Geslaagde Regionale keuring Groninger Paard in Wijdewormer

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13983
Geregistreerd: 20-04-16

Geslaagde Regionale keuring Groninger Paard in Wijdewormer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-22 21:05

HetGroningerpaard.nl
Fokkerij

Afbeelding
Orbaldo II, vader van de merrie die deelnam in de rubriek voor stamboekmerries 8 jaar e.o.
Foto: Esmee Blom/ Bokt Wiki


We hebben afgelopen zaterdag weer een prachtige keuringsdag kunnen beleven! Het was ditmaal de beurt aan regio west, hiervoor waren we te gast bij Stal Nieuwland van familie Zandvliet. Dankzij alle deelnemers aan de diverse rubrieken, vrijwilligers, aanwezig publiek en locatie konden we genieten van een gezellige dag op een mooi en goed verzorgd terrein. De paarden zijn beoordeeld door A. de Jong (inspecteur) en M. Kalk. Hieronder volgt een beknopt juryverslag.

Zoals gebruikelijk begonnen we met de stamboekopname op het harde, waarbij vijf merries en een ruin hun opwachting maakten. Een aantal hiervan voerde voor een gedeelte KWPN-bloed, wat vooral terug te zien was in het type.

Merrieveulens
De keuring ging van start met de rubriek merrieveulens. Hierbij verscheen Boekhorst Senhora (geb. 09-04-2022, v. Elius, m.v. Borre, fok./eig.: G.A. Smit) in de baan. Senhora is een veulen met een goed en aansprekend type, die vooral op stand een goede indruk achterliet. In de beweging had ze zich nog iets overtuigender mogen presenteren. Senhora verdiende een 1e premie.

Hengstveulens
Hier kwam aan bod Swiebertje van Nieuwland (geb. 02-03-2022, v. Sirius, m.v. Alexandro P, fok./eig.: J. en S. Zandvliet). Swiebertje is een correct gebouwd en aansprekend veulen met een Gelderse uitstraling. Hij beweegt sterk en met overtuiging, maar is wat licht in het beenwerk. Ook Swiebertje behaalde een 1e premie en mocht het oranje lint in ontvangst nemen!

Veulenkampioenschap
De titel veulenkampioen ging naar het merrieveulen Boekhorst Senhora. Zij staat in het totaalbeeld dichter bij ons beoogde fokdoel.

3-jarige stamboekmerries
In deze rubriek verscheen de merrie Oringo (geb. 09-07-2019, v. Meindert, m.v. Balto, in eigendom van L. Merks). Oringo staat voldoende in het Groninger type. Ze is nog wat overbouwd, dit is ook terug te zien in de beweging. Oringo heeft een sterk gebruik van het achterbeen. Ze behaalde een 1e premie.

Stamboekmerries 4 t/m 7 jaar
Als eerst Abby v. Nieuwland (geb. 2017, v. Gameboy, m.v. Balto, fok./eig.: J. en S. Zandvliet). Abby heeft een correcte bouw maar oogt rijtypisch en zou zowel in beweging als in type wat meer uitstraling mogen hebben. Abby kreeg een 2e premie en werd als 3e geplaatst.

Vervolgens Nicoline (geb. 2018, v. Meindert, m.v. Saron, eig. C. Burghout). Nicoline is een sterk en correct gebouwd paard die voldoende in het type staat. Ze zou in de beweging wat meer door het lichaam mogen lopen, houdt zich iets vast in de bovenlijn. Nicoline kreeg een 1e premie en werd als 2e geplaatst.

Daarna kwam de merrie Nicopine (geb. 2018, v. Meindert, m.v. Zethar, fok/eig.: J.G.M. Pronk) in de ring. Nicopine staat voldoende in het type en is correct gebouwd. Zij waardeerde zich vooral op in de beweging. Nicopine verdiende een 1e premie en werd op kop geplaatst.

Nusiena (geb. 2018, v. Alexandro P, m.v. Landos af Hvarre, eig. J. en S. Zandvliet). Nusiena is in haar totaliteit een wat licht gebouwd paard en mag in de beweging wat meer kracht uitstralen. In stap treedt het achterbeen onvoldoende door. Nusiena kreeg een 2e premie en werd als 4e geplaatst.

Stamboekmerries 8 jaar e.o.
In deze rubriek kwam aan bod de 17-jarige Littink’s Indra (v. Orbaldo II, m.v. Hanno, eig. N.C. Broers). Indra is een zwaar gebouwde merrie die goed in het type staat, met een bemerking op de stand van de linker voorvoet. De stap zou ruimer mogen zijn, de draf is voldoende. In de beoordeling van de beweging is de leeftijd van deze merrie meegenomen. Indra werd beloond met een 1e premie.

Modelmerries
Faridah (geb. 2015, v. Meinart, m.v. Farao, in eigendom van M. Kamies). Faridah is een mooie en complete modelmerrie en werd in een goede keuringsconditie gepresenteerd.

Stamboekruinen
Oreo (geb. 2019, v. Meindert, m.v. Sonique, eig. L.Merks). Oreo is een wat beknopt gebouwd paard en zou wat meer massa mogen hebben. Ook mist hij de Groninger uitstraling wat. Oreo kreeg een 2e premie en werd als 2e geplaatst.

Vervolgens Lowland v. Nieuwland (geb 2017, v. Lenard, m.v. Brandt, eig. K. de Groot). Lowland is een goed gebouwde en goed in het type staande ruin met fijne en correcte bewegingen. Hij behaalde een 1e premie.

Bruikbaarheidsproef
De bruikbaarheidsproef dressuur werd afgelegd door Littink’s Indra, zij behaalde 195 punten. Met zo af en toe een hapering in de hoek A – F, liet zij zien over een vlijtig en werkbaar karakter te beschikken, waarbij de galop in positieve zin opviel.

Zadelrubriek
In deze rubriek deden vijf combinaties mee. Allemaal lieten ze een nette en correcte verrichting zien. De plaatsing was als volgt: 1e Lowland v. Nieuwland, 2e Faridah, 3e Norah, 4e Nicopine en 5e Nicoline.

Dagkampioenschap
Een geslaagde keuringsdag werd afgesloten met het aanwijzen van de dagkampioen. Deze eer viel te beurt aan de modelmerrie Faridah (v. Meinart, m.v. Farao, eig. M. Kamies). Een mooie en goed ogende dagkampioen!
Laatst bijgewerkt door JPitty op 13-07-22 15:17, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Tekst aangepast

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Anke_, AhrefsBot, Amazonbot, Chinas, Geertema, Jorex, kyrkelover, MayoNeighs, Nathalie18x, siloux en 109 bezoekers