Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 49085
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-04-22 20:37

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Amanda Fotografie/Bokt Wiki.


Bandages en peesbeschermes worden steeds populairder, vooral met de populariteit van matchende setjes. Maar doen we meer kwaad dan goed? De meeste mensen zullen de artikelen in tijdschriften en commentaren van dierenartsen wel tegengekomen zijn, en toch worden ze steeds populairder. Hoe komt dat? Waarom bedekken ruiters hun paarden nog steeds met dikke fleece bandages of gevoerde peeskappen, ondanks de gevaren? Traditie denk ik. Er bij willen horen. Of gewoonte, sommigen hebben het gevoel dat een paard niet volledig is opgezadeld, als het geen beenbescherming draagt.

Ik weet dat dit niet over tandheelkunde gaat (waarvoor mijn excuses), maar ik ben in de eerste plaats dierenarts, en als dressuurruiter krijg ik steeds de vraag waarom ik niet altijd bandages gebruik. Ik heb hier al verschillende keren over geschreven en niemand let er op, dus in plaats van feiten te geven en onderzoek te citeren, wil ik je graag meenemen op mijn ontdekkingsreis, heb geduld met me. Feiten en documentatie staan aan het eind.

Spoel 12 jaar terug en ik zat in mijn laatste jaar op de dierenartsopleiding. Voor en tijdens de dierenartsopleiding had ik een paard en we reden dressuur. Hij was meer vrij, dan dat hij aan het werk was. Elke keer ging ik verder met de nieuwste beenbeschermers op de markt. Van gevoerde peesbeschermers tot kogelbeschermers, van fleece bandages tot zelfklevende bandages en katoen tot de half fleece/half elastische bandages. Ik leerde nieuwe technieken voor een betere ondersteuning, bandageren om de vetlok te ondersteunen, et cetera. Been there, done that. Ik had een uitgebreide verzameling.

Aan het eind van de opleiding had ik mijn specialisaties. Ik koos het bewegingsapparaat als een van mijn opties. Ik herinner me nog heel levendig een praktijkles met Dr. Renate Weller, waarbij ze een gevild paardenbeen (met alle pezen en ligamenten) in een machine had gezet, die de druk nabootste die een paard op zijn benen uitoefent. Ze nam ons mee door stap, draf, arbeidsgalop en rengalop, waarbij ze dit been belastte, zodat we de werking van het paardenbeen van binnen konden zien, zonder de huid. Het was fascinerend kan ik je vertellen. Ik herinner me heel duidelijk dat ik aan mijn paard dacht en me afvroeg hoe we in hemelsnaam de benen moeten ondersteunen wanneer ze deze ongelooflijke krachten ondergaan! Een halve ton dier dat op een kleine spil van een been drukt, dat wordt vastgehouden door pezen die nauwelijks dikker zijn dan mijn duim. Gekkenwerk!

Spoel een paar maanden vooruit en ik ben een volledig gekwalificeerde dierenarts in de grote boze wereld. Ik woonde mijn eerste BEVA-congres bij en tijdens de pauze dwaalde ik langs de kraampjes om te kijken naar de nieuwste uitvindingen en technologieën die bedrijven meebrachten naar deze bijeenkomsten. Hier kwam ik een bedrijf tegen met de Equestride Boot die mijn aandacht trok. Als je deze beenbeschermer nog niet gezien hebt: hij is geweldig en ik heb hem sindsdien een paar keer gebruikt bij de revalidatie van zeer ernstige pees- en ligamentblessures, met groot succes. De beenbeschermer is van koolstofvezel en voorkomt dat de vetlok zakt, waardoor de pezen en ligamenten niet volledig worden belast terwijl ze genezen. Deze beschermer is super sterk. Je zou er niet mee kunnen rijden, omdat het de bewegingsvrijheid zo beperkt, maar ze kunnen zich gemakkelijk genoeg bewegen bij revalidatie, et cetera. De man van de stand (ik ben bang dat ik zijn naam niet meer weet) liet me hun onderzoek zien en legde op de directe Ierse manier uit hoe dom het is te verwachten dat een dun stuk materiaal een paard kan ondersteunen. En natuurlijk kan het dat niet! Letterlijk geen enkele bandage of peesbeschermer (behalve deze peperdure koolstofvezel revalidatiebeschermer) is in staat om de val van het vetlok te verminderen. Terugdenkend aan Dr. Weller's demonstratie, kon ik duidelijk zien hoe belachelijk ik was geweest om ooit te geloven dat een stukje materiaal ook maar iets kon doen om die druk te verminderen of te ondersteunen.

Maar de peesbeschermers/bandages kunnen toch geen kwaad? We mogen ze toch zeker wel gebruiken voor het geval ze misschien helpen, en als we er in de tussentijd ook nog goed uitzien, is dat mooi meegenomen! Niet lang daarna verscheen er een onderzoek waardoor ik me zorgen maakte over mijn bandagecollectie. Hitte. Iedereen die bandages en peesbeschermers gebruikt, zal niet verbaasd zijn zweetplekken onder zijn bandages/peesbeschermers te zien nadat ze verwijderd zijn. Ze houden veel warmte vast.

Het paardenlichaam en de benen genereren veel warmte tijdens het werk. De pezen/ligamenten in het been, samen met een verhoogde bloedstroom genereren VEEL warmte. Vooral fleece bandages/peesbeschermers houden deze warmte vast in het paardenbeen. Zeer weinig peesbeschermers en vrijwel geen enkele bandage (vooral als je er een onderlegger onder gebruikt) laten de benen voldoende ademen. Deze warmte is simpelweg genoeg om pees-/ligamentcellen te doden. Elke pees/ligament is gemaakt van duizenden cellen, die allemaal naast elkaar liggen in lange dunne spoelen. Ze rekken uit en keren terug naar hun oorspronkelijke vorm en grootte als een elastische band, en absorberen en herverdelen de druk die wordt uitgeoefend van verderop in het been en van de impact van de grond eronder. Al deze cellen moeten samenwerken om dit effectief te doen.

Even een stukje off topic, om uit te leggen hoe pezen/ligamenten genezen. Een pees-/ligamentcel kan niet vervangen worden. Ze genezen altijd met littekenweefsel. Daarom is een nieuwe blessure zoveel waarschijnlijker als een pees/ligament is opgezwollen. Het vezelige littekenweefsel rekt niet, het is niet in staat om de impact van een paardenbeweging te rekken of op te vangen. Het zal altijd een zwakke plek blijven. Bij een volledige verstuiking/verrekking is de pees in zijn geheel, of het grootste deel ervan, beschadigd. Maar deze schade door warmte doodt misschien maar een paar cellen tegelijk. Die paar cellen worden vervangen door vezelig littekenweefsel, dan de volgende keer nog een paar meer, enzovoort, et cetera. Net als een elastiekje dat na verloop van tijd verslapt, verliest de pees zijn elasticiteit en knapt hij uiteindelijk. Dan heb je een pees/ligament volledig opgeblazen. De blessure begon niet op dat moment, maar dat was de druppel. De schade stapelt zich op in de tijd, elke keer als thermische necrose (medisch woord voor celdood) optreedt.

Dus als het gebruik van peesbeschermers/bandages geen enkele vorm van steun kan bieden, en ze warmte genereren die de pezen/ligamenten langzaam beschadigt tot ze het begeven, waarom zou je ze dan gebruiken? Bescherming. Dit is de enige reden om beenbeschermers te gebruiken. Om te voorkomen dat het paard zich bezeert, of verwondt aan een paaltje of tijdens een cross. Maar zorg er in hemelsnaam voor dat je peesbeschermers ademend zijn! Als het paard zweet onder de beenbescherming, maar niet erboven of eronder, dan is de beenbescherming niet ademend genoeg. En gebruik geen fleece bandages alleen omdat je de kleur mooi vindt. Deze fleece bandages houden de meeste warmte vast in het been, ver boven de grens voor thermische necrose van de cellen van de pezen en ligamenten. Als je paard geen bescherming nodig heeft, gebruik dan geen beenbeschermers. Ik heb dat de laatste twaalf jaar niet gedaan en ik heb nog geen enkele pees-/ligamentblessure gehad bij één van mijn paarden *klopt af*. Ik zal nooit meer beenbeschermers, en vooral bandages, gebruiken. Ik gebruik ze niet voor het trainen, longeren, springen, reizen, in de wei lopen, op stal. In feite gebruik ik ze helemaal niet. Nooit. Maar ik rijd geen jachten of crossen.

Ik hoop dat je mijn verhaal nuttig vond en weloverwogen beslissingen kunt nemen over beenbeschermers en bandages.

-door Vikki Fowler


Afbeelding

Neon

Berichten: 5005
Geregistreerd: 03-07-06

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 20:56

Interessant stuk... ik vraag me wel af welke beenbeschermers voor bij bijvoorbeeld de cross dan wel voldoende ademen?

Avalanche

Berichten: 16330
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 21:14

Hele dure vooral :=

Mesh bescherming ben ik tevreden van.

Katoenen bandages worden overigens lang zo heet niet, vooral niet met ademende onderlappen. Helaas bijna niet meer te krijgen.

Peesbeschermers vooral met neopreen worden echt heel heet. Ik heb ze met lamswol en dat is wel erg fijn.

Maar als je paard zonder kan: doen!

Neon

Berichten: 5005
Geregistreerd: 03-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 21:17

Ja, die kan prima zonder :) het is meer voor de toekomst als er ooit eens een oefencrossje gedaan wordt voor de fun... heel duur is niet erg... blessures aan je paard zijn ook duur :P

Daar zijn we nu totaal niet mee bezig :) paard is nog jong en huppelt voornamelijk vrolijk door de wei... en mag 2 x per week basisdressuur doen of een buitenritje :) dus dat doet hij prima zonder allerlei poespas :)

Charmaine
Berichten: 1441
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 21:52

Interessant stuk en ook heel makkelijk leesbaar geschreven!
Ik gebruik al jaren simpele peesjes met jawel neopreen. Huidige paard heeft ze ook wel echt nodig. Roept bij mij de vraag op welke peesjes zijn dan meer ademend met voldoende bescherming aan de buitenkant?

Jennyxx

Berichten: 3054
Geregistreerd: 11-10-06
Woonplaats: Bij de duinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 21:58

Charmaine schreef:
Interessant stuk en ook heel makkelijk leesbaar geschreven!
Ik gebruik al jaren simpele peesjes met jawel neopreen. Huidige paard heeft ze ook wel echt nodig. Roept bij mij de vraag op welke peesjes zijn dan meer ademend met voldoende bescherming aan de buitenkant?


[HAR] De ultieme peesbeschermers? :j

janderegelaa
vanaf nu met een R erachter

Berichten: 16083
Geregistreerd: 10-01-06

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 23:52

Mijn paarden worden ook altijd zonder bescherming gereden en hebben al die jaren idd nog nooit een peesblessure gehad. Even afkloppen natuurlijk:-)

DreamGuide

Berichten: 2019
Geregistreerd: 10-08-14

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 00:11

Niet voor ondersteuning van pezen, maar mijn paard tikt nog weleens de benen aan met haar hoefijzers (als ze ergens van schrikt bijvoorbeeld), derhalve altijd peesbeschermers om de benen met hoefijzers.
Maar idd, goede kwaliteit, goed passende en ademende beenbescherming , en altijd af na het rijden. :)

office
Berichten: 902
Geregistreerd: 24-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 08:05

Die van compositi lijken me dan het beste luchtdoorlatend met van die gaatjes .

Avalanche

Berichten: 16330
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 08:15

Ik moet zeggen dat schapenwol me tot nu toe het beste bevalt. Het klinkt enorm warm, maar de pezen komen er koel onder vandaan.

En ik heb eventing beschermers, die zijn ook erg fijn.

speurneusc

Berichten: 5489
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 08:53

Blijf het een ver overtrokken verhaal vinden, ik heb van mijn 16e (deurne opleiding waarbij verplicht 4 benen altijd gebandageerd moest zijn) tot vorig jaar paarden (ben nu 56) gehad en 99% met bescherming gereden, dressuur-springen M/Z, cross, western- koetjes, reining, trail, extreem trail, alle soort van buitenritten met bandages, peeskappen en van die gekleurde western beschermers.. en geen van mijn paarden heeft ooit iets aan pezen/benen gehad. Wel beschadigingen aan de buitenkant van de beschermers waarbij duidelijk is dat wanneer paard deze niet om had gehad deze ws aan zijn benen waren geweest met alle gevolgen.

MyWishMax

Berichten: 25895
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 09:00

Ik heb dan weer een paard die ik nooit met beenbescherming reed of longeerde, alleen de 1e dag het land op kreeg ze xe tijdelijk om. Tot ze dus een peesblessure kreeg waarbij het erg duidelijk was dat het door er tegen aan schoppen was. Advies was daarna ook om wel beenbescherming om te doen met rijden en longeren. Maar de benen zweten nooit, zijn ook nooit warmer onder de beschermers dan er boven of de benen die niks om hebben.

Aan de ene kant heb ik liever niks om en is dat een tijd goed gegaan. Aan de andere kant doe ik het nu wel om na de blessure en het advies. Alleen geen normale standaard peesbeschermers en geen bandages. En ik zie af en toe wel flinke krassen erop, die misschien geen pezen zouden beschadigen (maar misschien wel) maar wel krassen op het been gemaakt hadden.

DuoPenotti

Berichten: 31737
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 09:01

Dat ze niet ondersteunen is me altijd wel logisch geweest.
Ook bandages niet en peesbeschermers heten niet voor niets beschermers.
Dus wanneer dat ooit verzonnen is? Niet in mijn tijd toen ik als 11 jarige leerde waar dingen voor waren.

Net als speurneus ging hier vroeger alles in de peesbeschermers. (en ik heb ook nog leren bandageren met zelf gemaakte wollen onderlappen)
Het waren allemaal jonge paarden die opgeleid werden om een parcours te leren springen. Dus zich eens aanraken was niet uitgesloten.
En de 1e peesblessure moet ik nog meemaken....
Wel heb ik een paar keer een pats op de beschermer gehoord en een keer met longeren ook echt duidelijk gezien.
Dan ben je blij dat die om zit. Want met longeren stond het paard zelfs even op 3 benen, zulke impact had dus gehad. Maar na even rust stapte hij weer gewoon weg. Dan wil je toch niet weten hoe dat zonder was geweest.

Ik ken wel diverse mensen die ook bij meerdere paarden een peesblessure hebben gehad.
En wat ik daar altijd zag was totaal scheef gereden en op de voorhand. En maar sleuren van voor, niets van achteruit gereden.
Denk dat men daar beter de aandacht op kan vestigen.
Samen met hoe de paarden gehouden worden. Want naast rijden moeten ze zelf kunnen bewegen, ruimte om te klieren te stoeien, dat houd het lichaam in conditie.
Stal en kleine paddock niet.

Bielsje

Berichten: 1484
Geregistreerd: 17-09-09

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 09:27

Gelukkig maar dat het ook populair is om steeds beter ademende beenbescherming te maken!

Ik heb een enorme zoektocht gehad naar bandages omdat ik daar nu eenmaal aan gebonden ben, en ik ben blij dat de benen er altijd kurkdroog onder vandaan komen. Dat kan dus gelukkig wel. Al moet ik zeggen dat ik in de 33 jaar dat ik rij, ook vrijwel geen bezwete benen onder de kappen heb gezien volgens mij...

Avalanche

Berichten: 16330
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 10:57

Ik heb genoeg bezwete benen onder peeskappen vandaan zien komen hoor :=

Fleece bandages worden zo achterlijk warm.

Ik heb idd leren bandageren met vilten of katoenen onderlappen, en katoenen bandages, en daar is niets mis mee. Maar fleece....... ik snap het wel dat mensen het kopen, want dan kun je zogenaamd bandageren zonder onderlappen. Maar fleece ademt niet en dat is een probleem.

Het gebruik van neopreen heb ik nooit begrepen, dat is ooit uitgevonden om duikers warm te houden in zeewater. Waarom je dat in hemelsnaam om een paardenbeen wat koel moet blijven zou doen, is mij een raadsel.

pol013

Berichten: 9138
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 13:44

Zonder twijfel deze 2:

Voor dressuur, springen en buitenritjes (als zonder geen optie is)
https://eventing-shop.com/product/20311 ... ndon-boots
https://hypostore.nl/compositi-protech- ... rmers.html

Cross beschermers zijn er ruim voldoende met aandacht voor ventilatie.
https://eventing-shop.com/product/14057 ... ting-boots
https://eventing-shop.com/product/20736 ... r-xc-boots
Maar gebruik ik ook echt alleen bij crossen. Want ze zijn altijd warmer dan de eerste 2 die ik deelde.

en ik heb van alles uitgeprobeerd.

Popstra
Berichten: 14214
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 14:45

Een paard hoeft niet dagelijks hard getraind te worden. Je kan als je niet hard hoeft te trainen makkelijk zonder bescherming rijden. Dit geld voor elke discipline in de sport.
Zo kun je ook warm rijden zonder bescherming en deze pas om doen als je oefeningen, hindernissen, manouvres e.d gaat doen wanneer ze beter wel even beschermd zijn.

speurneusc

Berichten: 5489
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 14:49

fleece is mij ook aangeleerd is een stalbandage

wij gebruikten die kleine rolletjes (en dan punten krijgen wie deze zo strak mogelijk weer op kon rollen zodat er meer in de poetskist konden) en met onderlappen. Zat bijna geen rek in en zeker niet broeiend

pol013

Berichten: 9138
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 15:10

speurneusc schreef:
fleece is mij ook aangeleerd is een stalbandage

wij gebruikten die kleine rolletjes (en dan punten krijgen wie deze zo strak mogelijk weer op kon rollen zodat er meer in de poetskist konden) en met onderlappen. Zat bijna geen rek in en zeker niet broeiend


Maar zonder te meten durf ik te zeggen: warmer dan bijvoorbeeld de beschermers die ik zojuist hier boven gedeeld heb. gewoon omdat geen lucht circulatie is. Dus waarom zou je dan voor bandages kiezen?

Avalanche

Berichten: 16330
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 15:19

speurneusc schreef:
fleece is mij ook aangeleerd is een stalbandage

wij gebruikten die kleine rolletjes (en dan punten krijgen wie deze zo strak mogelijk weer op kon rollen zodat er meer in de poetskist konden) en met onderlappen. Zat bijna geen rek in en zeker niet broeiend

Wij ook idd. Ik heb ze nog.

Ik kan alleen geen goede onderlappen meer vinden.

DuoPenotti

Berichten: 31737
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 15:20


speurneusc

Berichten: 5489
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 16:54

Avalanche schreef:
speurneusc schreef:
fleece is mij ook aangeleerd is een stalbandage

wij gebruikten die kleine rolletjes (en dan punten krijgen wie deze zo strak mogelijk weer op kon rollen zodat er meer in de poetskist konden) en met onderlappen. Zat bijna geen rek in en zeker niet broeiend

Wij ook idd. Ik heb ze nog.

Ik kan alleen geen goede onderlappen meer vinden.


wij moesten ze anders uit echte wollen dekens knippen op maat

Avalanche

Berichten: 16330
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 17:52

Kan ik ook nog wel doen.

Ik weet wel dat ik van die onderlappen had idd maar ik heb ze gekregen. Maar dat werkte super, nooit warme benen, en idd prima bescherming tegen strijken. Ondersteuning is idd nonsens natuurlijk, maar bandages zijn fijn.

Amiigo

Berichten: 7318
Geregistreerd: 03-11-07
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 18:49

Popstra schreef:
Een paard hoeft niet dagelijks hard getraind te worden. Je kan als je niet hard hoeft te trainen makkelijk zonder bescherming rijden. Dit geld voor elke discipline in de sport.
Zo kun je ook warm rijden zonder bescherming en deze pas om doen als je oefeningen, hindernissen, manouvres e.d gaat doen wanneer ze beter wel even beschermd zijn.

Bij mij heeft het niet te maken met de intensiteit vd training, ik kijk naar het paard. Mijn paard staat vierkant op ijzers en heeft 4 rechte voeten maar toch gaat ze vierkant in de beschermers als ik ga rijden/longeren. Ze kan soms zo achterlijk doen dat ik dan liever een stel kappen om heb dan dat ik de dierenarts kan bellen omdat ze een stel hechtingen nodig heeft.

Popstra
Berichten: 14214
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Peesbeschermers en bandages: bescherming of meer kwaad dan goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 19:52

Ik heb er ook een aantal rondom op ijzers staan. Ik doe als ik weet dat ik enkel wat voorwaarts ga rijden niks om. Ook niet met longeren en in de wei hooguit een springschoen tegen het aftrappen.
Enkel als ik mijn manouvres ga trainen en op wedstrijd ( reining) krijgen ze bescherming om.