Romeinen brachten muildieren naar Europa

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 47976
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Romeinen brachten muildieren naar Europa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-22 18:25

Horsetalk.co.nz
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Penny Higgins/Flickr.


Dit is een samenvatting van een artikel op Horsetalk.co.nz. In het artikel wordt gesproken over muildieren, maar dit kunnen ook muilezels zijn. Het hele artikel lees je hier.

Een muildier is een kruising tussen een paardenmerrie en een ezelhengst. Ze zijn sinds de IJzertijd al in het Middellandse Zeegebied.

Muildieren werden voor het eerst naar een gebied ten noorden van de Alpen gebracht door de Romeinen aan het eind van de eerste eeuw voor Christus. Voor die tijd werden alleen paarden als rijdier gebruikt door de Keltische volken. De paarden werden vooral ingezet door het leger. Toen de Romeinen kort voor de geboorte van Christus de gebieden ten noorden van de Alpen binnendrongen en zich daar vestigden, namen zij muildieren mee uit het Middellandse Zeegebied.

De muildieren werden door het leger ingezet als last- en werkdieren vanwege hun kracht, uithoudingsvermogen en hun stabiliteit in bergachtig terrein. Ze hadden ook minder voer nodig dan paarden en ezels. Ook waren ze minder vatbaar voor ziektes.

Deskundigen kunnen aan de overblijfselen van de Equidae niet zien of ze met een paard, ezel of muildier/-ezel te maken hebben, de botten lijken simpelweg teveel op elkaar. Het DNA van 400 paardachtigen uit één Keltische en zeven Romeinse nederzettingen is onderzocht. Ze hebben de genetische analyses vergeleken met de resultaten van traditionele methoden voor soortidentificatie - onderzoek van de morfologie, vorm en grootte van snijtanden en bepaalde botten. Hun onderzoek heeft aangetoond dat muildieren kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun DNA, maar ook door de kenmerken van hun gebit, en met name van hun kiezen. Eén op de zes onderzochte paardachtigen bleek een muildier te zijn.

Geochemische analyses hebben aangetoond dat de muildieren die door het Romeinse leger werden gebruikt, in warmere gebieden leefden voordat ze over de Alpen heen werden gebracht. Toekomstig onderzoek zal zich dus moeten bezighouden met de vraag of er sprake was van lokale fokinspanningen of soms zelfs van hybride import uit Gallië of uit andere delen van het Romeinse Rijk.
Laatst bijgewerkt door Banjer op 29-07-22 18:54, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Tekst aangepast


Onali

Berichten: 18270
Geregistreerd: 16-03-06

Re: Romeinen brachten muildieren naar Europa

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 18:39

Altijd weer die Galliërs :+

Interessant, vraag me altijd af of de eerste hybride bewust is gemaakt of per ongeluk.

Black is the colour of my true love's hair

Goof

Berichten: 28435
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Romeinen brachten muildieren naar Europa

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 18:46

Ik snap geen reet van dit artikel.
De Romeinen namen muildieren mee naar Europa? Maar ze werden al ten noorden van de Alpen gefokt en vervolgens namen de Romeinen ze weer mee vanuit het Middellandse zeegebied. Wat ook al Europa is.

Dus of ik kan niet begrijpend lezen of het artikel is echt heel slecht.

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 47976
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Re: Romeinen brachten muildieren naar Europa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-22 18:55

Er was iets mis gegaan met de vertaling en de controle daarvan... dank voor je oplettendheid Goof... ik heb het aangepast :)

tamary

Berichten: 28946
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 19:17

Romeinen namen ze mee noordelijk naar centraal europa.
Muilezel is ezelin x paardenhengst en zeldzamer aangezien een ezelin kritischer is qua partner. Paardenmerrie laat zich makkelijker dekken door een ezelhengst, dus muildier is meer waarschijnlijk. Of er ook meer risico is qua bevallen aangezien ezels smaller zijn, geen idee.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Afanaisa91, Cowgirl, Esther_r20, Mallow, Muronia, NadjaNadja, StalNollie, zonneglans en 14 bezoekers