Veel vragen beantwoord bij Fokkerscafé Genoomfokwaarden

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13724
Geregistreerd: 20-04-16

Veel vragen beantwoord bij Fokkerscafé Genoomfokwaarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-04-22 08:45

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie.


In Berkel-Enschot was op maandag 25 april het eerste fokkerscafé over de nieuwe genoomfokwaarden. Zo’n 70 KWPN-leden waren naar Brabant gekomen om van geneticus Rob Bergsma, foktechnisch specialist Daniëlle Arts en hoofd fokkerijzaken Ralph van Venrooij te horen. Er werden veel vragen beantwoord en uiteraard was er ook levendige discussie over wat deze vernieuwingen betekenen voor onze fokkerij.

Ruim 90% van de aanwezigen laat dit jaar één of meerdere merries dekken, de meerderheid (60%) in de richting dressuur. Sportresultaten en de fokwaarden / database van het KWPN zijn de meest populaire bronnen van informatie voor de aanparingsbeslissingen van deze fokkers. Dik 44% laat ook het gevoel een belangrijke rol spelen bij de keuze voor een hengst. Dat bleek uit vragen die tijdens de avond aan het publiek gesteld werden.

Meerwaarde van genoomfokwaarden
In hun presentatie gingen Arts en Bergsma in op de wijzigingen in de genetische basis van de fokwaarden voor dressuur en springen en op het toevoegen van extra informatie uit het DNA aan de fokwaarden voor sport en exterieur. Meer informatie maakt de fokwaarden waardevoller en betrouwbaarder. De komende jaren zal de betrouwbaarheid alleen maar toenemen omdat er steeds meer paarden en informatie aan de onderliggende database worden toegevoegd. Genoomfokwaarden hebben veel meerwaarde bij jongere paarden, die nog niet zo’n lange sportcarrière hebben en nog niet veel nakomelingen in de sport.

Wilt u ook meer weten over de genoomfokwaarden en hoe u deze kunt gebruiken bij het maken van een passende aanparing? Kom dan naar één van de volgende twee fokkerscafé’s.

  • Maandag 9 mei, 19:00 tot 22:00, Hotel de Bilderberg, Oosterbeek. Meld hier aan.
  • Woensdag 11 mei, 19:00 tot 22:00, Van der Valk, Assen. Meld hier aan.

Wat verandert er in de fokwaarden?
In de berekening van de nieuwe fokwaarden voor de spring- en dressuurpaarden zijn twee zaken gewijzigd:

  • De fokwaarden voor sport en exterieur zijn bij de spring- en dressuurpaarden voortaan mede-gebaseerd op het DNA.
  • De fokwaarden voor de kenmerken ‘sport’ en ‘exterieur’ worden vanaf dit jaar per fokrichting (springen of dressuur) gepresenteerd.


Webinar genoomfokwaarden op 13 april
Bent u niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn bij de fokkerscafé’s? Of wilt u meer achtergrond? Woensdag 13 april 2022 hebben genetici Rob Bergsma en Daniëlle Arts een live webinar gegeven op KWPN.tv. In hun presentatie leggen ze uit welke wijzigingen er aan de berekening van de fokwaarden gedaan zijn en gaan ze in op de wetenschappelijke achtergronden van de vernieuwingen.

Dit webinar is via deze link terug te kijken voor KWPN-leden.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, SemrushBot en 5 bezoekers