Portugees olympisch teampaard Equador overleden

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 47969
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Portugees olympisch teampaard Equador overleden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-05-22 19:07

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Equador en Joao Torrao tijdens de FEI Dressage Nations Cup™
2019 in Hickstead. Foto: © FEI/Kevin Sparrow.


Equador, het paard waarmee Joao Torrão's in het Portugese Olympische team zat in Tokyo, is op 2 mei 2022 overleden. De Lusitano hengst overleefde een spoedoperatie na een blessure aan zijn wervelkolom niet.

Equador was een 13-dertienjarige goedgekeurde Lusitano hengst van Quo Vadis, uit Que Ha (v. Hostil). Hij werd gefokt door Coudelaria Monte Velho.

Boegbeeld
Equador werd boegbeeld van fokkerij en equo-resort Monte Velho in Arraiolos, Portugal, en zette de stal op de internationale kaart.

Ruiter Joao Torrão, studeerde paardenwetenschappen in Portugal en liep een zomerstage op Monte Velho. Hij werd aangenomen als hun fulltime ruiter. In 2014 werd hij aan Equador gekoppeld.

De combinatie maakte zijn eerste start in de nationale jonge paardenklassen voor zesjarige paarden op het CDI Vilamoura in 2015. Een paar maanden later gingen Torrão en Equador CDI Biarritz. In 2017 maakten ze de overstap naar de Lichte Tour.

In januari 2019 werden de Belgisch-Poolse Marc Lebbe en Katarzyna Gontarska mede-eigenaar van de hengst.

Equador maakte zijn internationale Grand Prix-debuut op het CDI Cascais in maart 2019 en hij bleef ervaring opdoen op Portugese CDI's in Abrantes en Alter do Chao.

Hester-magie
Om potentie van de hengst volledig tot zijn recht te laten komen, werd Carl Hester gecontacteerd om de jonge combinatie te trainen. Dit leidde tot hun grootste succes in de zomer van 2019 op de CDI's in Hartpury en Hickstead.

Op het CDI Hartpury behaalden ze 71,196% in de Grand Prix en op het CDIO Hickstead maar liefst 73,522% in de Grand Prix, en 75,787% in de Special, waarmee ze team Portugal naar een historische allereerste overwinning in de FEI Nations' Cup leidden.

De grote scores die op de Britse CDI's werden behaald, schepten hoge verwachtingen voor het EK dressuur van 2019 in Rotterdam, maar de combinatie was niet in staat om weer datzelfde niveau te halen, en eindigde als 38e in de Grand Prix met 68,991%.

Olympische Spelen van Tokio
In het corona-jaar 2020 startten Torrão en Equador alleen in Portugal. Ze behaalden geweldige scores op de lokale CDI's in Cascais, Beloura en Alter do Chao (74,978%, 77,000% en 77,348% in de Grand Prix-proeven). Het jaar werd afgesloten met de kampioenstitel van de Portugese Grand Prix 2020.

In 2021 streden ze om een plaats in het Portugese olympische team door te starten in Compiègne en Rotterdam, waar ze 73,174% en 70,239% behaalden en in het team werden opgenomen.

Blessure aan de wervelkolom
Aan het leven van de dertienjarige goedgekeurde hengst is op 2 mei 2022 op tragische wijze een einde gekomen.

Mede-eigenaar Diogo Lima Mayer postte gisteren op sociale media: "Met veel verdriet en gebroken harten, delen wij mee dat onze geliefde olympische held Equador MVL is overleden. Na een blessure aan de wervelkolom heeft Equador een spoedoperatie ondergaan bij een van de meest vooraanstaande chirurgen van de wereld in Frankrijk, maar ondanks alle inspanningen heeft hij de nabehandeling niet overleefd."

Diogo vervolgt: "Equador heeft niemand koud gelaten, die zijn pad kruiste. Hij maakte indruk met zijn fantastisch karakter, gouden hart en vechtlust. Op dit moeilijke moment voor ons allemaal, willen we ons richten tot Equadors oude beste vriend, João Torrão. Samen hebben zij een partnerschap ontwikkeld, dat zich moeilijk in woorden laat uitdrukken. Ze hebben geschiedenis geschreven voor Portugal en de Lusitano, door records te breken en nieuwe grenzen te openen voor ons land in de dressuursport. Hun geschiedenis heeft ons en de hele hippische gemeenschap wereldwijd."


Afbeelding


Dandelion2
Berichten: 132
Geregistreerd: 18-01-19
Woonplaats: Bussloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-22 20:39

Verschrikkelijk voor Monte Velho en Joao, ze vormden een prachtige en sympathieke combinatie. Hopelijk wordt in een van de nakomelingen van Equador een mooie opvolger gevonden maar ontzettend jammer dat dit prachtige paard zo jong overleden is.

Anoniem

Re: Portugees olympisch teampaard Equador overleden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-22 12:26

Verschrikkelijk nieuws.
Dit was echt een gouden combinatie, met een mooi verhaal over een jongen die hard aan de weg naar succes heeft getimmerd.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: senna21 en 4 bezoekers