Artsen helpen paard zijn zicht terug te krijgen bij aandoening ERU

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 27371
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Artsen helpen paard zijn zicht terug te krijgen bij aandoening ERU

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-06-22 17:52

News.cornell.edu
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit artikel is geschreven door Melanie Greaver Cordova. Zij is assistant director of communications bij the College of Veterinary Medicine van de Cornell University in Ithaca, New York, VS.

Willy is een driejarige quarter horse met een bijzonder karakter. Hij houdt ervan om thuis in Snyder County, Pennsylvania, bij zijn eigenaar Mariah Kauffman te zijn samen met zijn vele vriendinnetjes: de kippen.

Kort nadat Willy bij hen kwam, viel het Kauffman op dat er zo af en toe een soort waas over zijn ogen kwam. De volgende dag leek het weer weg te zijn. “Hij begon tegen dingen op te kopen en kreeg wondjes in zijn gezicht,” zegt Kauffman. “Hij kon zo in het hek lopen en schrok snel van dingen.”

Toen besloot ze om Willy’s dierenarts te bellen. Dit was Dr. Jacqueline Rapp van Susquehanna Valley Veterinary.

Rapp verwees Willy door naar Cornell Equine Hospital om daar gezien te worden door specialiste Dr. Kelly Knickelbein, assistent klinisch hoogleraar. Zij werkt samen met samen met oogartsassistenten Dr. Irini Lamkin en Dr. Brittany Schlesener.

Het team van Cornell kon de diagnose equine recurrent uveitis (ERU) stellen, oftewel een terugkerende uveïtis. Dit is een veelvoorkomende, maar ook pijnlijke en complexe auto-immuunaandoening bij het paard. De oorzaken kunnen genetisch zijn, maar ook omgevingsfactoren spelen mee.

“Deze ziekte is bijzonder verwoestend, veel paarden tonen geen uiterlijke symptomen van het probleem. Dus kan het lange tijd onopgemerkt blijven. Verlies van gezichtsvermogen is vaak het eerste ding dat opvalt,” zegt Knickelbein.

“Willy is het eerste paard van mijn dochter, en we waren verontrust toen we het bericht kregen dat Willy mogelijk blind kon worden,” zegt Kauffman. “We hebben er wel wat slapeloze nachten van gehad. We hebben gebeden dat hij zijn oogproblemen zou overwinnen en het gezichtsvermogen weer terug zou komen.”

Paarden die ERU hebben, kunnen pijn aan de ogen ervaren. Maar ook kunnen zij gezwollen oogleden, overmatig tranen of een wolkachtige waas hebben in één of beide ogen. In sommige gevallen zijn er geen opvallende uiterlijke symptomen te zien totdat de ziekte verder gevorderd is. Dierenartsen kijken naar signalen als troebelheid van het oogvocht, maar ook naar veranderingen aan de iris, de lens en het netvlies. ERU resulteert vaak in het verlies van zicht en mogelijk moet een aangetast oog verwijderd worden. Deze ziekte komt het vaakst voor bij Appaloosas en warmbloedpaarden, maar het kan eigenlijk elk paard treffen, net als ezels, muildieren en muilezels.

Knickelbein, Lamkin en Schlesener ontdekten dat Willy wel kon zien met zijn rechteroog, maar links zag hij alleen licht en donker. Hij had meerdere ontstekingen in beide ogen, naast veranderingen aan zijn irissen, lenzen en netvliezen. Ze deden bloedonderzoek en testten zijn oogvocht om te kijken naar sporen van besmettelijke stoffen die worden geassocieerd met ERU. Zij behandelden hem met plaatselijke steroïden en atropine – een plaatselijke pijnstiller die ook de pupil verwijdt- en een oraal anti-inflammatoir geneesmiddel. Hij kreeg ook injecties in zijn oog met een antibioticum, waarvan wordt gedacht dat het de cyclus van terugkerende of aanhoudende oogontstekingen doorbreekt.

Willy reageerde goed op deze behandelingen. “Bij zijn meest recente controles had hij geen actieve ontstekingen meer in beide ogen en hij zag er goed uit,” zei Knickelbein. “Bovendien had hij weer functioneel zicht in zijn linkeroog, daar zijn we heel blij mee.”

Veel paarden met een visuele beperking of zelf volledige blindheid kunnen een excellente kwaliteit van leven hebben. Sommige kunnen zelfs nog gebruikt worden als rijpaard. Dit is wel afhankelijk van de discipline waarin ze rijden, het niveau van training van zowel henzelf als de ruiter en hoe lang zij al een combinatie zijn. Veterinaire professionals bevelen het aan dat blinde paarden of dieren met een visuele beperking alleen gereden en verzorgd worden door volwassen die volledig geïnformeerd zijn over de beperking en die de risico’s willen accepteren.

Intussen heeft Willy vier keer de reis naar Cornell gemaakt en deze zomer staat er nog een keer een controle gepland.

“Het was elke keer weer een geweldige ervaring, en hij vond het altijd geweldig om in Cornell’s schone stal te rollen na afloop van zijn controle,” zegt Kauffman.

Hoewel Willy nog steeds een visuele beperking heeft, vertelt Kauffman dat hij het goed doet en weer zijn gekke zelf is.

“Het is zo’n liefdevol en maf paard,” zegt Kauffman. “Hij kan achter de kippen aan jagen en houdt ervan om zijn bal door zijn wei heen te gooien. Hoewel hij zijn ups en downs gehad heeft, is hij nog steeds een opvallende verschijning.”

De oogartsen bij Cornell plannen elke paar maanden een controle voor zijn ogen in. In de tussentijd krijgt hij oogmedicijnen om ontstekingen te beperken. De Kauffmans controleren hem ijverig op veranderingen - de sleutel om Willy te helpen om zijn ogen goed en pijnvrij te houden. Knickelbein zegt: “Zelfs de kleinste veranderingen in zijn ogen moeten zo snel mogelijk door de dierenarts worden bekeken.”

“Willy heeft zich als een kampioen door alles heen geslagen. We konden niet blijer zijn met alle zorg die hij heeft gehad,” zegt Kauffman. “Als Cornell er niet was geweest, was hij nu aan beide ogen blind geweest.”

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, of waar wij toestemming voor hebben om te gebruiken. Daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto met toestemming voor commercieel gebruik? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.
Laatst bijgewerkt door JPitty op 08-06-22 22:13, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Titel en tekst aangepast.

Ibbel

Berichten: 49638
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Artsen helpen paard zijn zicht terug te krijgen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-22 17:55

Wat is hier nieuw(s) aan? Dit is gewoon de normale behandeling van maanblindheid?
Ik had nog even de hoop dat er een revolutionaire nieuwe behandeling tegen zou zijn die écht de ziekte geneest...

Absolem

Berichten: 2777
Geregistreerd: 27-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-22 18:18

Ibbel schreef:
Wat is hier nieuw(s) aan? Dit is gewoon de normale behandeling van maanblindheid?
Ik had nog even de hoop dat er een revolutionaire nieuwe behandeling tegen zou zijn die écht de ziekte geneest...



Dit dus...

Bravura
Berichten: 5948
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-22 22:03

Ik lees als vertaling dit: Oogonderzoeken voor paarden helpen het paard weer zicht te krijgen.
Dat is toch net even anders aangezien dit meer een waarschuwing weergeeft dat mensen een paard beter kunnen laten onderzoeken als ze blind worden. Althans zo interpreteer ik het

En inderdaad niks nieuws aan dit bericht.