Gespannen paarden op het Veerpontje richting Huissen

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13729
Geregistreerd: 20-04-16

Gespannen paarden op het Veerpontje richting Huissen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-22 08:30

Omroep Gelderland
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie.


DUIVEN - Een bonte stoet aan Duitse trekpaarden en hun wagens trok deze Bevrijdingsdag vanuit Duiven en Westervoort richting Huissen. Spannende momenten voor mens en dier, als vier paarden met twee wagens de veerpont bij Huissen verkiezen om de oversteek over de Neder-Rijn te maken.
De eigenaren van vier trekpaarden met twee wagens durfden het aan om met de paarden en wagens de oversteek te wagen via het Looveer richting Huissen. Zes andere spannen kozen voor de minder risicovolle oversteek: zij weken uit naar Arnhem om via de Pleijroute Huissen te bereiken.

De twaalf paarden trokken over de brug, terwijl de vier andere paarden via het pontje Huissen bereikten. De leden van de Duitse verenging Friedensglocken vervoeren in hun stoet een koperen vredesklok. Ook vervoert de stoet het Wageningse vrijheidsvuur. De vrijheidsvlam was door estafetteloopgroepen vanuit Wageningen overgebracht naar Westervoort en Duiven. De groep vertrok vanochtend vanuit Duiven waar tientallen inwoners de stoet uitzwaaide vanaf het monument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat. De trektocht staat in het teken van vrede en heeft als eindbestemming Waterloo. Uiteindelijk moet het vrijheidsvuur worden ontvangen door Europarlementariërs in Brussel.

Spannend voor mens én dier
Na een aantal kilometers splitst de groep zich vanochtend al op. Niet alle spannen durven het aan om met paard en wagen op het pontje te gaan. De paarden hebben slechte grip op de gladde ondergrond van het pontje, dieren zouden daardoor angstig kunnen worden. Ook de bewegelijke ondergrond zou voor een deel van de trekpaarden teveel spanning opleveren.

Paardenliefhebbers verzamelden zich langs de route om de stoet voorbij te zien trekken. "Het kan gevaarlijk worden. Als een paard angstig wordt dan zijn ze buiten hun doen en dan zijn ze heel erg sterk", merkt een toeschouwer op. Ook andere belangstellenden denken te weten dat het spannende momenten zullen zijn voor paarden als ze op het Looveer moeten over varen. "Dat is voor iedereen spannend", merkt een van de mensen op die de paarden al opwacht bij het Looveer.

Streekomroep RTV Connect maakte onderstaande reportage over de spannende overtocht op het veerpontje. De dieren betreden met aarzeling en getrappel het dek van de pont, maar van grote paniek lijkt er geen sprake.


Ducttape op de hoeven
Oud wethouder van Duiven Henk Nijland - zelf groot paardenliefhebber en betrokken bij de organisatie van de tocht - ziet dat het betreden van de veerpont bij Huissen wel voor verhoogde bloeddruk kan zorgen. "Uit voorzorg worden nu de hoeven van de dieren ingetaped, zodat ze meer grip hebben." De veerschipper vertelt dat hij het nooit eerder meemaakte dat hij een span paarden op zijn dek mocht verwelkomen. "Ik zal voorzichtig varen", merkt hij op.

Angsten overboord
De benauwde momenten voor mens en dier komen vooral tot uiting bij het betreden en het verlaten van het schip. De verzorgers weten hun dieren kalm te houden. De paarden weten het vaste land aan de Huissense kant te bereiken zonder grote paniek. Zodra de hoeven van de paarden weer grip krijgen en de hoeven weer grip ervaren, klinkt er een opgelucht en bevrijdend gehinnik. Langs de oevers klinkt gejuich en geklap van toegestroomd publiek langs de Neder-Rijn.
De Veerschipper hanteert ondertussen de grote strontschep, waarmee hij de nog nadampende gevolgen overboord schept.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt"
, merkt de veerschipper lachend op als hij forse paardenkeutels overboord schept.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


karuna
Drukke kabouter

Berichten: 36953
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Gespannen paarden op het Veerpontje richting Huissen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-22 09:01

Leuk om te lezen. Dat roept ook herinneringen op. Onze ponyclub wedstrijden aan de andere kant van de maas betekende met de pont de maas over. 45 ponys in 3 tot 4 keer overgevaren en s middags weer terug.dat was altijd best spannend

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

Femke_Tweety

Berichten: 11926
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Gespannen paarden op het Veerpontje richting Huissen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-22 09:14

Lijkt erop dat er goed bewuste keuzes gemaakt zijn.

De menners die van hun span denken dat het kan over de pont (en ze staan inderdaad super rustig)

En de menners die twijfelen een andere route.


Het metalen dek vind ik spannend.
Duct tape werkt tegen uitglijden, maar dat vond ok het griezeligst eigenlijk.


Ik ben met mijn paard de pont bij Amerongen wel over geweest. En ik ken meer mensen die dat deden.
Ging ook prima.
Dat dek is niet glad overigens.


Paarden vinden het varen eigenlijk niet eng is mijn ervaring.

De geluiden van het dek (metaal) is het meest spannend voor ze.

Jorex

Berichten: 9864
Geregistreerd: 18-05-12
Woonplaats: inmiddels in dr88

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-22 09:30

Mijn oudste pony raakte bij het varen naar Texel volledig over de zeik in de trailer. De jongste, die normaal alles eng vindt, stond rustig hooi te eten. Maar die veerboot is ook echt extreem groot en ik denk dat het de trillingen van de boot waren die hem overstuur maakten. Hij kwam ook echt doodop in het land aan op Texel, helemaal bezweet. Terwijl de jongste eerst 3 rondjes ging rennen. Terugweg was het beter gelukkig.

Imposante spannen zijn dit! Goed dat ze zo lekker relaxt op het pontje stonden.
Laatst bijgewerkt door Jorex op 08-05-22 09:32, in het totaal 2 keer bewerkt

Alex en Jorie <3

jiehaaa

Berichten: 5042
Geregistreerd: 28-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-22 09:31

Ik ging vroeger ook met de paarden met de pont. Heel rustig laten wennen, eerst alleen een paar keer op en af lopen en daarna een keer de motor aan maar nog wel aangemeerd zodat je eraf kan als het nodig is. Gaat het goed, dan varen. Ging super. Er werd wel gemest, maar dat vond de pontwachter gelukkig niet erg, en we ruimden het zelf op.

Juut

Berichten: 6894
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Vlakbij het vagevuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-22 10:42

Met mn oude pony en met manegegroep ook wel eens gedaan. Met mn huidige zou ik het niet durven, die kan uit het niets uit dr panty gaan, moet je niet net midden op de rivier zitten :')

Handig he...brandgel
Epona paardenmassage
Leef vandaag, niemand heeft je morgen beloofd

pien_2010

Berichten: 42382
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Gespannen paarden op het Veerpontje richting Huissen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-22 18:53

Goed gedaan en zo heurt het ook!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Sure_lee en 7 bezoekers