Sezuan, Deens Warmbloed Elite hengst, is geruind

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 27006
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Sezuan, Deens Warmbloed Elite hengst, is geruind

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-22 19:34

Eurodressage.com
Algemeen

Afbeelding
Sezuan met amazone Dorothee Schneider tijdens het WK jonge dressuurpaarden in
Ermelo, hij won toen de rubriek voor zevenjarigen.
Foto: Arnd Bronkhorst/ FEI/ Flickr


De 13-jarige, bij het Deens Warmbloed goedgekeurde hengst Sezuan is geruind.

De geruchten dat Sezuan gecastreerd zou zijn, gingen al een tijdje rond op de sociale media. Eurodressage stuurde de eigenaar en de persofficier van de Peterhof e-mails met vragen over de status van het paard, maar deze bleven tot op heden onbeantwoord. Het Duitse fokkerijtijdschrift Zuchterforum kwam nu met een artikel met daarin alle informatie.

Gecastreerd zodat de eigenaar kan rijden
Zuchterforum schrijft: “De in 2009 bij Gestut Peterhof geboren Deense tophengst werd inhet geheim gecastreerd.” Het magazine vervolgt: “Hij won wedstrijden tot op Intermediaire I niveau en was getraind tot aan de Grand Prix. Maar de overstap van de training naar Patrick Kittel lijkt hem geen goed te hebben gedaan. De eigenaresse, Arlette Jasper – Kohl, wilde hem daarom zelf gaan rijden. Waarschijnlijk zat zijn hengst-zijn hem in de weg.

Drievoudig wereldkampioen
Sezuan is van Blue Hors Zack uit de merrie Bøgegårdens Don Romina (van Blue Hors Don Schufro). Hij is gefokt door Linette Jaeger.

Toen hij nog eigendom was van Andreas Helgstrand, werd hij als driejarige goedgekeurd bij de Deense Warmbloed Society en hij won het 35-dagen hengstenverrichtingsonderzoek. Als vierjarige werd hij door de DWB uitgeroepen tot kampioen van de hengstenkeuring.

Met Andreas in het zadel won Sezuan het Deens kampioenschap voor jonge dressuurpaarden bij de vierjarigen. Daarna werd hij verkocht aan de Duitse Arlette Jasper – Kohl. De hengst ging in training bij Dorothee Schneider en werd uiteindelijk drievoudig wereldkampioen bij de jonge dressuurpaarden.

Schneider besloot haar samenwerking met Jasper-Kohl te beëindigen en Sezuan verdween uit de wedstrijdring. Zijn laatste start met Dorothee was bij het CDI Darmstadt in 2017. Het paard maakte nog één keer zijn opwachting voor het publiek, bij de Deense hengstenkeuring in Herning in 2018 met Patrik Kittel in het zadel.

Deense Elitehengst
In 2018 stond Sezuan slechts kort ter dekking en vanaf 2019 was er helemaal geen vers sperma meer beschikbaar.

De Deense Warmbloed Society verklaarde hem in 2019 elite en in 2020 werd hij uitgeroepen tot Deense hengst van het jaar. Tijdens de ceremonie in Herning om Sezuan te eren met deze titel, was de hengst opmerkelijk genoeg afwezig bij de vieringen. In plaats daarvan werd een videoboodschap afgespeeld die eind februari 2020 was opgenomen. Hier was de hengst te zien onder het zadel van Kittel en toonden zij enkele oefeningen uit de Grand Prix.

Dat was de laatste keer dat Sezuan “publiekelijk” getoond werd.

Alleen al in Duistland heeft Sezuan 28 goedgekeurde zonen (waarvan 14 in Studbook I), waaronder Secret, So Unique, Janeiro Platinum, Blue Hors Santiano, Shu Fu, Sezuan's Donnerhall, Selectric, Sky, So Perfect en Suarez. Hij is ook de vader van de topsportpaarden Queenparks Wendy en Elverhojs Raccolto.

Afbeelding

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, Furst, mino1, Pien63 en 17 bezoekers