Dinja van Liere: Het was een bewogen jaar, met hoogte- en dieptepunten

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13322
Geregistreerd: 20-04-16

Dinja van Liere: Het was een bewogen jaar, met hoogte- en dieptepunten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-06-22 14:53

CHIO Rotterdam
Sport

Afbeelding
Dinja van Liere, hier met Haute Couture. Foto: Aniek Molenaar Fotografie.


Vorig jaar was het CHIO Rotterdam een moeilijk concours voor haar vanwege het bericht over de verkeerde registratie van haar toppaard Hermès (v. Easy Game) en een nare tijd volgde. Echter, na regen komt zonneschijn en dat geldt zeker ook voor onze gesprekspartner van dit interview. Het éne na het andere hoogtepunt volgt zich op sinds het CHIO 2021 en ze hoopt tijdens het CHIO 2022 de cirkel rond te maken. Aan de motivatie zal het niet liggen, ze staat ons enthousiast te woord. In deze serie aftellen naar het CHIO is ze al een paar keer de nieuwe Anky genoemd. Natuurlijk spreken we dit keer met het nieuwe CHIO-gezicht van de dressuur: Dinja van Liere!

Heftig jaar
Dinja: "Mijn afgelopen jaar was inderdaad niet saai, sterker nog, best heftig. Rotterdam is normaal een fantastisch concours, maar in 2021 was dat anders. Wij wisten al een poosje wat er speelde, maar tijdens het CHIO kwam het slechte nieuws naar buiten en een moeilijke tijd volgde. Maar er volgden ook mooie dingen. Ik mocht, weliswaar als reserve, met mijn tweede paard Haute Couture (v. Connaisseur) naar de Olympische Spelen in Tokio. Ik was reserve, maar heb wel alles meegemaakt en zo’n tweede paard is natuurlijk een luxe die niet iedereen heeft. Na Tokio mocht ik met Haute Couture naar het EK in Hagen, wat meteen onze laatste wedstrijd was, daarna werd ze verkocht. Dat EK verliep geweldig voor mij en ook dat vond ik weer een hoogtepunt, mijn eerste EK bij de senioren en dan meteen pieken. Vervolgens Aken met Hermès, mijn eerste keer een 5* Grand Prix in Aken en dan winnen, gaver kon het niet worden. Ik juichte al toen ik mocht starten en dan bovenaan eindigen, yesssss, dat was echt mijn mooiste moment van 2021. Het jaar 2022 begon niet leuk toen Jumping Amsterdam geannuleerd werd, maar daarna heb ik wel een geweldig NK gereden. Kampioen bij de senioren, ook een uniek moment, kan ik ook weer van mijn lijstje schrappen. Ja, het was een heel bewogen jaar, met hoogte- en dieptepunten. Toch had ik het niet willen missen, ik heb veel geleerd en me aanzienlijk verder ontwikkeld."

Hermès en Hartsuijker
"Voor nu gaat het goed met mij en mijn paarden. Haute Couture is zoals bekend verkocht, maar Hartsuijker (v. Johnson) is bijzonder goed op weg om deze plaats in te nemen. Ik rijd hem al vanaf zijn derde, maar hij had net even meer tijd nodig dan andere paarden. Ook nu weer zit ik in die luxe positie om twee toppaarden te hebben en dat is heel fijn, hierdoor ontwikkel je je echt sneller, je doet zoveel ervaring op. Hermès zal ik in Rotterdam rijden en Hartsuijker meteen de week erna in Aken. Dicht op elkaar ja, maar ik kan ze wel beide rijden. In allebei de paarden zit zeker nog rek en ik wil graag naar het WK in Herning, dus ik blijf gewoon dooroefenen.

Ik heb me nog niet in de deelnemerslijst verdiept voor Rotterdam, dat doe ik eigenlijk nooit, ik ga uit van mijn eigen kracht, maar ik vind het wel heel leuk dat Hans Peter zal rijden met GLOCK’s Dreamboy N.O.P. Die combinatie heeft zo veel ervaring en daar wil ik me graag mee meten."
(redactie: het interview vond plaats voordat bekend werd dat Lynne Maas in plaats van Hans Peter Minderhoud in Team NL zal deelnemen)

Afbeelding
Dinja van Liere, hier met Hartsuijker. Foto: Aniek Molenaar Fotografie.

WK Herning
Over meten gesproken, hoe ziet Dinja de kansen voor TeamNL dressuur op het WK in Herning? Dinja: "Alle landen hebben momenteel te kampen met blessures en uitvallers. De toplanden zijn zeker niet in hun beste vorm en ik denk dat wij een verassend sterk team kunnen brengen, dus ik zie zeker kansen. De olympisch kampioene zal niet deelnemen, Isabelle Werth presteert wisselend, Charlotte Dujardin komt met een nieuw paard en er starten nog meer onervaren combinaties. Ik denk dat het spannend en leuk wordt, anders dan anders, meer open en niet zo voor de hand liggend als vaak in het verleden. Zoals gezegd, ik ga uit van eigen kracht en ik denk dat wij momenteel paarden met heel veel kwaliteit hebben. Dreamboy (v. Vivaldi) behoeft geen nadere toelichting, die kan topscores behalen. En ik ben fan van Emmelie, ik hoop zo dat Desperado (v. Vivaldi) op tijd fit zal zijn. Als je Dreamboy, Desperado en Hermès hebt, heb je al een heel goed team. Daarnaast hebben we diverse goede combinaties die voor de vierde teamplaats in aanmerking komen. Bovendien, als Desperado niet op tijd fit is, heeft Emmelie ook nog Indian Rock (v. Apache). Indian Rock is nog wat groen, maar wel een paard met buitensporige kwaliteiten. Ja, ik wil heel graag een medaille en daar gaan we zeker voor. Ik denk echt dat we een goed team kunnen samenstellen."

Dressuur gezicht CHIO
Terug naar het CHIO. Zoals gezegd is Dinja het nieuwe dressuurgezicht van het CHIO. We vragen haar wat ze daarvan vindt. Het antwoord is iets minder stoer en zelfverzekerd dan dat hiervoor. Dinja: “Ik vind het heel leuk, een hele eer. Het is wel wennen dat ik mezelf momenteel overal voorbij zie komen. Maar, het CHIO is een mooi en bijzonder concours en daar verbind ik me graag aan. Het is een evenement op een geweldige locatie met veel gezelligheid. Vooral die locatie in het bos vind ik bijzonder, waar loop je nu met je paard door het bos van de stallen naar het hoofdterrein?!”

Nieuwe Anky
We zeiden het al, in deze serie is Dinja al diverse keren genoemd als opvolgster van Anky van Grunsven, jarenlang het gezicht van de dressuursport in Nederland, zowel op sportief gebied als als persoon. Weer die bescheidenheid, maar we horen wel een voorzichtige lach in haar antwoord. Dinja: "Ik weet niet zo goed wat ik hierop moet zeggen. De nieuwe Anky genoemd worden, is natuurlijk een hele grote eer. Ieder paardenmeisje wil zich aan Anky refereren. Natuurlijk vind ik dat leuk, maar ik vind mezelf nog lang niet zo goed als Anky, ondanks dat ik heel goed mijn best doe. Anky was meer dan alleen een fantastische amazone, ze was ook een idool en een echt paardenmeisje. En heel toegankelijk voor het grote publiek, iedereen kent haar, paardenmens of niet. Ze heeft de sport onwijs goed uitgedragen. Dat altijd toegankelijk zijn vind ik wel eens moeilijk, ik ben zo druk met rijden en moet om mezelf te beschermen wel eens nee zeggen. Maar ik probeer er zeker voor de sport te zijn en deze zo goed mogelijk uit te dragen. Van nature praat ik al makkelijk en in mijn tijd in het Rabobank talententeam heb ik daar ook training in gehad. Ik wil me heel graag inzetten voor onze sport. Ik kom niet uit een paardengezin en heb van huis uit ook financieel niets vanzelf gekregen, alles heb ik zelf moeten opbouwen. Ik denk dat als je zelf alles moet doen, je het ook meer waardeert wat je hebt, dat is een stukje opvoeding."

Afbeelding
Dinja van Liere, hier met Hermes. Foto: Aniek Molenaar Fotografie.

Niet het ideale plaatje
Dinja lacht en is eerlijk: "Ja ik kan er niets meer van maken. Ik werk gewoon heel hard en doe niets bijzonders. Ik rij tien paarden per dag en geef veel les. Ik ben best een meisje meisje hoor, ik ben dol op mooi haar en leuke make upjes, maar ik style echt niet iedere dag mijn haar en ga ook niet iedere zes weken naar de kapper. Daarnaast sport ik buiten paardrijden niet en eet ik wat ik wil. Fitness ? Echt niet, geen tijd voor." Dinja lacht verontschuldigend, maar ze is wie ze is en wil zich niet anders voor doen voor het ideale plaatje.

Dinja krijgt het laatste woord en ook zij wil graag vooruit kijken naar ons CHIO Rotterdam. Dinja: “Ik heb heel veel zin in het CHIO! Zoals ik al zei, ik denk dat TeamNL dressuur verassend tevoorschijn kan komen en hoop dat we mooie sport kunnen laten zien. Zonder Corona en met volle tribunes!”

Daar houden we je aan Dinja! Dank voor dit openhartige, uitgebreide gesprek ondanks je hele volle agenda. Je bent niet alleen fanatiek en je kunt heel goed rijden, maar ook goed praten. Je bent openhartig, eerlijk, positief en reëel. Wij zeggen hou dit vol en een nieuw idool is geboren. Veel succes nog een paar dagen met trainen en daarna op naar het Kralingse bos voor het 73ste CHIO Rotterdam.
Laatst bijgewerkt door Banjer op 21-06-22 15:24, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Tekst aangepast

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


marietta
Berichten: 159
Geregistreerd: 05-06-04
Woonplaats: breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-22 10:13

Ik ben groot fan.

Elisa2

Berichten: 34640
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Dinja van Liere: Het was een bewogen jaar, met hoogte- en dieptepunten

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-22 13:10

"Ik kom niet uit een paardengezin en heb van huis uit ook financieel niets vanzelf gekregen, alles heb ik zelf moeten opbouwen. Ik denk dat als je zelf alles moet doen, je het ook meer waardeert wat je hebt, dat is een stukje opvoeding."

Dit vind ik extra knap, hopelijk gaat ze zo positief door als ze nu bezig is.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Janine1990

Berichten: 43642
Geregistreerd: 13-03-05

Re: Dinja van Liere: Het was een bewogen jaar, met hoogte- en dieptepunten

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-22 13:15

Wat een leuk en nuchter interview! Ik denk met recht een nieuwe Anky!

Op Insta vind ik haar ook altijd erg puur overkomen en zo lekker eigengereid.. Ik ben fan...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: doekenbas, K_nolan, Lagonda, lideli, pillow, RenskeFrea, tinker_sally en 22 bezoekers