Traditie met paardenreddingsboot bij Oosterend kan weer

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14169
Geregistreerd: 20-04-16

Traditie met paardenreddingsboot bij Oosterend kan weer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-22 16:15

Omrop Fryslan
Algemeen

Afbeelding
Een span paarden trekt de reddingsboot weer op het droge. Foto: Ryk Venema/Flickr


De traditie op Terschelling ging bijna verloren, maar door donaties gaat het donderdagavond toch weer door. Paarden brengen de roeireddingsboot Secretaris Schumacher uit 1900 weer het water in. De lancering vindt plaats bij de strandovergang van Oosterend. Daar was vroeger een reddingsstation. Terschelling is één van de laatste locaties waar nog gedemonstreerd wordt hoe een roeireddingsboot met paarden in zee wordt gebracht.

Voorzitter Martinus Kosters van Stichting Museumreddingboot Terschelling is blij dat het überhaupt weer kan. "Gedurende corona hebben we toch twee jaren niets kunnen doen. Nu kunnen we weer beginnen."

Trekpaarden gezocht
Toch had dat wel heel wat voeten in de aarde. "Helaas zijn een aantal van de paarden die altijd beschikbaar waren overleden of te oud geworden. We moesten op zoek naar nieuwe paarden: dat was een gigantisch probleem. Want er zijn wel veel paarden op Terschelling, maar betrekkelijk weinig trekpaarden die vooral ook in spannen hebben gewerkt."

Dat het uiteindelijk toch is gelukt om genoeg paarden te krijgen is voor Kosters een grote opluchting. Maar daarmee is de toekomst van de traditie nog lang niet gegarandeerd, vertelt Kosters.

Redding door een gift
"De kosten zijn vrij aanzienlijk en we moeten ieder jaar weer een bedeltocht maken. Dit jaar was er een grote sponsor die ons geholpen heeft bij de restauratie van de reddingsboot Brandaris. Dat zijn paardenliefhebbers die heel onverwacht een grote donatie doen, waardoor we de zaak alsnog sluitend konden krijgen", legt hij uit. Daarom is de stichting naar de gemeente Terschelling gestapt, om te vragen of zij bereid zijn om een deel van de kosten voor de langere termijn op zich te nemen. "Want collecteren en sponsoring op een eiland als Terschelling is bijna onbegonnen werk, het vraagt heel wat voordat je 15.000 euro bij elkaar hebt. Want we doen het ieder jaar weer opnieuw."

Genoeg vrijwilligers
Er worden maar vier keer per jaar demonstraties gegeven. "Want de mensen die het moeten verzorgen hebben het allemaal druk in het toeristenseizoen. We hebben een kleine 80 mensen nodig. Niet alleen in verband met de paarden en roeiers, maar ook beveiliging, EHBO, KNRM en andere functies. Van vrijwilligers zijn er genoeg, dat is het probleem niet." Kosters hoopt dat het weer donderdagavond wat meewerkt. "We doen het op het Noordzeestrand, dat is tamelijk vlak. We moeten een plek hebben waar niet te veel kuilen zitten, zodat de paarden die de boot in zee moeten trekken niet plotseling wegzakken. Dat verkennen we 's ochtends vroeg." Als de branding te zwaar is, dan is het risico te groot. " Dan gaan we tot het water en dan neemt de reddingsboot Frans Hogewind van Paal 8 de natte demonstratie over. We hebben heel veel ervaren roeiers, maar we willen geen risico lopen dat de boot bij terugkomst naar het strand zou kunnen omslaan."

De Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij stationeerde reddingsboot Nr. 13 op Terschelling. De reddingsboot was 8,5 meter lang en moest door tien man worden geroeid. De boot stond in een schuur aan de haven, waar tegenwoordig de veerboten aankomen. Er bleven niet veel exemplaren over van de roeireddingsboten, maar in 2005 werd een zusterschip gevonden, aangekocht en naar Terschelling gehaald. Het was het tweede project voor de Stichting Behoud Oudste Motorreddingsboot ter Wereld uit 2003, die later Stichting Museumreddingsboot Terschelling zou worden.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Zunzuncito

Berichten: 1574
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: in de Buurt

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-22 07:49

Een beetje raar om dit te plaatsen alsof het komende donderdag gaat gebeuren, terwijl het 21 juli al plaatsgevonden heeft, maar het lijkt mij machtig om een keer te zien. Volgende keer 4 augustus!

Salir De Guatemala Y Entrar En Guatepeor

axel_1997

Berichten: 1792
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-22 08:26

Hé jammer net gemist. :(
Ik ben net terug van een week rijden op Terschelling.
Als ik dit had geweten was ik er heen gegaan. ik zat er vlak bij.
Maar goed, heb ik weer een excuus om terug te komen. :D

Als je niet voor de lol op je paard stapt... kan je beter op de grond blijven staan.

"Always try to be nice, but never fail to be kind"-Doctor Who-

Marie111
Berichten: 4681
Geregistreerd: 15-07-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-22 21:06

axel_1997 schreef:
Hé jammer net gemist. :(
Ik ben net terug van een week rijden op Terschelling.
Als ik dit had geweten was ik er heen gegaan. ik zat er vlak bij.
Maar goed, heb ik weer een excuus om terug te komen. :D


meestal staat dit overal aangeplakt op het eiland.

axel_1997

Berichten: 1792
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Traditie met paardenreddingsboot bij Oosterend kan weer

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-22 22:51

Er stond veel aangeplakt. Maar deze heb ik niet gezien.

Als je niet voor de lol op je paard stapt... kan je beter op de grond blijven staan.

"Always try to be nice, but never fail to be kind"-Doctor Who-


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Black_Moon, Bytespider, Charat, Hiraeth, love_juliet, SemrushBot, Sewri, shaddy82, Vagabondo, voet en 24 bezoekers