Algemeen

Rijden in het water, genieten voor mens en paard. Maar doe het wel veilig!
Foto: lotteluvah/ Bokt Wiki
De zomer is het perfecte seizoen om een strandrit te maken of om een koel beekje op te zoeken. Maar je plezier kan zeker bedorven worden als je paard tegenspartelt of als je moeite hebt om met deze unieke omstandigheden om te gaan. In dit artikel vind je wat essentiële tips voor jou en je paard. Zo voel je je meer zelfverzekerd met de situatie en zorg je ervoor dat het bekend en veilig is, en binnen de grenzen van je paard.
Doe het rustig aan
Als je paard nog niet eerder in het water heeft gereden, is het geen goed idee om gelijk de eerste keer in water te gaan dat dieper is dan het pijpbeen van het paard. Je wilt het paard geleidelijk aan laten wennen aan het nat worden van zijn hoeven en benen.
Sommige paarden gaan onmiddellijk naar het water en vinden het geweldig, anderen zijn wat huiveriger. Het helpt soms erg goed om een ander paard bij je te hebben dat gewoon het water in gaat zonder erbij na te denken. Ga eerst eens naar een ondiep beekje of diepe regenplas, daarna pas naar wat serieuzere diepten, die je kunt vinden aan de kust of tijdens een buitenrit.
Wees voorbereid op een schrikreactie of wat spookgedrag en ga langzaam. Bouw het zelfvertrouwen van je paard en het omgaan met aarzelingen op tijdens verschillende buitenritjes. Een beetje hetzelfde als hoe je het paard leert om in een trailer geladen te worden. Als je paard echt nerveus is, is het misschien beter om eerst aan de hand te werken in plaats van onder het zadel.
Oefening baart kunst
Als er in jouw omgeving geen kleine waterpartijen zijn, kun je die ook zelf maken. Met een schep en een tuinslang kun je zelf plassen graven en vullen met water. De slang even aan laten staan geeft een klein beetje stroming en geeft het paard het gevoel van bewegend water.
Als jullie klaar zijn om wat grotere plassen op te zoeken, benader dit dan als een leerervaring. Tenzij je paard echt blij wordt van nat worden. Maak, als dat mogelijk is, eerst een verkenningsritje om je paard aan de omgeving te laten wennen. Jij zult misschien gefocust zijn op het water-element tijdens de rit, maar je paard ziet en ruikt een heleboel andere dingen. Dit kan mogelijk verwarrend of beangstigend werken.
Strandrit
Werk eerst aan de conditie van je paard. Rijden in de zee en op het strand is hard werken, want dit biedt aanzienlijke weerstand. Dat is ook de reden dat er vaak aquatherapie wordt gebruikt om kracht op te bouwen tijdens revalidatie.
Het is essentieel dat het paard goed getraind is, voordat je in de golven duikt. Werk met je paard geleidelijk toe naar dieper water. Hoe meer je wegrijdt van samengeperst zand, hoe zachter en elastischer de ondergrond wordt. Dit kan leiden tot overbelasting en daardoor blessures aan het zachte weefsel.
Weet zeker dat je daar mag rijden
Niet alle stranden zijn toegankelijk voor ruiters. Soms is het alleen op bepaalde tijden toegestaan, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend. Controleer altijd de regels ter plekke.
Controleer getijden en stromingen
Bestudeer het getijdenschema en weet hoe de getijden zijn op de plek waar je wilt rijden. Soms wordt het heel geleidelijk eb en vloed, op andere plekken komt het getij snel op of kom je bij hoog water het strand niet meer af.
Bepaalde stromingen in de zee kunnen gevaarlijk zijn voor paarden, net als voor zwemmers. Het helpt als je aan het water de signalen voor gevaar kunt aflezen. Zoek contact met lokale watersporters en strandwachten en vraag hen welke plekken altijd gevaarlijk zijn.
Blijf op afstand van andere strandgangers
Als je niet je weg wilt zoeken tussen groepen kinderen, kinderwagens en blaffende honden zal je paard zal een stuk relaxter blijven en jij zult een leukere tijd hebben. Probeer een meer afgelegen plek te vinden op het strand als je een stukje door de branding wilt galopperen. Doe dit alleen als jij en je paard en klaar voor zijn.
Kies het juiste zadel en hoofdstel
Het klinkt misschien romantisch om op de blote rug van je paard te gaan zitten, maar voor de meeste ruiters is het verduiveld moeilijk in de zee. Doe dit alleen als je zeer ervaren bent, en van plan om met je paard te gaan zwemmen. Beter is het om een stevig zadel te gebruiken met stijgbeugels waar je gemakkelijk uit kunt komen. Gebruik ook teugels die je makkelijk uit elkaar kunt halen middels een gesp in het midden, mocht je paard met een voorbeen in een lus terecht komen.
Veel liefhebbers van strandritten gebruiken een synthetisch zadel, het zoute water is slecht voor echt leer. Een alternatief is het gebruik van een oud leren zadel dat je weg kunt doen als het teveel versleten is.
Vergeet je cap niet!
Diezelfde liefhebbers die zonder zadel in zee rijden geweldig vinden, willen ook vaak afzien van hun cap. Zij dragen liever een cowboyhoed of laten de wind gewoon door hun haar waaien. Maar je kunt op het strand net zo goed vallen als in de rijbaan –die kans is op het strand zelfs nog wat groter. Dus zet altijd je cap op!
Neem drinkwater mee voor je paard
Een strandrit een zeker weten een gevalletje “Overal zie je water, maar er is niets te drinken.” Neem altijd water (en een emmer) mee voor je paard om na de zware rit in de zon even de vochtbalans te herstellen. Neem ook extra water mee om het zout af te spoelen, als je stal meer dan een paar minuten rijden van het strand is.
Beekjes en riviertjes oversteken
Gebruik altijd een bekende oversteekplaats. Als je een stevig stroompje of riviertje wilt oversteken, wil je in het beste geval een oversteekplaats gebruiken waarvan je weet dat die veilig is. Echter, tijdens een trektocht is dit niet altijd mogelijk. In dat geval moet je vertrouwen hebben dat je aan het water kunt zien of het veilig is, je horsemanship skills gebruiken en samenwerking met je paard.
Onderzoek de oevers
Als je niet zeker bent waar je kunt oversteken, rij dan een stukje heen en weer over de oevers. Dan krijg je een beter beeld van je omgeving. Dit helpt ook om je paard aan de situatie te laten wennen. Denk eraan: je kunt altijd omdraaien en een stukje verder stroomop- of -afwaarts om op een veiliger plek over te steken.
Probeer een plek te vinden waar het water niet stroomt en waar je geleidelijk aan het water in loopt. Soms zul je sporen vinden van herten of andere dieren, die kunnen ook een goede plaats aangeven om over te steken. Koeiensporen volgen is echter niet aan te raden. Zij pakken niet altijd de veiligste plekken.
In het water gaan en even stoppen
Als je eenmaal in het water bent, laat je paard dan na enkele stappen even stoppen. Geef je rijdier een momentje om te realiseren waar hij is, de geur op te snuiven en als hij wil even zijn neus in het water te steken.
Als de oversteek vrij breed is, kan het zijn dat je op verschillende plekken tussen de oevers even wilt stoppen. Probeer tijdens de rit een ontspannen houding aan te nemen, dan ontspant je paard ook en kan hij ook van het water genieten.
Pas op met rotsachtige bodems
Sommige rivierbeddingen zijn behoorlijk rotsachtig. Deze wil je niet oversteken met een paard dat op blote voeten loopt. Bescherm je dier dan met hoefschoenen.
Wees ook bedacht op rotsen die bedekt zijn met glibberig mos of algen. Als elke rots compleet overgroeid is en er is geen ruimte ertussen, is dat geen veilige plek om over te steken. Meestal kun je het paard wel zijn weg laten zoeken tussen de rotsen, in plaats van te proberen te controleren waar hij zijn hoeven plaatst.
Vertrouw op de intuïtie van je paard
Terwijl je paard op jou vertrouwt om de weg te wijzen, is het soms ook nodig om het vertrouwen bij je paard te leggen. Je kunt in dieper water terechtkomen, waar je paard een klein stukje moet zwemmen. Of je krijgt te maken met drassige grond waardoor je paard wat moet versnellen om niet erin weg te zakken. Als je een echt goede samenwerkingsband hebt met je paard, kunnen jullie samen een veilige weg vinden. Je hebt dan een prachtige dag in het water om voor altijd te herinneren.
In onderstaande video krijg je ook de nodige tips om veilig in het water te rijden.
Let op! De video is Engels gesproken, ook de ondertiteling is alleen in het Engels.