Algemeen
Geschreven door Sophie Baker. Sophie is een hippische schrijfster, enthousiaste dressuurrijdster
en springt af en toe.
Een paar dingen om te overwegen of je paard baat zou hebben bij een pauze...
Het is die tijd van het jaar dat we beginnen na te denken over zomervakanties op het noordelijk halfrond, of misschien een wintervakantie in het zuiden. Een welverdiende vakantie is op zijn plaats voor de mensen, maar hoe zit het met de paarden?
Net als wij hebben veel paarden af en toe een pauze nodig om uit te rusten en te herstellen.
En vaak zul je merken dat ze weer als een nieuw paard aan het werk gaan. Net zoals jij je voelt na een week of twee op het strand te hebben gelegen! Maar het is niet altijd het juiste moment, en niet alle paarden doen het goed met lange pauzes.
Hier zijn wat richtlijnen om je te helpen beslissen of je paard een pauze nodig heeft voor wat rust.
Wanneer moet je je paard een pauze geven?
Een pauze kan betekenen een dag vrij, een vermindering van de werkdruk, of vele weken vrij. Je hoeft niet acht weken of niets te doen - er is meestal een gulden middenweg te vinden.
Maar het doel is meestal hetzelfde. Ze de tijd geven om fysiek tot rust te komen en te ontspannen, en/of om te verwerken en mentaal tot rust te komen.
In veel opzichten is de keuze om je paard al dan niet (gepland) vrij te geven een persoonlijke beslissing. William Fox-Pitt is er een groot voorstander van en geeft zijn paarden altijd een lange winterstop. Maar veel andere gerespecteerde professionals doen het niet uit gewoonte.
Voor de meesten van ons zijn er heel wat factoren die meespelen bij de beslissing of we onze paarden al dan niet een tijdje op rust zetten. Deze kunnen zijn:
- De leeftijd van het paard
- De werkbelasting van het paard
- Persoonlijke omstandigheden
- Je rijdoelen
- Stal- en weidesituatie
- Het temperament van uw paard
Persoonlijke omstandigheden zijn het eerste waar je aan moet denken. Als je echt niet in staat bent om gedurende een bepaalde periode te rijden, op vakantie gaat, of er gewoon even tussenuit wilt, dan is een vakantie voor je paard zeker iets om te overwegen. Zeker als je vooral voor je plezier rijdt en het je niet uitmaakt dat je paard een paar maanden vrij heeft van wedstrijden of trainingen.
Maar als je probeert te beslissen of een vakantie het beste is voor je paard of niet, ongeacht je eigen omstandigheden, dan zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden.
Leeftijd
Vaak zullen mensen hun jonge paarden na een seizoen op der wei zetten. Dit is deels om ze fysiek te helpen ontwikkelen zonder de druk van extra werk, en deels om ze ook mentaal en emotioneel te helpen rijpen. Jonge paarden zijn vaak lomp en onhandig, en een paar maanden vrij van werk kan hen helpen hun evenwicht te verbeteren, te groeien en sterker te worden.
Het is ook vaak gunstig om een jong paard wat tijd vrij te geven na een grote fase in hun ontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn na het zadelmak maken, na hun eerste wedstrijdseizoen, of na hun eerste paar maanden werk en het leren galopperen.
Aan de andere kant van het spectrum staan de oudere paarden - denk aan eind tieners en twintigers. Hoewel het misschien lijkt alsof je golden oldies meer tijd nodig hebben, is vaak het tegendeel waar. Deze paarden hebben veel meer tijd nodig om kracht en conditie op te bouwen, dus ze een volledige pauze geven kan schadelijk zijn en het moeilijk maken om ze weer volledig fit te krijgen.
Meestal is het beter om oudere paarden korte pauzes van een week of zo te geven, of om hun werkbelasting te verminderen door ze kortere (of minder) sessies per week te laten doen, of zelfs een paar weken de focus te verleggen naar iets als buiten rijden op de paden in plaats van trainen in de bak.
Werklast
Veel topruiters gunnen hun paarden een pauze tijdens het "laagseizoen", wanneer er geen of minder wedstrijden zijn. Maar die ruiters en paarden hebben vaak een druk school- en wedstrijdschema, doen zeer intensief werk, en kunnen gewoon niet maanden of jaren achtereen de topconditie bereiken die daarvoor nodig is.
Het is te vergelijken met iemand die een veeleisend beroep uitoefent en regelmatig vrij moet nemen. Je zou niet willen dat een chirurg een hersenoperatie uitvoert nadat hij twee jaar lang elke dag lange uren heeft gewerkt zonder een enkele pauze te nemen.
Voor de meer regelmatige ruiters die hun paarden aan het werk hebben, maar geen Grand Prix wedstrijden rijden of 10 dagen per maand showen, is een pauze misschien niet altijd nodig.
Het is ook belangrijk om in gedachten te houden hoe gemakkelijk je je paard weer fit kunt krijgen. Veel mensen nemen een pauze in de winter, wanneer de dagen kort zijn en de koude temperaturen betekenen dat je paard pluizig is en de grond drassig. Als je bovendien niet vijf of zes keer per week rijdt, kan het moeilijk zijn om je paard weer aan het werk te krijgen na een vakantie. In zo'n geval kun je je het beste beperken tot één of twee keer per week een training met een zeer lage intensiteit, om je paard aan de gang te houden.
Maar dat gezegd hebbende, sommige paarden reageren heel goed op een tijdje vrij. Dat is waarom temperament zo'n belangrijke overweging is.
Temperament en Stalling
Natuurlijk speelt temperament altijd een grote rol in de meeste beslissingen die we maken met betrekking tot paarden. Wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander! Dit heeft vaak ook te maken met de stalling- en weidesituatie.
Als je een heet, workaholic paard hebt dat gedijt in een regelmatige routine en dat gek wordt als er niets te doen is, dan is een vakantie misschien niet het beste idee. Vooral als je weinig ruimte hebt.
Aan de andere kant hebben sommige paarden een onderbreking van de druk nodig om goed te gedijen en zullen ze 2-6 weken in hun paddock blijven zonder ook maar te overwegen een hek te breken. Of zichzelf verwonden zodat je de dierenarts moet bellen.
En dan zijn er nog de paarden die niet noodzakelijkerwijs terugkomen van een pauze met het gevoel dat ze een maand lang in een wellness retraite zijn geweest, maar die in orde zullen zijn wat je ook doet. In die gevallen kan een pauze vaak geen kwaad en kan het je nieuwe energie geven voor de sport wanneer je weer in het zadel stapt.