‘Dokter’ Aonne de Wrede laat paarden weer winnen

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13977
Geregistreerd: 20-04-16

‘Dokter’ Aonne de Wrede laat paarden weer winnen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-05-22 09:08

SA!
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Andrew S/Flickr.


LIPPENHUIZEN - Duizenden drafsportliefhebbers waren afgelopen weekend in het Duitse Gelsenkirchen getuige van winst van de ‘Grobe Dekra Preis’ door de Franse draver Graal de Busset. Daarmee bevestigde de gepensioneerde paardentrainer Aonne de Wrede (70) uit Heerenveen opnieuw dat hij zijn paarden uitstekend kan lezen .

Begin vorig jaar keerde De Wrede terug van zijn pensioen. Na een afwezigheid van twintig jaar in Nederland, begon hij aan een schier onmogelijke klus. Voor Stâl Boppeslach in Lippenhuizen, dat louter voor het goede doel koerst, moest hij van de afgeschreven Franse draver Fado de Padd weer een winnaar zien te maken. Dat lukte: in elf starts kreeg De Wrede het voor elkaar dat Fado, met toprijder John Dekker, tien keer naar het podium liep en ruim 20.000 euro verdiende voor Sportstichting Dol Fijn.

Dat succes lijkt zich te gaan herhalen, nu De Wrede ook het Franse paard Graal de Busset onder zijn hoede neemt. Sinds september vorig jaar werkt hij met de kleine draver, die ook helemaal leek te zijn afgeschreven als sportpaard. Vóór hij naar De Wrede kwam, haalde Graal in 2020 en 2021 nimmer de finish. Dat is nu wel anders. In slechts zeven starts won Graal al tweemaal en was hij drie keer derde. Ook in die races was John Dekker weer de man aan de leidsels.

De Wrede zelf blijft nuchter onder deze prestaties: “Ik pas me aan het paard aan en ik heb veel geduld met hen. Ze moeten het draven weer leuk gaan vinden. Dat is wat ik ze iedere dag probeer bij te brengen op de trainingsbaan in Lippenhuizen. Het is natuurlijk hartstikke leuk als ik daarin weer slaag.”

De onder De Wrede opgeleefde Graal de Busset gaat nu zijn geluk beproeven in Frankrijk. De jonge collega-trainer Leo Abrivard neemt vanaf volgende week de training over van De Wrede. “In Frankrijk zijn veel meer startmogelijkheden, en is het prijzengeld aantrekkelijker. Daarnaast is Abrivard een echte paardenman, die al uitstekende prestaties heeft geboekt. Ik draag Graal dan ook met alle vertrouwen aan hem over”, zegt De Wrede.

Mede-eigenaar Erik Veenstra uit Opende is ongelofelijk blij met de inspanningen van De Wrede. “Ik kocht Graal de Busset vorig jaar. Pas sinds Aonne zich over hem ontfermde, kwamen de prestaties terug. Dat is vakmanschap dat je maar zelden ziet.”

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bambelien, Chelleke1981, Facebook, Felinde, ferropaard, Galja, Pierus, xRooss en 82 bezoekers