Paardeninfluenza H3N8 waarschijnlijk oorzaak dood 95 paarden in USA

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 25437
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Paardeninfluenza H3N8 waarschijnlijk oorzaak dood 95 paarden in USA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-05-22 20:20

Bokt.nl
Algemeen

Afbeelding
De locatie van de BLM in Colorado.
Foto: BLM Photo/ Flickr


In de Wild Horse and Burro Corrals van het Bureau of Land Management, kortweg de BLM, gelegen op het East Canon Complex van het Colorado Department of Corrections (CDOC) in Canon City, Colorado, zijn afgelopen week 95 paarden overleden. Als waarschijnlijke oorzaak van de ademhalingsziekte die hen trof en de sterfte van de paarden is een paardeninfluenzavirus geïdentificeerd, dat niet ongewoon is bij zowel wilde als gedomesticeerde paarden. Er is onderzoek gedaan in twee vooraanstaande veterinaire diagnoselaboratoria in de Verenigde Staten. Hierbij zijn positieve labresultaten gevonden van de polymerasekettingreactie (PCR), hierbij is het virus gevonden in neusswabs en longweefsel van verschillende paarden.

Het gaat om subtype H3NS, een stam van de paardeninfluenza. Er is geen verband met de uitbraak van de hoogpathogene aviaire influenza (subtype H5N1), die momenteel in de Verenigde Staten veel wilde vogels en pluimvee treft.

In een aantal PCR-testen zijn ook twee paardenherpesvirussen geïdentificeerd, het gaat hier om EHV-2 en EHV-5. Maar deze komen normaal ook voor in normale en kerngezonde paarden. Het is onduidelijk in hoeverre deze bijdragen aan de ernst van de klinische symptomen die gezien worden bij de zwaarder getroffen groep paarden in de faciliteit. Het betreft hier een groep die afkomstig is uit West-Douglas, Colorado. In 2021 was daar een natuurbrand waardoor een deel van hun leefgebied is vernietigd. De paarden zijn toen tijdens een noodoperatie verzameld en naar de Wild Horse and Burro Corrals van de BLM gebracht. Tussen 23 en 28 april zijn 95 dieren hier overleden.

Bij de andere 10-20% van de 2184 paarden op de faciliteit, die niet uit West Douglas komen, worden meer typische, milde klinische symptomen van de influenza gevonden. In die groepen paarden hebben zich nog geen sterfgevallen voorgedaan.

Ben Ruber, plaatsvervangend State Director van de BLM Colorado, zegt: "Het Bureau of Land Management zal de activiteiten in de Canon City-faciliteit herzien om uitbraken als deze in de toekomst te voorkomen. Deze tragische uitkomst werd beïnvloed door een populatie paarden die mogelijk bijzonder kwetsbaar waren gezien hun tijd in het West-Douglas gebied en hun blootstelling aan de bosbrand van vorig jaar, die aanleiding was voor hun noodverzameling."

Dean Williams, CDOC Executive Director, geeft aan: "Deze betreurenswaardige gebeurtenis wordt zeer serieus genomen door het Department of Corrections en de BLM. We werken samen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en mogelijke risico's die tot soortgelijke gebeurtenissen in de toekomst zouden kunnen leiden, op te sporen en te voorkomen."

De BLM blijft samenwerken met de ter plaatse aanwezige dierenartsen en met de diagnoselaboratoria, dierenartsen, epidemiologen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en het Colorado State Veterinarian’s Office. Dit om de factoren die kunnen bijdragen aan de ernstigste gevallen te onderzoeken, maar ook om deze te beperken en zo verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. De faciliteit blijft in vrijwillige quarantaine. Er mogen nu, maar ook in de nabije toekomst, geen paarden van het terrein af. Dit geldt totdat is vastgesteld dat de dieren weer gezond zijn en geen risico vormen voor de populatie gedomesticeerde paardachtigen in de gemeenschap van Colorado.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Avalanche

Berichten: 15671
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Paardeninfluenza H3N8 waarschijnlijk oorzaak dood 95 paarden in USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 20:57

Och jeetje, wat naar ;(

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

BigOne
Berichten: 37898
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Paardeninfluenza H3N8 waarschijnlijk oorzaak dood 95 paarden in USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 21:18

Doet me denken aan vroegere verhalen, hoe inheemse stammen uitstierven door ziektes meegebracht door kolonisten. Hier is een grote kudde verplaatst die nog geen antistoffen had en bingo.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: meiske04, Westernfreak en 8 bezoekers