Vijf tips voor jou en en je paard tijdens warm weer

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14163
Geregistreerd: 20-04-16

Vijf tips voor jou en en je paard tijdens warm weer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-22 19:28

KNHS.nl
Algemeen

Afbeelding
Verkoeling bij warm weer kan ook uit de tuinslang komen.
Even lekker afspoelen koelt ook af.
Foto: Murthul/ Bokt Wiki


Komende dagen stijgt de temperatuur richting de 30 graden Celsius. Paarden kunnen best goed tegen de warmte, doordat ze heel gemakkelijk zweten en daardoor de warmte goed kwijt kunnen. Toch is het belangrijk om je paard in de gaten te houden. Je kunt zelf een aantal dingen doen om de hitte dragelijk te maken voor je paard. De KNHS geeft je 5 tips:

1. Pas je training aan
Je kunt bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond gaan rijden, als het wat koeler is.

2. Laat je paard voldoende drinken
De waterinname kan op zomerse dagen verdubbelen. Zorg dus voor voldoende vers water! Vind je paard het lastig om te drinken? Voeg dan een scheutje appelsap aan het water toe.

3. Bescherm je paard tegen de zon
Zorg voor een weide met schaduw, of zet je paard pas buiten als de zon onder gaat. Als je paard een lichte neus heeft, smeer die dan in met zonnebrand.

4. Zorg voor verkoeling
Je kan hiervoor beter geen deken of ‘cooler’ gebruiken. De beste manier om een paard snel af te laten koelen is het goed af te spuiten met koel water.

5. Vul verloren mineralen aan
Tijdens het zweten verliezen paarden mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Dit kan je aanvullen met een zoutblok of elektrolyten.

Oververhitting
Paarden kunnen veel beter zweten dan bijvoorbeeld honden, maar ook bij paarden kan hittestress (heat stress) voorkomen. Niet alleen tijdens arbeid, maar ook als de dieren in de zomer in een wei zonder schaduw lopen. Hoe voorkom je problemen? Download het artikel uit Paard&Sport over oververhitting (PDF).

Protocol extreme temperaturen
Het is ook raadzaam om het Protocol extreme weersomstandigheden van De Sectorraad Paarden goed te kennen. Daarin staat bijvoorbeeld met betrekking tot transport te lezen dat er vanaf 27 graden een intensievere controle is door de NVWA, er vanaf 30 graden een verbod is op lang transport (>8 uur, uitgezonderd vervoer met een volledig geconditioneerde wagen) en dat vanaf 35 graden transport van paarden niet is toegestaan (uitgezonderd spoedvervoer naar een kliniek of vervoer met een volledig geconditioneerde wagen).

Luister naar je paard
Zoals bij alles, geldt bij warm weer ook; luister naar jezelf én naar je paard. De één kan beter tegen warmte dan de ander.

Wedstrijdorganisaties
Voor wedstrijdorganisaties heeft de KNHS een advies gemaakt om maatregelen te nemen om het voor de paarden en ruiters zo aangenaam mogelijk te maken: klik hier.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Articuno, Firebug, GabberGill, Googlebot, Love_Mirra en 13 bezoekers