Tips & tricks van BWP-veulenconsulente Vicky Stevens

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 101035
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Tips & tricks van BWP-veulenconsulente Vicky Stevens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-22 09:58

Belgian Warmblood
AlgemeenVeulens kunnen geschetst worden ofwel door een dierenarts, ofwel door een veulenconsulent. EquiTime ging op stap met BWP-veulenconsulente Vicky Stevens. Zij geeft enkele handige tips aan onze fokkers:

Wat is een veulenconsulent(e)?
Vicky: Sommige BWP-veulenconsulenten zijn ook dierenarts, als dierenarts kunnen en mogen we ook chippen, maar dat kan ook door de eigen dierenarts gebeuren. Er gaan ook veulenconsulenten op pad die geen dierenarts zijn, dan kunnen de veulens best al gechipt zijn voor de consulent langskomt. Indien u kiest voor veulencontroleur/consulent kan deze onmiddellijk digitaal het dossier invoeren, waardoor de afwerking van het paspoort vlotter kan verlopen.

Tips voor de fokker:
Vicky: Eigenlijk zouden fokkers de reflex moeten hebben om op het moment dat ze het veulen via de ‘Vlugge Veulenmelding’ aangeven, ook de veulenconsulent te contacteren. Dan kunnen ze doorgeven wanneer het past om langs te komen, wat hun adres is en de gegevens van het veulen. Op die manier hebben we meteen de naam van het veulen, het adres, contactgegevens en kunnen we een efficiënte route uitstippelen.

Nog wensen?
Vicky: Wat ook handig zou zijn, is dat mensen zo vlug mogelijk hun veulen in de ‘Vlugge Veulenmelding’ aangeven. Sommige fokkers bellen me al voor ze dat gedaan hebben. Dan ga ik langs en gaat men er van uit dat na mijn bezoek alles in orde komt. Het dossier kan echter pas afgewerkt worden in de schets App indien het veulen een levensnummer heeft gekregen van het stamboek (het UELN nummer). Dit gebeurt na aanmelden van het veulen via de online ‘veulenregistratie’ (klik hier).

En als we het over de veulens zelf hebben… die zijn niet allemaal even meewerkend?
Vicky: Klopt. Het is belangrijk dat het veulen binnen staat. Dat werkt een pak makkelijker en zorgt voor minder stress. Als we veulens moeten beginnen vangen, dat is één een enorm tijdsverlies en twee ook gevaarlijk. Om een correct signalement te maken, is het ook noodzakelijk om de aftekeningen van de benen goed te kunnen bekijken. Modder of mest bemoeilijkt enorm de zichtbaarheid van witte aftekeningen, deze zijn bij jonge veulentjes dikwijls al moeilijk te zien. Een heel hoog opgestrooide stal is ook niet ideaal want dan krijg je minder zicht op de voeten van het veulen. Het makkelijkste is een lege box om goed de voeten te kunnen zien, ze staan dan een beetje ingesloten waardoor we het veulen vanuit elke richting goed kunnen inspecteren van relatief dichtbij.

Om af te sluiten misschien… is dit een droomjob Vicky?
Vicky: Een droomjob is misschien niet de beste omschrijving. Als dierenarts worden wij meestal geroepen bij problemen, maar als afwisseling bij de tevreden fokkers gezonde veulens identificeren, is toch eigenlijk wel een lichtpuntje.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dallista, Vagabondo, vosje2010 en 15 bezoekers