Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 25472
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-05-22 20:07

Bokt.nl
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Een ongewone civiele rechtszaak in het Amerikaanse Lexington in de staat Kentucky. Michelle en Albert Crawford van de Crawford Farms kochten in januari 2021 het renpaard KeptTrue tijdens de Keeneland Horses of All Ages Sale. Zij werd daar aangeboden als een 5-jarige toekomstige fokmerrie voor $ 150.000. De verkopende partij, Hidden Brooks bood het paard aan namens eigenaar- fokker Jeff Treadway van Treadways Racing Stable. Alleen blijkt het paard nu geen merrie te zijn. Het dier heeft van buiten vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals een vagina. Maar qua DNA is het paard XY, mannelijk dus.

Kept True is geregistreerd als dochter van Yes It’s True en de merrie Well Kept. Jeff Treadway fokte haar. Ze liep drie seizoenen op de baan in New York, ze won de Broadway Stakes en plaatse zich voor de La Verdad Stakes. In 27 maanden verzamelde het paard vijf overwinningen, twee tweede en twee derde plaatsen in 14 starts. Ze nam het op tegen merries op Aqueduct Racetrack, Belmont Park, en Saratoga Race Course. In totaal liep het dier $ 323.659 bij elkaar. Toen Kept True met pensioen ging als renpaard, kwam ze in de Keeneland veiling terecht als toekomstige fokmerrie.

In juni vorig jaar spanden de Crwafords een rechtszaak aan tegen Treadway, Hidden Brook, Keeneland, Dr. Karen Wolfsdorf en Hagyard Equine Medical Institute. Hierin werd geeist dat het koopcontract werd ontbonden en Crawford wou zijn geld terug, plus een vergoeding voor de kosten van de verzorging van Kept True. Crawford beweert dat hij in mei 2021 contact met Treadway, Hidden Brook en Wolfsdorf gehad heeft en dat deze drie weigerden om aan zijn eisen tegemoet te komen. Deze zaak liep tot 22 juni 2021.

In de rechtzaak werd duidelijk dat Hidden Brook als agent voor Treadway het het Hagyard Equine Medical Institute inschakelde om een certificaat af te geven omtrent de voortplantingsstatus met betrekking tot de vraag of Kept True drachtig was. En indien niet drachtig, dat het dier geschikt was om te dekken volgens de normen van de American Association of Equine Practitioners. Dit certificaat wordt vereist door Keeneland voor paarden die als fokmerrie aangeboden worden. Dr. Karen Wolfsdorf tekende voor het certificaat. Later werd dit ingediend bij Keenelands Record Repository. Crawford kocht Kept True op basis van dit certificaat. Volgens advocaat Mike Meuser uit Lexington assisteerde agent John Moynihan de Crawfords bij aankoop van Kept True en andere toekomstige fokmerries.

Kept True werd niet door een eigen dierenarts onderzocht voor het dier het terrein van Keeneland verliet en Crawford het dier in bezit nam. Later gebeurde dit wel en is het dier nagekeken door Dr. Jeremy Whitman. Hij rapporteerde "duidelijke afwijkingen in de voortplantingsorganen van het paard". Zo bleek het dier geen eierstokken te hebben. Vervolgens bracht een rapport van de Texas A&M University aan het licht dat Kept True een genetische aandoening heeft. Hij heeft het uiterlijk van een vrouwelijk paard, maar de chromosomen van een mannelijk paard. Later hebben dierenartsen van de Cornell University Hospital for Animals de bevinden van Dr. Whitman bevestigd en ook gemeld dat de karyotyperingstest heeft aangetoond dat Kept True het mannelijke chromosomenpaar XY heeft en dat hij dus ongeschikt is om mee te fokken.

Eerder hebben andere dierenartsen, namelijk van Hagyard, toegegeven dat zij de röntgenfoto’s die deel uitmaken van de vereiste veilingdocumentatie, verkeerd hadden ingevuld. Dit om het hoofd te kunnen bieden aan de hoge werkdruk in aanloop naar de openbare veilingen.

Keeneland reageerde op de aanklacht met een vordering waarin dit werd afgewezen. Dit op basis van verschillende bepalingen in haar verkoopvoorwaarden. Één daarvan was dat Crawford contractueel verplicht was om de verkoop af te wijzen binnen 24 uur na het einde van de sessie waarin het paard werd verkocht. Meuser vertelde dat rechter Kimberly Bunnell deze vordering heeft toegewezen. Crawford is in beroep gegaan tegen deze beslissing, bij het Kentucky Court of Appeals. De behandeling van het beroep kan worden opgeschort totdat de andere vorderingen zijn afgehandeld bij de procesrechtbank. De andere gedaagden hebben aansprakelijkheid ontkent en deze zaken lopen dus nog.

Hermafroditisme en pseudohermafroditisme komen niet vaak voor paarden. Het 'gewone' hermafroditisme, waarbij het dier (in dit geval een paard) de geslachtsorganen van zowel het mannetje als het vrouwtje heeft, zijn uiterst zeldzaam. Pseudohermafroditisme komt vaker voor. Dit is een afwijking waarbij het dier de uitwendige geslachtsorganen heeft van het ene geslacht, maar de inwendige geslachtsorganen van het andere. Uit de wettelijke documentatie in deze zaak wordt niet duidelijk of Kept True enige vorm van testikels heeft en dus werkelijk een pseudohermafrodiet is.

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel of waar wij toestemming voor hebben om te gebruiken daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto met toestemming voor commercieel gebruik? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Autumnn

Berichten: 7986
Geregistreerd: 26-03-10

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-22 21:32

Jeetje wat een verhaal. Maar heel zwart wit zijn toch de dierenartsen fout en niet de voormalig eigenaar? Als het dier van buiten vrouwelijke eigenschappen heeft, kan het me voorstellen dat ze is verkocht als merrie

fokfanaat

Berichten: 20189
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 07:32

lijkt me een verborgen gebrek, en als je koopt met doel fokkerij lijkt me dat redenen genoeg om koop ongedaan te maken

DuoPenotti

Berichten: 28303
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 07:35

Precies, een verborgen gebrek, ook al wist de verkoper dat niet.
Dus mij lijkt dat de koop wel ongedaan gemaakt moet worden.
Als verkoper zou ik wel weer een zaak aanspannen tegen de dierenartsen.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans

secricible

Berichten: 25622
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 07:36

Autumnn schreef:
Jeetje wat een verhaal. Maar heel zwart wit zijn toch de dierenartsen fout en niet de voormalig eigenaar? Als het dier van buiten vrouwelijke eigenschappen heeft, kan het me voorstellen dat ze is verkocht als merrie


Maar daar is niet de rechtzaak op gericht, die loopt tussen koper en verkoper. DA is daar geen partij.
Ik zou ook denken dat koper in gelijkgesteld moet worden. En verkoper kan zijn verlies verhalen op de DA wellicht.

Wat een verhaal zeg...

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

Loretta
Berichten: 8640
Geregistreerd: 11-01-04

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 07:44

Wat mpoet de verkoper dan op de dierenarts verhalen? Gezien de zeldzaamheid lijkt me dit niet iets waar je als dierenarts standaard op controleert. Ik hoop dat het paardje een goed tehuis krijgt.

fokfanaat

Berichten: 20189
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 07:53

voor dat geld en met dat doel, was een gynaecologisch onderzoek geen vreemde zet geweest lijkt mij

tiwi1969

Berichten: 7531
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 07:53

Afwezigheid van eierstokken is met een normale scan van het geslachtsorgaan zeker wel opvallend.
Als de vraagstelling is of een dier geschikt is voor de fokkerij is dat het eerste onderzoek, discutabel valt de dierenarts echt wel te verwijten.

Of je daarmee de schade kan verhalen op de dierenarts is nog maar de vraag, hadden ze de afwijking meteen gezien dan was de merrie “waardeloos” geweest en had de verkoper nooit zoveel geld gekregen voor het dier.

Help en bescherm de paarden in Tennessee
https://www.change.org/p/protect-horses ... hRNtUd3YOo

Loretta
Berichten: 8640
Geregistreerd: 11-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 07:55

fokfanaat schreef:
voor dat geld en met dat doel, was een gynaecologisch onderzoek geen vreemde zet geweest lijkt mij


Daar heb je wel gelijk aan. Dan was in ieder geval aan het licht gekomen dat het paard niet geschikt was voor dat doel.

Art_Ificious
Berichten: 12721
Geregistreerd: 30-06-13

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 07:59

Nou de dierenartsen geven toe formulieren verkeerd te hebben ingevuld.
Zij zijn dus ook nalatig geweest en dus zeker wel in fout.
Op de röntgenfoto's was misschien ook te zien dat er iets niet klopt met het paard in het geslachtsgebied?

En waarom moedwillig verkeerd invullen zogenaamd onder druk voor de veiling?

Leef en laat leven.

Loretta
Berichten: 8640
Geregistreerd: 11-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 08:02

Art_Ificious schreef:
En waarom moedwillig verkeerd invullen zogenaamd onder druk voor de veiling?


Misschien dat de verkopers ze wel flink achter de broek gezeten hebben.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 08:13

fokfanaat schreef:
voor dat geld en met dat doel, was een gynaecologisch onderzoek geen vreemde zet geweest lijkt mij
Dat is ook de standaard. Sterker nog: zonder gynaecologisch onderzoek mogen merries niet aangeboden worden als broodmare prospect op Keeneland en de meeste andere veilingen voor volbloeden. De mijne is bijvoorbeeld verkocht als HIT, horse in training, maar ook daar zit al een hele rits documenten en certificaten bij voor de gezondheid van de reproductieorganen.

anjali
Berichten: 14796
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 08:24

Nou zeg. Dit is wel een verborgen gebrek ja.Maar in de rennen heeft het paard erg veel gewonnen,is het eigenlijk normaal dat een renpaard al zo jong (5 jaar) met pensioen gaat of zou hij\zij een blessure hebben en daarom als fokmerrie aangeboden?

Femke_Tweety

Berichten: 11926
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:03

Wordt nog interresant wat de mensen gaan doen die 2,3 en 4 etcetera geëindigd zijn in die races.

Als het races waren voor merries, en deze is xy, dan valt daar te stellen dat dat een onterechte deelname is.

En dus dat het prijzengeld anders verdeeld haf moeten zijn .

ikke

Berichten: 37389
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:07

Allemaal leuk getheoretiseerd maar hoeveel paarden kennen jullie fysiek met deze afwijking??

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

fokfanaat

Berichten: 20189
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:09

maar dan nog, als ik een dure merrie koop voor de fok, laat je toch iig kijken of baarmoeder en eierstokken er goed uitzien

Femke_Tweety

Berichten: 11926
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:14

fokfanaat schreef:
maar dan nog, als ik een dure merrie koop voor de fok, laat je toch iig kijken of baarmoeder en eierstokken er goed uitzienEn die onderzoeken, of in ieder geval de resultaten ervan zaten bij dit paard.

Koper wist dus niet beter dan dat dat oké was.

Alleen dierenartsen had die onderzoeken niet gedaan, maar de papieren wél ingevuld alsof alles in orde was.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:15

Femke_Tweety schreef:
Wordt nog interresant wat de mensen gaan doen die 2,3 en 4 etcetera geëindigd zijn in die races.

Als het races waren voor merries, en deze is xy, dan valt daar te stellen dat dat een onterechte deelname is.

En dus dat het prijzengeld anders verdeeld haf moeten zijn .
Niets, de termijnen om ertegen bezwaar aan te tekenen zijn al verlopen.

anjali schreef:
Nou zeg. Dit is wel een verborgen gebrek ja.Maar in de rennen heeft het paard erg veel gewonnen,is het eigenlijk normaal dat een renpaard al zo jong (5 jaar) met pensioen gaat of zou hij\zij een blessure hebben en daarom als fokmerrie aangeboden?
Is heel normaal. Fokkerij en rensport gaan niet samen, dus paarden die interessant zijn voor de fok, worden vaak op vrij jonge leeftijd al teruggetrokken om ingezet te worden voor de fokkerij.

Femke_Tweety

Berichten: 11926
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:16

Ah, check thnx.

Géén idee hoe lang die termijnen zijn.

fokfanaat

Berichten: 20189
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:16

Femke_Tweety schreef:
En die onderzoeken, of in ieder geval de resultaten ervan zaten bij dit paard.

Koper wist dus niet beter dan dat dat oké was.

Alleen dierenartsen had die onderzoeken niet gedaan, maar de papieren wél ingevuld alsof alles in orde was.


maar dan blijft het een verborgen gebrek, en kan de koop ongedaan worden gemaakt

Femke_Tweety

Berichten: 11926
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:17

En dat probeert koper nu dus ook via rechtzaak

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:25

Femke_Tweety schreef:
Ah, check thnx.

Géén idee hoe lang die termijnen zijn.
Als er geen sprake is van fraude of bewuste misleiding, is die termijn maar 48 uur. :P

tiwi1969

Berichten: 7531
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:26

Vergeet niet dat dit in de USA speelt en dat Nederlands recht niet van toepassing is.

Help en bescherm de paarden in Tennessee
https://www.change.org/p/protect-horses ... hRNtUd3YOo

Femke_Tweety

Berichten: 11926
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:29

Mkango schreef:
Femke_Tweety schreef:
Ah, check thnx.

Géén idee hoe lang die termijnen zijn.
Als er geen sprake is van fraude of bewuste misleiding, is die termijn maar 48 uur. :PEn dat is inderdaad niet aan de orde hier.

Korte termijn maar, eigenlijk.
Op zich wel logisch, anders blijf je aan de gang met resultaten aanpassen en veranderen.

Anoniem

Re: Opmerkelijk: toekomstige renpaard-fokmerrie blijkt mannelijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 09:34

Valt wel mee. In 99 van de 100 gevallen gaan protesten tegen de uitslag om dingen die tijdens een race gebeurd zijn, dus dat wordt meteen na de finish ingediend (de dreaded sirene die dan afgaat :)) ). Dan zijn er nog incidenten waarbij soms het verkeerde paard gezadeld wordt, maar ook dat wordt eigenlijk vrijwel meteen onderschept doordat de chips gelezen worden, dus houd je dit ene geval over in de vele tienduizenden, zo niet honderdduizenden starts waarbij je geen protest meer kunt aantekenen. :P


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers