Fokkerij
Ingezonden door Janouk

Een Engels Volbloed. Foto: www.paardenpixels.nl, Jacqueline van Rede/Bokt Wiki
Er zijn nieuwe bevindingen gedaan met betrekking tot de genetica van renpaarden. Deze waarschuwen voor de toename van inteelt bij Engels Volbloedpaarden. Uit het onderzoek blijkt dat hoe hoger het percentage inteelt is, hoe kleiner de kans is dat het paard ooit aan races zal meedoen. Meer dan 6000 Engels Volbloeden uit Europa en Australië werden onderzocht, paarden met de hoogste inteeltniveaus hadden 13% minder kans om ooit op de renbaan te lopen. Ook werd bij 1% van de onderzochte paarden een dubbele kopie van een negatieve genetische indicator gevonden die verband houdt met de ontwikkeling en herstel van de botten. Bij deze dieren is de kans dat zij nooit zullen racen met 32% verhoogd.
Emmeline Hill, hoofdonderzoeker van de University College Dublin's School of Agriculture and Food Science, vertelt aan Horsetalk: "De identificatie van de enige genetische marker met een sterk negatief effect is goed nieuws, omdat het betekent dat het kan worden beheerd. Als de 'drager'-status van een merrie en een hengst bekend is, kan deze informatie worden gebruikt om te voorkomen dat er veulens met twee exemplaren van de genetische indicator worden geproduceerd. Dit zal onmiddellijk economisch voordeel opleveren voor fokkers en eigenaren van renpaarden en het dierenwelzijn verbeteren. De kennis van deze genetische indicator zal het mogelijk maken om testen uit te voeren om de negatieve gevolgen van inteelt te verminderen met als doel het aantal veulens te verhogen dat geboren wordt en dat kan racen.”
Co-auteur professor Josephine Pemberton van de Universiteit van Edinburgh vertelt: "De effecten van inteelt die we hebben gezien zijn zeker niet nieuw, maar zijn alleen onthuld door de kracht van genetische gegevens voor de vele Engels Volbloeden die in deze dataset zijn opgenomen.” Volgens haar zijn deze resultaten een waarschuwingsteken. De inteelt bij Engels Volbloeden neemt toe, en dit is zorgelijk voor de toekomstig populatie van deze paarden.
De ontdekking van deze genetische indicator en de mogelijkheid om een paard genetisch te screenen, betekenen dat beslissingen in de fokkerij kunnen worden beheerd om zo gezondheid en welzijn van deze paarden te verbeteren. “Het lijkt misschien om een klein aantal paarden te gaan, maar het heeft een aanzienlijke impact in de populatie als geheel. Op de lange termijn zou de incidentie van deze afwijking in het ras kunnen worden teruggedrongen als er een testprogramma voor het hele ras zou worden opgezet. Dit zou op lange termijn een positief effect hebben op de genetische gezondheid van de populatie en zou het gebruik van geen enkele hengst discrimineren omdat het ook afhankelijk is van de merries", zegt Hill.
Bij de Engels Volbloeden is nog genoeg diversiteit in de genenpoel om met minder verwante hengsten te fokken. Bepaalde vaderlijnen zijn echter zo populair, dat er veel paarden met dezelfde genetica rondlopen. Dit is niet altijd duidelijk te zien in hun stamboom. De beste manier om dit te beoordelen is door een DNA-onderzoek van het paard.
Het complete, Engelstalige, artikel is te lezen op Horsetalk.co.nz. Hier vindt je ook een linkje naar de complete studie.