Op bezoek bij: Equifacts

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 102197
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Op bezoek bij: Equifacts

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-05-22 18:01

* Bokt
Bokt Community

Afbeelding
V.l.n.r zijn de paarden Diablo, Finn en Generaal.


Voor ons interview met de meiden van Equifacts rijden we naar hun huis. Daar aangekomen krijgen we thee en een koekje en we installeren ons voor het vragenvuur. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niet zoveel begrijp van wat Equifacts is en wat ze doen, dus ik hoop dat mijn vragen beantwoord worden.

De site van Equifacts is sinds 1 januari in de lucht. Ik vraag ze wat Equifacts nou precies is. Het is een online platform waarop onderzoeken die gedaan zijn in de paardenwereld in makkelijke taal staan uitgelegd. Het eerste hoofdstuk gaat over welzijn. Ze zijn gaan kijken wat voor artikelen daarover beschikbaar zijn en die lezen zij en vatten die samen op een simpele manier. Zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Soms ook met plaatjes, infographics en video’s om het nog beter uit te leggen.

Het idee van Equifacts is ongeveer een jaar geleden ontstaan. Lydia vertelt gelijk dat zij een pensionstal aan huis heeft, samen met haar vriend, en dat dat totaal losstaat van het bedrijf Equifacts. Op die pensionstal hebben Lydia en Anne elkaar weer opnieuw leren kennen. Ze waren eerder studiegenootjes op de universiteit van Wageningen. Samen hebben ze dierwetenschappen gedaan in hetzelfde jaar en zijn ze samen op stage gegaan. Beide zaten ze bij de dierenbescherming. Daarna zijn ze compleet hun eigen weg gegaan. Wel hadden ze nog contact via Facebook. Toen Anne hoorde dat er op de stal van Lydia nog plek was heeft ze haar paarden daarheen verhuisd aangezien de paarden daar gehouden worden op de manier die Anne ook aanstaat.

Anne werkt 4 dagen in de week voor een diervoederbedrijf als productmanager en Lydia werkt op de pensionstal. Beiden hebben ze 1 dag in de week om aan Equifacts te besteden. Toen ze aan het opstarten waren, hebben ze er natuurlijk wel meer tijd ingestoken en ook nu doen ze wel eens wat tussendoor of in de avonden. Tot nu toe kunnen ze het dus prima combineren. Maar de plannen zijn er natuurlijk om te groeien. Meer leden brengen ook meer interactie met zich mee. In de toekomst willen ze adviesgesprekken gaan doen, en zelfs clinics, dus dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Anne en Lydia willen het liefste gewoon fulltime aan Equifacts werken.

In het eerste pakket behandelen ze 4 voorbeelden van indicatoren van welzijn. Pijn aflezen aan de gezichtsuitdrukking van een paard, het lichaamsgewicht van het paard (en hoe kan je dat meten op verschillende manier en wat zijn daar de voor- en nadelen van) , mentale stress en de tijdsbesteding van het paard. En met deze kennis kan je dan weer naar je eigen paard gaan om te kijken hoe je het welzijn kan verbeteren. Je leert dus eerst een stukje theorie en daarna helpen ze je om dat in je eigen praktijk in te zetten. Er wordt geen goed of fout aangegeven, maar geven wel aan wat in wetenschappelijk onderzoek is gevonden. Zo is aan de hand van meerdere onderzoeken gebleken dat een paard alleen houden minder goed is voor het welzijn dan een paard in de groep.

Anne en Lydia hebben beide paarden en gebruiken die op hun website. Ze maken bijvoorbeeld filmpjes naar aanleiding van hun onderwerpen en gebruiken daarbij hun eigen paarden als praktijkvoorbeelden. De paarden zijn ook voorgesteld op de website. Anne en Lydia baseren de artikelen op de website op wetenschappelijk onderzoek en daardoor kan het voorkomen dat bepaalde onderwerpen niet behandeld worden. Als voorbeeld heeft Lydia helaas 2 paarden in één maand moeten laten inslapen. De vraag kwam daardoor omhoog of ze de rest van de kudde (ze hebben groepshuisvesting) afscheid moest laten nemen of niet. Ze zijn toen gaan zoeken, maar er is op dit moment geen wetenschappelijke informatie over rouwverwerking bij paarden. Behalve dan wat artikelen die beginnen met ‘uit ervaring blijkt’. Op het platform delen ze alleen feitelijke kennis uit onderzoeken en geen meningen. Daardoor komt het onderwerp ‘rouwverwerking’ er bijvoorbeeld niet op omdat er geen wetenschappelijke informatie bij paarden over is.

Afbeelding
Anne & Lydia


Equifacts is sinds 1 januari online en er komen nu iedere keer nieuwe onderwerpen op. Zo bouwen ze een soort bibliotheek op met kennis en feiten uit de wetenschap. Veel onderzoeken zijn niet voor de consument leesbaar, of komen niet bij de paardenliefhebber, en op deze manier staat alles mooi bij elkaar. Tevens is het leesbaar en er staan foto’s of filmpjes bij.

Ze zijn net met het platform begonnen, dus voorlopig is het alleen online maar de bedoeling is dat ze te zijner tijd ook op locatie komen lesgeven, lezingen geven, clinics gaan geven et cetera. En dat alles op basis van wat er op het platform staat. Tevens zijn dan adviesgesprekken mogelijk over bijvoorbeeld huisvesting, voer en training. Ze zeggen wel heel duidelijk dat ze geen dierenartsen zijn, dus over ziektes zeggen en schrijven ze niets. Behalve dan dat je naar de dierenarts moet gaan als je paard ziek is. Je kan op het forum ook discussiëren over de behandelde onderwerpen en Anne en Lydia zijn daar zelf ook actief om mee te praten.

Het hoofddoel van Equifacts is het verbeteren paardenwelzijn en het verbeteren van communicatie tussen paard en mens. Nu nog in Nederland, maar de wens is wel om internationaal te gaan!

❤️ Elizabeth Olsen ❤️ Scarlet Witch ❤️
KLIK --> Volg mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning!
Ik zoek een kantoorbaan voor 36/40 uur in de omgeving van Achterveld. Max 30 min reizen. Geen opleiding/ervaring maar wel motivatie om te leren en opleidingen te doen.


balance
Moderator Kantine

Berichten: 18196
Geregistreerd: 24-08-02

Re: Op bezoek bij: Equifacts

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-22 08:10

Ik hoop dat jullie hier op bokt ook jullie bevindingen willen delen dames, is er een link die toegevoegd kan worden?

We see things as we are, not as they are
- Anaïs Nin

Ex_Equo
Berichten: 5
Geregistreerd: 25-01-22
Woonplaats: Emst

Re: Op bezoek bij: Equifacts

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 14:49


Pensionstal: www.ex-equo.nl
Wetenschappelijk kennisplatform over paarden: www.equifacts.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amaniblauw, BLEXBot, Gee, gigil, Jet, manonutjuh, mvdende, NadjaNadja, Padoertje, SemrushBot, XXXX2015 en 19 bezoekers