Tips van de top: barrage rijden met Rob Ehrens

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14177
Geregistreerd: 20-04-16

Tips van de top: barrage rijden met Rob Ehrens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-07-22 08:47

KNHS
Sport

Afbeelding
Rob Ehrens hier met Eleganto. Foto: Aniek Molenaar Fotografie


Elke week geven we je een tip van onze beste trainers en coaches waar je thuis mee aan de slag kunt. De onderwerpen en disciplines waarover zij je tips gaan geven lopen uiteen. Ze hebben echter één ding gemeen, het paard! Daarbij staat bij alles wat we doen het welzijn van het paard voorop. Deze week een belangrijke tip over het rijden van een snelle barrage van Rob Ehrens.

"Wanneer ik een barrage zonder verstand rij, gaat het altijd mus. Dan is het de dood of de gladiolen. Een barrage gereden met verstand brengt vaak de zege met zich mee"

Er zijn verschillende elementen die meetellen om een barrage zo goed mogelijk te kunnen rijden. Eén daarvan is de manier waarop je landt na een sprong. Er zijn verschillende landingsmethoden die minder wenselijk zijn. Soms zie je paarden die vierkant landen, op de achterbenen landen, wegschieten, dood of zwaarmoedig landen of altijd op hetzelfde been landen. Een enkele keer komt doorlanden voor.
Veel afwijkende manieren van landen hebben te maken met de manier van springen van het paard en met zijn gezondheid. Het voorbeen van een paard wordt zwaar belast als dat het hele lichaam in de landing opvangt. Als een paard pijn heeft aan een of beide voorbenen, wil hij in de landing het voorbeen ontlasten. Met de rest van zijn lichaam probeert hij de klap op het voorbeen te verminderen. Hij kan zich bijvoorbeeld achter wat vasthouden en minder door de rug springen. Het paard springt dan rechter over de sprong en heeft het achterbeen eerder aan de grond dan wanneer hij helemaal rond springt en de achterhand de sprong volgt.

Op hetzelfde been landen
Er zijn paarden die altijd op hetzelfde voorbeen landen. Groot nadeel hiervan is dat het been waarop hij landt overbelast raakt. In het parcours kost het bovendien tijd om eerst weer van galop te moeten wisselen. Het altijd op hetzelfde been landen kan veroorzaakt worden doordat jonge paarden zich dat aangewend hebben. Vrijspringen gebeurt meestal op de linkerhand en soms zie je dat een jong paard daardoor leert om altijd in de linkergalop te landen. Een andere oorzaak kan zijn dat het paard altijd op hetzelfde been landt om het andere been te ontlasten. Dit komt vooral bij wat oudere paarden
voor.

Wegschieten
Soms zie je paarden wegschieten in de landing. Als dit een enkele keer uit frisheid voortkomt, is dit geen groot probleem, maar als het een gewoonte wordt, is het zeer onprettig voor de ruiter. Opvallend is dat wegschieten in de landing veel vaker bij hengsten voorkomt dan bij merries. Een mogelijke oorzaak hiervoor kan zijn dat hengsten in de landing soms last hebben van hun testikels.

Zwaarmoedig landen
Zwaarmoedig of dood landen zie je bij paarden die van nature langzaam zijn. Trage, koude paarden komen niet alleen langzaam van de grond maar hebben ook na de spong een gebrek aan reflex. Een paard dat zwaarmoedig landt, komt neer, wacht een fractie van een seconde en begint dan aan de eerste galopsprong. Een probleem daarbij is dat deze paarden tijdens de eerste galopsprong nog niet terug zijn in balans. Vooral in combinaties komen deze paarden in de problemen. Een paard met snelle reflexen gaat bij de eerste galopsprong wel direct in hetzelfde ritme en balans verder als voor de hindernis. De belasting op het voorbeen is bij de landing sowieso behoorlijk, maar helemaal als een paard zwaarmoedig landt. De belasting duurt langer en is daarom groter dan wanneer een paard snel doorrolt.

Doorlanden
Doorlanden is een zeer onprettige manier voor een springpaard om aan de grond te komen. Met doorlanden bedoelen we het zwikken of doorknikken in het voorbeen of de schouder. Doorlanden heeft vaak met de gezondheid te maken. Als het paard pijn heeft probeert hij met doorlanden de klap op te vangen. Dit is te vergelijken met een mens dat van een hoogte afspringt en te ver door de knieën gaat. Dat voelt veel minder zwaar dan wanneer je je benen lichtjes buigt als je de grond raakt.

Bekijk hier het filmpje.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ClaudeBot, Darley, djinnie, fransje23, Rinkex, Rossfechten, sterregoud en 9 bezoekers