Studiegroep beveelt controle neusriem aan tijdens de OS

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 101616
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Studiegroep beveelt controle neusriem aan tijdens de OS

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-05-22 19:46

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Een studiegroep van de Franse Nationale Assemblee heeft aanbevelingen geformuleerd om het welzijn van paarden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 te helpen verbeteren.

In het nieuwe verslag, dat vorige maand werd gepubliceerd, worden 46 aanbevelingen gedaan om de behandeling van de dieren te verbeteren, gaande van het meermaals per dag voederen van hooi tot minder zweepslagen in competitieverband en verlaagde hindernissen in de moderne vijfkamp.

"Het is van essentieel belang dat dit wereldevenement een gelegenheid is om het grote publiek en alle professionals bewust te maken van het welzijn van paarden en het mag niets anders zijn dan een bron van plezier voor paarden, ruiters en toeschouwers", merkt de door Loïc Dombreval voorgezeten studiegroep op.

Prioriteit voor dierenwelzijn
In het verslag wordt voorgesteld de paarden onder te brengen in grote en goed geventileerde boxen die in overeenstemming zijn met de voorschriften van de Internationale Hippische Federatie (FEI).

Ook wordt voorgesteld de controle op het te strak aantrekken van neusriemen en kettingen te verbeteren, een lijst van toegestane bitten op te stellen en de "buikriemen" te verbieden - een brede band die de buik van het paard omsluit om verwondingen en irritatie door sporen te beschermen en te voorkomen, maar die de ruiter ook in staat stelt het paard te bestijgen als hij gewond is.

Het gebruik van de zweep zou kunnen worden beperkt tot één keer tijdens het evenement en twee keer tijdens de warming-up "op straffe van sancties", terwijl werd voorgesteld het gebruik van hulpteugels te verbieden.

"Deze aanbevelingen zullen waarschijnlijk overdreven lijken voor sommige professionals en onvoldoende voor sommige dierenrechtenactivisten," concludeert het rapport.

Welzijnscomité
Er werd ook voorgesteld een "comité voor welzijn" op te richten, bestaande uit onafhankelijke deskundigen die toezicht kunnen houden op het welzijn van het paard.

De ruiterevenementen van Parijs 2024 zullen plaatsvinden in het kasteel van Versailles.

46 Aanbevelingen
De Australische website Horses and People schreef een gedetailleerd artikel over de 46 aanbevelingen en voor de dressuur.

De website vermeldde dat "het aan het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Parijs 2024 is om, samen met de verschillende ondervraagde organisaties, te beslissen over de toekomst van deze aanbevelingen".

Op het 2022 FEI Sports Forum in Lausanne vorige week werd vermeld dat er nog steeds geen goede organisator is toegewezen voor het hippische deel van de Spelen.

Horses and People vertaalde de 46 aanbevelingen. Eurodressage selecteerde een paar van de aanbevelingen die het meest "interessant" zijn:

Met betrekking tot het tuig en de kunstmatige hulpmiddelen:
 • De controles tegen het te strak aantrekken van neusriemen en kettingen verbeteren:
  Zorg voor een meer afgestemde controle, steekproefsgewijs uitgevoerd tijdens de trainingen en systematisch bij het binnenkomen of verlaten van elk evenement, met behulp van een 1,5 cm ISES conusmeter geplaatst op de neusbeenderen (waardoor één volwassen vinger tussen de neusriem en het harde neusbeen kan glijden) en pas een sanctie toe in geval van een overtreding.
 • Herzie de lijst van tuig dat door zijn creatief ontwerp of fabricage schade en ongemak kan veroorzaken aan het paard, en verbied het gebruik ervan in competitie, in het bijzonder neusriemen die het vermogen om aan te spannen verhogen (aansnoerneusriem, hoofdstel met dubbele gecombineerde neusriem, Mexicaanse neusriem, dubbel, enz.) evenals een dubbele neusriem in alle disciplines: Maak een positieve lijst van toegestane neusriemen
 • Verbied het gebruik van stang- en trensbitten, bitten met gedraaide of dubbele mondstukken, en alle bitten die niet in overeenstemming zijn met het welzijn van paarden, en maak een lijst van toegestane mondstukken.
 • Het aanbrengen van peesbeschermers op de achterbenen verbieden door de FEI-regels die al gelden voor jonge paarden, uit te breiden tot alle paarden in alle disciplines. Verhoog de controle op de strakheid van kogelbeschermers en herzie hun toelating om het gebruik ervan te verminderen.
 • Verbied het gebruik van de zweep meer dan één keer per evenement en meer dan twee keer tijdens de warming-up. Het gebruik van een zweep meer dan een keer per evenement en twee keer tijdens de warming-up zal resulteren in een sanctie of zelfs diskwalificatie. Indien nodig wordt videobewaking als bewijs gebruikt.

  Betreffende veterinaire zorg en controle
 • Voer een langdurige controle uit op paarden in voorbereiding op de Olympische Spelen en zorg voor anti-doping monsters tussen 1 maand en 15 dagen voor het veterinair bezoek voorafgaand aan de evenementen.
 • Alle injecties in gewrichten verbieden, ongeacht de aard van het geïnjecteerde product, 14 dagen voor de officiële start van de competitie en tot het einde van het evenement, met geen mogelijkheid tot uitzonderingen op deze regel.
 • Verwijder alle paarden van de competitie met een medische geschiedenis die niet verenigbaar is met een optimale gezondheidstoestand (b.v. een geschiedenis van bot-, ligament- of spierblessures resulterend in lange perioden van inactiviteit), die noodzakelijk is voor deelname aan de Olympische Spelen. Deze optimale gezondheidstoestand zal vooraf moeten worden geverifieerd door de FEI-dierenartsen.
 • De onmiddellijke stopzetting van een proef opleggen bij het minste spoor van bloed op het paard en het paard uitsluiten van de rest van de competitie.

  Met betrekking tot dressuur
 • Handhaaf het verbod op het opzettelijk of onopzettelijk toebrengen van onnodig lijden of ongemak, en van een overdreven belemmerde houding of frame. Verbied het buigen van de hals waardoor de neuslijn achter de verticaal komt ("hyperflexie") op het gehele Olympische terrein en pas sancties toe met onmiddellijke ingang voor alle ruiterdisciplines.

Afbeelding
Laatst bijgewerkt door Bellatrix op 06-05-22 19:57, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Tekst aangepast

❤️ Elizabeth Olsen ❤️ Scarlet Witch ❤️
KLIK --> Volg mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning!
Bestelpagina Equiday 13 april 2024 --> https://marliestrapfotografie.pixieset. ... april2024/


Lithya

Berichten: 2504
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-22 21:16

Er staan zeker goede punten in, maar beschermers achter in alle disciplines verbieden?

office
Berichten: 803
Geregistreerd: 24-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-22 21:22

Geen stang en trens meer ? Dat is een behoorlijke ..kunnen de ruiters dan nog wel sturen ?

windsor14
Berichten: 180
Geregistreerd: 22-08-20
Woonplaats: Duitsland

Re: Studiegroep beveelt controle neusriem aan tijdens de OS

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 11:44

Op sommige punten mee eens, maar kom op zeg nog even en dan wordt de paardensport geheel verbannen.

Good dressage horses have no collor

MarjanB

Berichten: 16389
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Boxmeer

Re: Studiegroep beveelt controle neusriem aan tijdens de OS

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 12:53

Ik zou zeggen gewoon doen en eens zien wat het brengt. In mijn ogen staat er niks in waardoor een professionele ruiter zijn paard niet meer zou kunnen rijden. Is dat wel zo dan moeten ze eerst maar weer op les ~~}>

Life is a balance of holding on, and letting things go…

Annemeik

Berichten: 4242
Geregistreerd: 29-08-03
Woonplaats: Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 12:57

MarjanB schreef:
Ik zou zeggen gewoon doen en eens zien wat het brengt. In mijn ogen staat er niks in waardoor een professionele ruiter zijn paard niet meer zou kunnen rijden. Is dat wel zo dan moeten ze eerst maar weer op les ~~}>


Hahaha, ja, ik ben hier heel benieuwd naar!

Lithya

Berichten: 2504
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 13:04

Maar 1 volwassen vinger… ik heb altijd 2 geleerd. Is dit dan al een kleine concessie?

Elisa2

Berichten: 36944
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Studiegroep beveelt controle neusriem aan tijdens de OS

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 13:33

Hyperflexie is al verboden...LDR niet, maar kennelijk voldoet de handhaving niet? Ik ben ook benieuwd hoe ze dat zien met geen stang en trens meer. En het is goed dat ze naar zweepgebruik kijken, maar ik zie toch liever een tikje dan een ruiter die beide benen ver van het paard afhaalt en dan flink met de sporen in komt. Zou het welzijns comite beter kunnen kijken naar hoe paardvriendelijk een ruiter is denk ik. Voor de rest kan ik het er alleen maar mee eens zijn en vind het eigenlijk triest dat het zo moet.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Dees

Berichten: 18900
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 13:36

Doe de paardensport een lol - haal die sport 100% van het Olympische programma af.

Juist dat zulke aanbevelingen en regeltjes worden bedacht, zegt al genoeg over de mentaliteit van mensen in deze sport.
Groot geld en grote eer gaan nooit samen met dierenwelzijn.
Kappen ermee. Het is tijd.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Lithya

Berichten: 2504
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 14:59

Dees schreef:
Doe de paardensport een lol - haal die sport 100% van het Olympische programma af.

Juist dat zulke aanbevelingen en regeltjes worden bedacht, zegt al genoeg over de mentaliteit van mensen in deze sport.
Groot geld en grote eer gaan nooit samen met dierenwelzijn.
Kappen ermee. Het is tijd.


Aan de ene kant zeg ik: je hebt gelijk. Aan de andere kant: de goeden moet het al zo vaak voor de kwaden ontgelden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 16:24

Lithya schreef:
Dees schreef:
Doe de paardensport een lol - haal die sport 100% van het Olympische programma af.

Juist dat zulke aanbevelingen en regeltjes worden bedacht, zegt al genoeg over de mentaliteit van mensen in deze sport.
Groot geld en grote eer gaan nooit samen met dierenwelzijn.
Kappen ermee. Het is tijd.


Aan de ene kant zeg ik: je hebt gelijk. Aan de andere kant: de goeden moet het al zo vaak voor de kwaden ontgelden.
Beetje jammer alleen dat we maar een handvol “goeden” hebben tussen een hele hoop waarbij paardenwelzijn niet bepaald bovenaan staat. Bovendien heeft de FEI kansen genoeg (gehad) om zelf wat te doen aan paardenwelzijn, maar dat doen ze niet.

Lithya

Berichten: 2504
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 22:19

Klopt. Zeker gezien het vasthouden aan het format met springen, zoals het in Tokio al liet zien het welzijn te verdrukken, mogen ze de fei ook wel eens keihard aanpakken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: koend, Mars, petraaken, Pluksjaanvu, Shalimar, weslyjune en 74 bezoekers