in de landenwedstrijd en is individueel de 14e plaats behaald. In 2006 is bij de World Equestrian Games in Aken met het Belgische team de zevende plaats behaald in de landenwedstrijd.

In de fokkerij is Clinton door vrijwel alle West-Europese stamboekorganisaties geaccepteerd. Van hem zijn circa 1600 nakomelinge geregistreerd, waaronder 95 goedgekeurde zonen en 32 merries die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden. Bekende goedgekeurde zonen van Clinton zijn President KWPN (1997), Utrillo van de Heffinck BWP (1997), Cornet Obolensky BWP (1999) en Eldorado van de Zeshoek BWP (2004).

Ruim 400 nakomelingen van Clinton zijn in internationale springconcoursen uitgebracht. Zij hebben samen meer dan €5 miljoen gewonnen. De meest succesvolle nakomelingen van Clinton zijn Cornet Obolensky BWP (Marco Kutscher) en Coral Reef Via Volo BWP (Elisabeth (Beezie) Madden).

Moeder
De moeder van Cornet Obolensky is de donkerbruine merrie Rabanna van Costersveld BWP (1994, V. Heartbreaker KWPN) en tweede moeder is de bruine Holivea van Costersveld SBS (1991, V. Randell Z Hann). Holivea van Costersveld is ook de moeder van de hengsten Vivaldo van het Costersveld BWP (1998, V. Clinton Holst) en van Quirinus van ’t Ravennest BWP (2016, V. Toulon BWP), die is goedgekeurd door het BWP.

De moederlijn van Cornet Obolensky is van oorsprong Gelders. Aan de moederlijn is bijgedragen door de hengsten Beaujolais KWPN (1983, V. Lucky Boy xx), Farn Holst (1959m V. Fax I Holst), Duc de Normandie Sprt (1962, V. Monceaux xx), Odin van Wittenstein Sgldt (1950, V. L’Invasion SF), Karolus van Wittenstein Sgldt (1946, V. Graaf van Wittenstein Sgldt) en Anton Sgldt (1936, V. Edelstein OF. De lijn loopt terug naar de merrie Abetsie GPS (1936, V. Ot van Wittenstein GPS).

Gerekend over acht generaties heeft Cornet Obolensky een afstamming met 43,0 % Engels- en Arabisch volbloed, 31,3 % Holsteins bloed en 9,3 % Selle Français bloed.

Fokkerijcarrière
In het blad “De Hoefslag” van 22 augustus 2017 is een artikel over Cornet Obolensky gepubliceerd. Onderstaande alinea is aan dat artikel ontleend.

“De in België als ‘Windows van het Costersveld’ geboren schimmel kwam al op jonge leeftijd in de Duitse handelshanden van Heinrich Ramsbrock. Vlak voor zijn goedkeuring op de Westfaalse keuring sloeg Valentyn Nychyporenko eigenaar van Zhashkov Stud Farm in Oekraïne zijn slag.

Cornet werd als belofte aangekocht voor een bedrag dat vermoedelijk niet eerder betaald was voor een tweejarige, nog niet gekeurde hengst. Oleg Mygovych, vertelde hierover namens de Zhashkov Stud aan Hoefslag: ‘Ze lachten ons uit dat we zo’n bedrag neertelden. Maar toen hij had vrij gesprongen en gekeurd werd, ontstond er een andere situatie. Toen kregen wij ineens biedingen, die wat wij betaald hadden flink overstegen.’ Zijn nieuwe eigenaar leverde het toekomsttalent zijn illustere naam Cornet Obolensky op, vernoemd naar een hoge legerofficier uit een vorstenfamilie aan het eind van het Russische keizerrijk. Dat de Oekraïners zo vlug hun slag hadden weten te slaan was mede te danken aan de goede contacten tussen hen en het Westfaalse stamboek. Niet voor niks heette Zhashkov Stud Farm tot 2008 Club Westfalia Ukraïne. De naam mag veranderd zijn, de goede contacten zijn er nog altijd, zo bevestigt Mygovych”.


Cornet Obolensky is in december 2001 in Münster-Handorf door het Westfaalse- en Rijnlandse stamboek goedgekeurd en heeft, conform de Duitse traditie dat hengsten een naam hebben die met dezelfde letter begint als de naam van hun vader, daar de naam Cornet Obolensky gekregen.
Hij is daarmee vernoemd naar Prins Sergei Alexandrovich Obolensky uit Petrograd (tegenwoordig Sint Petersburg), die officier was is de keizerlijke cavalerie van Tsaar Nicolaas II van Rusland.

In maart 2002 heeft de hengst in Münster-Handorf deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen waarbij hij 7,38 punten voor de dressuur, 9,24 punten voor het springen en 8,33 punten voor zijn totale prestatie heeft gekregen, Om te voldoen aan de Duitse verrichtingseisen heeft hij in 2003 en 2004 aan drie springwedstrijden deelgenomen, waarbij hij is gewaardeerd met een 8,0 en twee keer met 8,3 punten.

In 2003 heeft het Hannoveraanse stamboek Cornet Obolensky goedgekeurd, en in 2004 is het Oldenburgse stamboek gevolgd. Later hebben ook het BWP, het KWPN, het Beierse-, Holsteinse-. Zweedse-, Ierse Sportpaarden-, Selle Français-, het Oldenburg-International stamboek de hengst toegelaten tot hun fokkerij .
Hierbij moet worden opgemerkt dat het BWP en het Selle-Français stamboek nog altijd de naam Windows van het Costerveld gebruiken en dat de rest van Europa de baan Cornet Obolensky gebruikt.

Sperma van Cornet Obolensky is in 2022 bij verschillende hengstenstations in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zweden beschikbaar.

Sportcarrière
Cornet Obolensky is van 2004 tot en met 2012 door Marco Kütscher (GER) op internationale springconcoursen uitgebracht. In 2006 is een derde plaats behaald in een wedstrijd in Lyon. In 2007 is met het Duitse team in Barcelona de finale van de Nations Cup gewonnen en is individueel een overwinning behaald in Wiesbaden. Ook is een tweede plaats behaald in een wedstrijd tijdens het Europees Kampioenschap in Mannheim. In 2008 zijn de Grand Prix van Cervia en een wedstrijd in Balve gewonnen. Met het Duitse team zijn overwinningen behaald in de landenwedstrijden in Rotterdam en Barcelona en individueel is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Rotterdam.

In augustus 2008 heeft de combinatie met het Duitse team deelgenomen aan de Olympische Spelen in Hongkong. Daar is Cornet Obolensky na de eerste manche van de landenwedstrijd geïnjecteerd met het enzym lactanase, zonder dat die behandeling formeel is gemeld aan de Federation Equestre International (FEI). (Lactanase vermindert de melkzuurproductie in de spieren, waardoor een patiënt zich minder vermoeid voelt; het middel staat op de lijst met verboden prestatie verhogende middelen). De gang van zaken heeft veel commotie opgeroepen en is in 2010 door een uitspreek van het FEI-tribunaal beslecht. De uitspraak hield in dat alle resultaten van de combinatie Kutscher-Cornet Obolensky tijdens de Olympische Spelen worden geschrapt en Kutscher een boete van 10.000 Zwitserse frank moet betalen. Ook de gerechtskosten van 5.000 Zwitserse frank zijn voor rekening van Kütscher.

In 2009 is de tweede plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Bordeaux. Bij de finale van de World Cup in Las Vegas NV is de 27e plaats bereikt. Voorts zijn derde plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Rio de Janeiro en Frankfurt en een zesde plaats in de Grand Prix van Doha. In 2010 is de combinatie alleen in de maand januari en van september tot december uitgebracht en zijn geen grote successen geboekt.

In 2011 zijn met het Duitse team overwinningen behaald in de landenwedstrijden tijdens het CHIO Rotterdam en het Europees kampioenschap in Madrid. Bij het Europees kampioenschap is individueel de elfde plaats behaald. Daarnaast is de vierde plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Stuttgart.
In 2012 is de World Cup wedstrijd in Zürich gewonnen en zijn met het Duitse team de landenwedstrijden van de CHIO’s in Rome en Rotterdam gewonnen. Ook is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Doha en is bij de World Cup finale in ’s-Hertogenbosch de 13e plaats bereikt.
Cornet Obolensky heeft een winsom van €799.950.

Lees het hele artikel op Stempelhengsten.eu.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: joyce83, Prima2Donna, Ptl4ever, tiwi1969 en 22 bezoekers