Algemeen
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie.
DUIVEN - Een bonte stoet aan Duitse trekpaarden en hun wagens trok deze Bevrijdingsdag vanuit Duiven en Westervoort richting Huissen. Spannende momenten voor mens en dier, als vier paarden met twee wagens de veerpont bij Huissen verkiezen om de oversteek over de Neder-Rijn te maken.
De eigenaren van vier trekpaarden met twee wagens durfden het aan om met de paarden en wagens de oversteek te wagen via het Looveer richting Huissen. Zes andere spannen kozen voor de minder risicovolle oversteek: zij weken uit naar Arnhem om via de Pleijroute Huissen te bereiken.
De twaalf paarden trokken over de brug, terwijl de vier andere paarden via het pontje Huissen bereikten. De leden van de Duitse verenging Friedensglocken vervoeren in hun stoet een koperen vredesklok. Ook vervoert de stoet het Wageningse vrijheidsvuur. De vrijheidsvlam was door estafetteloopgroepen vanuit Wageningen overgebracht naar Westervoort en Duiven. De groep vertrok vanochtend vanuit Duiven waar tientallen inwoners de stoet uitzwaaide vanaf het monument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat. De trektocht staat in het teken van vrede en heeft als eindbestemming Waterloo. Uiteindelijk moet het vrijheidsvuur worden ontvangen door Europarlementariërs in Brussel.
Spannend voor mens én dier
Na een aantal kilometers splitst de groep zich vanochtend al op. Niet alle spannen durven het aan om met paard en wagen op het pontje te gaan. De paarden hebben slechte grip op de gladde ondergrond van het pontje, dieren zouden daardoor angstig kunnen worden. Ook de bewegelijke ondergrond zou voor een deel van de trekpaarden teveel spanning opleveren.
Paardenliefhebbers verzamelden zich langs de route om de stoet voorbij te zien trekken. "Het kan gevaarlijk worden. Als een paard angstig wordt dan zijn ze buiten hun doen en dan zijn ze heel erg sterk", merkt een toeschouwer op. Ook andere belangstellenden denken te weten dat het spannende momenten zullen zijn voor paarden als ze op het Looveer moeten over varen. "Dat is voor iedereen spannend", merkt een van de mensen op die de paarden al opwacht bij het Looveer.
Streekomroep RTV Connect maakte onderstaande reportage over de spannende overtocht op het veerpontje. De dieren betreden met aarzeling en getrappel het dek van de pont, maar van grote paniek lijkt er geen sprake.
Ducttape op de hoeven
Oud wethouder van Duiven Henk Nijland - zelf groot paardenliefhebber en betrokken bij de organisatie van de tocht - ziet dat het betreden van de veerpont bij Huissen wel voor verhoogde bloeddruk kan zorgen. "Uit voorzorg worden nu de hoeven van de dieren ingetaped, zodat ze meer grip hebben." De veerschipper vertelt dat hij het nooit eerder meemaakte dat hij een span paarden op zijn dek mocht verwelkomen. "Ik zal voorzichtig varen", merkt hij op.
Angsten overboord
De benauwde momenten voor mens en dier komen vooral tot uiting bij het betreden en het verlaten van het schip. De verzorgers weten hun dieren kalm te houden. De paarden weten het vaste land aan de Huissense kant te bereiken zonder grote paniek. Zodra de hoeven van de paarden weer grip krijgen en de hoeven weer grip ervaren, klinkt er een opgelucht en bevrijdend gehinnik. Langs de oevers klinkt gejuich en geklap van toegestroomd publiek langs de Neder-Rijn.
De Veerschipper hanteert ondertussen de grote strontschep, waarmee hij de nog nadampende gevolgen overboord schept.
"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", merkt de veerschipper lachend op als hij forse paardenkeutels overboord schept.