Stempelhengst: L’Invasion Sgldt

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 103239
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Stempelhengst: L’Invasion Sgldt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-05-22 10:30

Stempelhengsten
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Samenvatting:
De fokkerij van het Gelderse paard kende in de vijftiger en zestiger jaren van de 20e eeuw drie vooraanstaande hengstenlijnen. Dat waren de Domburg-lijn, met Amburg Sgldt en Baronet Sgldt en zijn zoon Graaf van Wittenstein Sgldt als belangrijke hengsten, de Kurassiier-lijn met als blikvanger de hengst Oregon Sgldt en de uit Frankrijk geïmporteerde L’Invasion Sgldt. Hij is van 1948 tot 1960 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 24 zonen goedgekeurd en hij heeft een enorme impuls gegeven aan de eerste stappen van de modernisering van het Nederlandse landbouwpaard tot een paard dat ook voor de sport kon worden gebruikt. L’Invasion is in 1960 wegens hoefkatrolontsteking gedood.

Modernisering van het Gelderse paard
Evenals elders in de wereld is de paardenfokkerij in Frankrijk tot het begin van de 20e eeuw bepaald door de eisen die het leger aan paarden stelde. Eigenschappen als kracht, moed, gebruiksgemak en een goed karakter waren daarbij van groot belang. In Frankrijk speelden de staatsstoeterijen met vestigingen in vrijwel elk departement een grote rol in de paardenfokkerij.

Door de industriële revolutie en de mechanisatie is de paardenfokkerij zich meer gaan richten op het fokken van een sportpaard in plaats van op een legerpaard.

In de eerste helft van de 20e eeuw had elke regio in Frankrijk zijn eigen halfbloedfokkerij. De namen van de paarden hadden allen het suffix DS (demi sang) maar er ontstond behoefte om de sportpaardenfokkerij onder te brengen in één nationaal register. Dat heeft in december 1958 geresulteerd in de vorming van het Selle Français (SF), waarin de paarden uit de fokkerijen van Anglo-Normands, Vendéen en Charolais werden opgenomen. Om aan te geven dat het om Franse gefokte rijpaarden gaat, gebruiken diverse websites met afstammingsgegeven van paarden, waaronder “stempelhengsten.eu” de suffix SF ook voor paarden die voor december 1958 zijn geboren. In Franse databanken wordt in die gevallen nog vrijwel altijd de suffix DS gebruikt.

De reden waarom L’Invasion naar Nederland is gekomen heeft Anton van Lijssel in het verleden beschreven. Hij wijst erop dat gedurende de Tweede Wereldoorlog een zwaarder type van het Gelderse paard is gefokt. Na de oorlog werd de rol van het paard in de landbouw minder door de mechanisatie en was er een toename van de landelijke ruitersport. Het paard waarmee de boerenzoons door de week in de landbouw werkten, werd in het weekend door hen als rijpaard gebruikt. Om Om het landbouwpaard weer veelzijdiger en meer geschikt voor de ruitersport te maken werd na de oorlog L’Invasion geïmporteerd en goedgekeurd als Gelderse dekhengst.

De Nederlandse fokkers hadden overigens verschillende ideeën over de te importeren hengsten die nodig waren om de paardenstapel te moderniseren. Binnen het VLN was een sterke stroming die voor Franse paarden koos, waarvan L’Invasion het voorbeeld was, maar er was ook een stroming die de voorkeur gaf aan Holsteins bloed. Zo heeft een groep fokkers uit Utrecht de hengst Normann Sgldt (1949, V. Heidelberg Holst) naar Nederland gehaald. Normann was duidelijk zwaarder gebouwd dan L’Invasion en de fokleiding van het VLN zag Normann niet als een veredelaar, waardoor ze de hengst drie jaar lang heeft afgekeurd en de hengst via een Keuring in Beroep elk jaar door een rijkscommissie is oedgekeurd.
Binnen het NWP was altijd al een voorliefde voor Duits, en dan vooral Oldenburgs bloed. Daar is voor de veredeling vooral ook gebruik gemaakt van Trakehners. Tien jaar later werden de eerste Engels volbloedhengsten ingezet om het Nederlandse paard te moderniseren.

1. L’Invasion 1036 Sgldt

Voorkomen en afstamming

L’Invasion Sgldt is een vos hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren in 1944 en gefokt door A. Gires uit Brévands bij Carentan in het departement Manche in Frankrijk.
De hengst heeft bij zijn geboorte de naam Ultimatum DS gekregen en heeft na zijn goedkeuring door de Vereniging tot bevordering van de landbouwtuigpaardenfokkerij in Nederland (VLN) de naam L’Invasion gekregen.

Vader
De vader van L’Invasion is de Franse staatshengst Pré Sale SF (1937), die via zijn vader Il a l ‘Oeil SF (1930) een kleinzoon is van de hengst Royal Chesnut SF (zie het bestand Whalebone xx).

Moeder
De moeder van L’Invasion is de merrie Sabotiere SF (1935, V. Lis de la Vallee SF) en tweede moeder is Ebauche SF (1926, V. Upan SF). L’Invasion voert, gerekend over acht generaties, 25% Engels volbloed.

Fokkerijcarrière
De hengst is in 1947 geïmporteerd door Hennie Heemskerk uit Asperen en Evert van Binsbergen uit Zoelen en in 1948 op de hengstenkeuring in Utrecht door het VLN. voor de fokkerij goedgekeurd. Het VLN heeft daarbij meegedeeld dat de hengst een zeer goed type heeft, dat in stap de hengst de benen buitenwaards opneemt en dat de draf goed is. In 1949 heeft L’Invasion de bedrijfsproef afgelegd en daarvoor een 1 B beoordeling gekregen. Door zijn fokkerijprestaties is in 1952 het keurpredicaat aan L’Invasion toegekend en in 1954 is dat gevolgd met het toekennen van het preferentschap.

L’Invasion is tot 1960 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Tot en met 1958 heeft hij op het dekstation Wittenstein van Van Binsbergen in Zoelen gestaan. In 1959 en 1960 was hij beschikbaar bij Kelholt en Leerink in Geesteren (Gld). In 1960 is hij wegens hoefkatrolontsteking (podotrochleose), waardoor hij nauwelijks nog op zijn voorbenen kon staan, gedood. De hoefkatrolontsteking van L‘Invasion had een erfelijk karakter waardoor diverse nakomelingen van hem ook soortgelijke problemen kregen.

Goedgekeurde zonen
L’Invasion heeft 34 zonen gebracht die voor de fokkerij zijn goedgekeurd:
Norking Sgldt (1949), Normandus vb VLN (1949), Graaf van Wittenstein II BWP (1950), Obat vb VLN (1950), Odin van Wittenstein Sgldt (1950), Ofir vb VLN (1950), Olaf van Wittenstein Sgldt (1950), Optimist vb VLN (1950), Pasha Sgldt (1951), Passaat Sgldt (1951), Professor vb VLN (1951), Brabo BWP (1952), Raket vb VLN (1952), Ritmeester Sgldt (1952), Roland Sgldt (1952), Rudolf van Wittenstein Sgldt (1952), Rufus vb VLN (1952), Siegfried Sgldt (1953), Silvester Sgldt (1953), Tenno Sgldt (1954), Udo Sgldt (1955), Ulaan Sgldt (1955), Utopia Sgldt (1955), Utopia Sgldt (1955), Vicomte Sgldt (1956), Wachtmeester Sgldt (1957), Wali Sgldt 1957), Wessel Sgldt (1957), Wodan Sgldt (1957), Edeling BWP (1958), Zagreb Sgldt (1958), Zilon Sgldt (1958), Boris Sgldt (1960), Centurio Sgldt (1961), Charmeur Sgldt (1961).

Klik hier voor het complete artikel.

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel of waar wij toestemming voor hebben om te gebruiken. Daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto met toestemming voor commercieel gebruik? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

AWvL
Berichten: 344
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 19:52