Blom Cup: De voorbereiding van Bas Moerings

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12883
Geregistreerd: 20-04-16

Blom Cup: De voorbereiding van Bas Moerings

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-22 15:50

KWPN
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Van 29 tot en met 31 augustus staan de KWPN Kampioenschappen om de Blom Cup weer op de hippische kalender. Opnieuw vormt de Tops International Arena het decor en daar zal het onder meer een weerzien worden met de talentvolle ruiter Bas Moerings, die al meerdere malen een Blom Cup op zijn naam wist te zetten. Hoe bereidt hij zijn paarden voor op deze wedstrijd?

Ieder jaar vormen de jongepaardenkampioenschappen om de Blom Cup een hoogtepunt. Het is een prachtige krachtmeting tussen leeftijdsgenoten op één van de mooiste locaties van het land. Het biedt voor de vijf-, zes- en zevenjarige springpaarden de kans om te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen in Lanaken, die dit jaar van 22 tot en met 25 september gepland staan.

Winnaarsmentaliteit
De 23-jarige Bas Moerings uit Roosendaal komt uit een echte paardenfamilie en heeft zich ontwikkeld tot een expert in het opleiden van jonge springpaarden. Dat bracht hem al menigmaal succes. Zo won hij vorig jaar nog met de competitieve For Pleasure-dochter Kwik Tweet de Blom Cup voor zesjarigen, nadat hij eerder al met de eveneens uit eigen fokkerij komende hengst Ipsthar (v.Denzel van ’t Meulenhof) zegevierde bij de vijfjarigen in 2018 en zesjarigen in 2019. Ook voor de komende kampioenschappen heeft de ruiter, die zich onlangs nog flink in the picture reed dankzij een glansrijke 3* Grand Prix-overwinning met diezelfde Ipsthar, meerdere troeven achter de hand. “De Blom Cup is altijd een mooie wedstrijd en daar werken mijn vader en ik ieder jaar bewust naar toe. Het past doorgaans mooi in onze opleiding van de jonge paarden, al maken we natuurlijk wel voor ieder paard een eigen plan”, vertelt Bas. “De laatste jaren richt ik me vooral met de vijf-, zes- en zevenjarigen op deze kampioenschappen en het is super dat het de laatste jaren in Valkenswaard wordt verreden. Alleen als ik een hele aparte vierjarige heb, neem ik hem mee. Maar meestal hebben we de vrachtwagen al snel vol met de oudere paarden. In Valkenswaard is het imponerend voor de paarden, dus je moet in de voorbereiding wel zorgen dat de paarden kilometers gemaakt hebben. Aan de andere kant wordt er altijd mooi en eerlijk gebouwd, dus als een paard een beetje nuchter is kan hij daar ook met iets minder ervaring prima finishen. In tegenstelling tot het WK in Lanaken, daar heb je weinig te zoeken met een onervaren paard. Dus de Blom Cup vormt een mooie voorbereiding daarop.”

Zonder ijzers
Ter voorbereiding op de Blom Cup voor de vijfjarigen neemt Bas ze mee naar verschillende concoursen, de zes- en zevenjarigen hebben meestal al aan internationale wedstrijden deelgenomen. “Dat ligt er een beetje aan waar we naar toe gaan. We proberen het per paard te bekijken en daarom is het belangrijk dat je op verschillende concoursen en terreinen kilometers maakt. Dan kan ik wel een beetje inschatten hoe ze gaan reageren op een wedstrijd als Valkenswaard, waar best wat te zien is. Of ze al wel of niet mee zijn geweest naar een internationale wedstrijd hangt van verschillende factoren af, zo rijdt mijn vader vooral nationale wedstrijden en ligt het bij mij ook een beetje aan welke wedstrijden in het schema passen.” Sinds vorig jaar ligt er een voortreffelijke grasbodem in de hoofdpiste bij Tops. “Die bodem is geweldig, daar ligt een goede Agterberg bodem onder. Tegenwoordig heb ik bijna alle paarden zonder ijzers en de grasbodem is daar zó goed, dat dat geen enkel probleem voor m’n paarden oplevert. Dat ging vorig jaar ook goed. Er zijn paarden die een grasbodem wat spannend vinden dus dan is het wel aan te raden om dat een paar keer te oefenen. Maar met deze kwaliteit van de bodem en de toegankelijk gebouwde parcoursen, kunnen de paarden zelfs dan nog prima foutloos naar de finish lopen.” Zijn Brabantse nuchterheid komt Bas Moerings goed van pas, hij heeft al menigmaal met druk op zijn schouders uitstekend weten te presteren. “Ik raak inderdaad niet zo snel in paniek. Een goede voorbereiding is het halve werk dus dat nemen we wel serieus. We willen altijd graag goed voor de dag komen op wedstrijden als deze. Mijn vader brengt dit jaar ook weer een paar paarden aan de start, hij heeft nog altijd veel plezier aan het opleiden van jonge paarden en is onverminderd fanatiek. En de paarden kunnen veel leren van dit soort kampioenschappen, waar ze meerdere dagen moeten springen.”

Presteren
Bij de zevenjarigen komt Bas met de winnaar van vorig jaar, Kwik Tweet, aan de start. “Ook neem ik Kivinia mee, dat is een jonge I’m Special de Muze. Met die twee zevenjarigen heb ik toch wel een beetje mijn hoop gevestigd. Daarnaast bij de vijfjarigen twee dochters van Vigo d’Arsouilles uit onze Guidam-merrie Vesther. Verder moet ik het nog een beetje met m’n vader uitvechten, wie welk paard daar mag gaan rijden”, lacht de ruiter, die een stel talentvolle jonge paarden in zijn stal heeft.

De Blom Cup biedt toeschouwers een blik op de allerbeste vier-, vijf-, zes- en zevenjarige springpaarden van Nederland. Een fantastisch podium voor de beste springpaarden van Nederland. Het beloven mooie dagen te worden en zijn absoluut een aanrader voor sport- en fokkerij liefhebber! Kunt u niet aanwezig zijn, maar wilt u toch graag zien wie de nieuwe kampioenen worden? Mis niets en volg alles via de livestreams op KWPN.tv.

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, of waar wij toestemming voor hebben om te gebruiken. Daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto met toestemming voor commercieel gebruik? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amyyy, Jade91, janneke_S, Marjo, siloux, Vagabondo, xChanelx en 23 bezoekers