Springreglement aangepast op gebied tijdsoverschrijding

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13761
Geregistreerd: 20-04-16

Springreglement aangepast op gebied tijdsoverschrijding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-22 16:15

KNHS.nl
Sport

Afbeelding
Een start bij een springconcours. Achter de bordjes staat
een apparaat om te tijd te registreren.
Foto: Marlies Trap Fotografie


Met ingang van 1 januari is internationaal (door wereldpaardensportbond FEI) een nieuwe regel in de springsport van kracht waarbij voor iedere overschreden seconde in het parcours één strafpunt wordt toegekend. Dit was voorheen in de meeste parcoursen één strafpunten per vier seconden. De KNHS heeft deze FEI-regel na overleg met onder meer het springforum, overgenomen. Na invoering van de regel kwamen hier vanuit de breedte- en de nationale sport veel reacties op omdat de regel in de praktijk teveel ongewenste gevolgen leek te hebben. Hierop heeft het springforum de regel direct geëvalueerd en is het advies gegeven aan diverse gremia om de regel terug te draaien. Een advies dat inmiddels als besluit is overgenomen door het KNHS bestuur.

Vanaf 1 juni gelden de volgende regels:
* Bij het overschrijding van de toegestane tijd van het parcours (incl. barrage op stijl) krijgt de combinatie 1 strafpunt voor iedere 4 seconden of begonnen 4 seconden.
* Bij het overschrijding van de toegestane tijd in de beslissende barrage wanneer deze op tijd wordt verreden, krijgt een combinatie 1 strafpunt per begonnen seconde.

Evaluatie
Na invoering van de nieuwe regel per april zijn meerdere leden van het springforum benaderd door ruiters, amazones en officials die niet tevreden waren met de uitwerking van de regels in de praktijk. Reden genoeg voor een ingelaste vergadering om de nieuwe regel te evalueren waarin alle feedback en ervaringen uit het veld opnieuw zijn besproken.

Geen positieve bijdrage
Tijdens de evaluatie heeft het springforum geconcludeerd dat de wijziging in het reglement geen positieve bijdrage levert aan de breedte- en nationale sport. In de aanloop naar het besluit om de regels aan te passen naar het systeem zoals het op dit moment is, hebben de forumleden goed uitgebreid overlegd en feedback verzameld in het forum en in de regio’s. Helaas blijkt in de praktijk dat de wijziging het welzijn, fairplay en veiligheid op de breedtesportwedstrijden en nationale wedstrijden niet ten goede komt. Ook worden de nu veel hoger uitvallende strafpuntaantallen als demotiverend ervaren.

Haalbaar
Na de uitkomst van de evaluatie is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om deze wijziging op zeer korte termijn terug te draaien. De springforumleden hebben daarbij onder meer bij hun regio’s geïnformeerd wat de impact is als deze wijziging nu aangepast wordt. Dit omdat er bijvoorbeeld al selecties voor de komende kampioenschappen bezig zijn. Ook is bekeken wat de uitwerking is op de wedstrijdprogramma’s en de computersystemen waarin de nieuwe regel is doorgevoerd. Inmiddels is duidelijk dat het aanpassen van de regel voor tijdsoverschrijding per 1 juni haalbaar is.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Risxx en 15 bezoekers