Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48568
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-04-22 18:29

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


De gastcolumn van deze week is van Thomas Ritter, een professionele dressuurruiter en -trainer die twee boeken over dressuur heeft geschreven: een over biomechanica en het andere over werken aan de lange lijnen. Hij komt oorspronkelijk uit Tubingen, Duitsland, maar woont nu met zijn vrouw Shana in Portugal, waar hij een dressuurtrainingscentrum runt.

Wie zijn wij om te oordelen?
Toen Alois Podhajsky directeur was van de Spaanse Rijschool in Wenen, merkte hij soms dat iemand hem tijdens de ochtendtrainingen met een afkeurend oog bekeek. Dus stuurde hij zijn groom naar de tribune om de boodschap door te geven: "De kolonel kon het niet helpen, maar merkte op dat u zijn training afkeurt. Hij nodigt u uit naar beneden te komen en zijn paard voor hem te berijden, want hij zou graag een betere manier leren." Niet verrassend, niemand was dapper (of onvoorzichtig) genoeg om in het aas te happen en te zeggen: "Bij God, ik ga op dit paard zitten en laat hem zien hoe het moet!" Dat is een heel slimme en zeer effectieve manier om de "experts op de tribune", die denken dat ze zoveel beter zijn dan de ruiters in de arena, die eigenlijk hun best doen om goed werk te leveren met hun paard, de mond te snoeren.

Het dilemma
Op social media, waar het heel veilig is om anderen te bekritiseren (vooral wanneer je je achter de anonimiteit van een schermnaam verschuilt) omdat je nooit de daad bij het woord hoeft te voegen en je eigen vaardigheden hoeft aan te tonen, leidt dit al snel tot de discussie of iemand op hoog niveau moet kunnen rijden en trainen om kritiek op iemand anders te kunnen leveren. Of dat de criticus moet kunnen aantonen hoe hij het beter doet dan de persoon die hij bekritiseert.

Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat alleen een olympiër een andere olympiër zou mogen bekritiseren. Er wordt op gewezen dat restaurantcritici over het algemeen geen vijfsterrenkoks zijn, kunstcritici geen kunstenaars van wereldklasse, muziekcritici geen musici van wereldklasse en literatuurcritici geen Nobelprijswinnende romanschrijvers of dichters. Dit is waar. Zelfs een onervaren ruiter van een lager niveau kan naar een wedstrijd of een training kijken en er van houden of niet. Ze kunnen het zo inspirerend vinden dat ze het willen nadoen, of ze kunnen het zo afschuwelijk vinden dat ze liever helemaal stoppen met paardrijden, dan zo te rijden. Hoe dan ook, hun oordeel kan juist of onjuist zijn. Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat, hoe briljant een rit ook is, er altijd mensen zullen zijn die het afschuwelijk vinden, en dat hoe afschuwelijk een rit ook is, er altijd mensen zullen zijn die hem prachtig vinden. Denk daar maar eens over na.

Aan de andere kant herinner ik me dat Egon von Neindorff me vertelde dat alleen iemand die zelf paarden tot een bepaald niveau heeft getraind, echt kan begrijpen wat er voor nodig is en hoe uitdagend het is om dit soort werk te doen. Dat is ook waar.

Leren paardrijden en trainen is het moeilijkste dat ik ooit heb geprobeerd, en ik heb dit sentiment gehoord van vele anderen die zeer bedreven zijn in andere uitdagende beroepen. Het vergt alles dat we hebben, emotioneel, intellectueel, fysiek. We leggen er ons hart en onze ziel in, al onze tijd, energie, passie, geld, alles. We zijn ook vaak onze eigen ergste critici, omdat we elke dag ons uiterste best doen om aan onze eigen (soms onmogelijk hoge) normen te voldoen, en we worden voortdurend geconfronteerd met onze eigen tekortkomingen, de uitdagingen van het paard, soms de uitdagingen van de planning, de stalomgeving, en andere factoren die moeilijk te controleren kunnen zijn. Doorgaans is niemand zich méér bewust van onze fouten en mislukkingen dan wijzelf. Niets is frustrerender of pijnlijker dan niet te voldoen aan onze eigen verwachtingen. We hebben echt niemand anders nodig om ons op onze tekortkomingen te wijzen. Waarschijnlijk zijn we er zelf al mee bezig. Voortdurend.

Er is ook een verrassend hoog aantal ruiters dat lijdt aan het "Bedriegerssyndroom": de overtuiging dat we ontoereikend en onbekwaam zijn, ondanks het bewijs dat we eigenlijk heel bekwaam en succesvol zijn). Dat is zeker iets waar ik altijd mee geworsteld heb.

Mijn eigen mening
Ik denk dat het volkomen normaal en aanvaardbaar is om een mening te vormen en om de manier waarop iemand anders rijdt goed of slecht te vinden op basis van wat we weten. Het kan zeer leerzaam zijn om anderen te zien rijden en te proberen te begrijpen wat ze doen, wat ze proberen te bereiken, waarom ze het doen, en hoe ze het doen. We leren het meest van het kijken naar de positieve dingen die de moeite waard zijn om na te volgen, terwijl we de slechte kanten negeren, die onvermijdelijk zijn in elke rit.

Ik heb een hekel aan mensen die zichzelf op een voetstuk van morele superioriteit plaatsen en doen alsof ze begaan zijn met het welzijn van het paard, terwijl ze in werkelijkheid hun kritiek op anderen gewoon gebruiken als een manier om hun eigen angsten en onzekerheden te compenseren. Ze halen anderen neer, om op de een of andere manier superieur te lijken. Ze ontmenselijken degenen die ze bekritiseren, wat een vorm van verbaal geweld is en een voorloper van het toebrengen van fysiek geweld. Hun ijver is vergelijkbaar met die van religieuze fanatici, die mensen martelen en doden die niet precies dezelfde overtuigingen hebben als zij.

Het zich uitspreken tegen een onrechtmatige vorm van training is één ding, zoals de beruchte rollkur, maar het is iets heel anders om geweld te plegen, verbaal of anderszins, tegen mensen met wiens rijstijl je het niet eens bent.

Deze mensen hebben vaak een zeer eendimensionale kijk op de situatie die zij beoordelen. Ze zien alleen dat een foto, een video, of een rit afwijkt van het ideaal dat ze in hun hoofd hebben. Laat staan dat het een ideaal kan zijn, dat alleen echt uitzonderlijke paarden en ruiters kunnen bereiken na vele jaren van training. Afgezien van situaties waarin er duidelijk sprake is van misbruik, spelen er altijd vele factoren mee, zoals de bouw van het paard, de persoonlijkheid, de leeftijd, de trainingsgeschiedenis, de reis van de ruiter en soms de druk van de situatie. Idealen en verwachtingen moeten worden bijgesteld om tot een beoordeling te komen die eerlijk is voor zowel paard als ruiter. Uiteindelijk weten alleen de ruiter en het paard zelf welke uitdagingen ze hebben moeten overwinnen, en hoe groot of klein hun prestatie is. Een slechte prestatie voor het ene paard en ruiter kan absoluut geweldig zijn voor een ander. Zoals altijd hangt het af van de situatie en het individuele paard en ruiter.

Elk paard en elke ruiter blijven altijd werken aan vooruitgang. Niemands training is ooit klaar. Elke ruiter maakt fouten. Elke ruiter neemt verkeerde beslissingen. Hopelijk erkennen we allemaal onze fouten en proberen we ervan te leren. We doen allemaal het beste met wat we weten. Als we beter weten, doen we het hopelijk beter. Zelfs de beste ruiters ter wereld hebben soms lelijke momenten. Het is gewoon de realiteit van het leven, wanneer twee onvolmaakte wezens samen leven en werken. Geen enkel huwelijk bestaat alleen uit de wittebroodsweken. Geen enkele relatie tussen paard en ruiter is altijd harmonieus en zonder onenigheden. Geen enkel paard is altijd aan het bit, door, rond, soepel, in balans, recht, et cetera. Er zullen altijd momenten zijn waarop het paard tijdelijk niet aan het bit of achter de loodlijn staat, ergens in zijn lichaam schrap of stijf staat, uit balans is, scheef. Soms gebeurt dit van de ene pas op de andere. Soms is het bijna onmerkbaar. Soms is het maar voor een kort moment. Soms is het heel duidelijk, een compleet verlies van balans met als gevolg verlies van controle. Waar het om gaat is hoe we met deze situaties omgaan en wat we ervan leren.

Een mogelijke oplossing
Ik denk dat we allemaal moeten leren om eerst lief te zijn voor onszelf, om dan lief te kunnen zijn voor anderen. Ons perfectionisme, de pijn van onze eigen mislukkingen, de schaamte die we voelen iedere keer als we niet aan onze eigen verwachtingen kunnen voldoen, en ons eigen bedriegerssyndroom kunnen er gemakkelijk toe leiden dat we ons afreageren als we iemand anders dezelfde fout zien maken waar we mee worstelen, of waar we vroeger mee worstelden. Iemand anders neerhalen kan onze pijn tijdelijk verzachten, maar het lost het echte probleem - onze eigen tekortkomingen en mislukkingen - niet op. Dat kan alleen door eerlijk en constant aan onszelf te werken. Het is een soort zen-oefening, of een vorm van zelfontplooiïng, met als doel de beste versie van onszelf te worden als ruiter en als mens dat we kunnen zijn. Beide gaan hand in hand.

Wij moeten de verleiding weerstaan om ons op welke wijze dan ook superieur te voelen aan iemand anders die een fout maakt, of die niet zo geschoold en bekwaam is als wij.

Wij moeten er vrede mee hebben dat wij onvolmaakt zijn en altijd onvolmaakt zullen zijn, dat wij altijd fouten zullen maken, dat wij soms niet aan onze eigen verwachtingen zullen voldoen, dat wij soms niet in staat zullen zijn om aan onze eigen normen te voldoen. En we zouden dezelfde hoffelijkheid moeten tonen aan anderen. Geef hen het voordeel van de twijfel. Zie het positieve in ons eigen rijden en in dat van anderen. Zie de uitdagingen die we moesten overwinnen in ons rijden, en met een bepaald paard. Probeer de uitdagingen te zien die anderen hebben moeten overwinnen. We moeten onszelf de fouten die we maken vergeven , en dan proberen het de volgende keer beter te doen. We moeten ook anderen de fouten die ze maken vergeven, en ze aanmoedigen het de volgende keer beter te doen.

Wij moeten ook ophouden alle fouten te beschouwen als het einde van de wereld, als een gruwelijke wreedheid tegen het paard die hem voor altijd zal ruïneren, of als een aanwijzing dat wij, of degene die de fout maakt, vreselijke ruiters en een vreselijke mensen zijn, die het nooit zullen leren.

Fouten zijn leermomenten. Hindernissen zijn uitdagingen die moeten worden genomen. Het is een veel beter gebruik van onze tijd en energie om te werken aan positieve oplossingen, dan stil te staan bij de negatieve dingen.

We moeten onderscheid maken tussen echte mishandeling en onbedoelde fouten die iedereen maakt. We kunnen nog steeds opkomen voor het paard in situaties waarin dat gerechtvaardigd is, maar we moeten vooral proberen het zo goed mogelijk te doen met onze eigen paarden, zodat we het goede voorbeeld kunnen geven - wat het moeilijkste is om te doen. Afgeven op anderen, en ze wijzen op hun fouten, heeft weinig waarde omdat het niemand helpt, zeker niet het paard. Het verpest alleen de sfeer verder en het maakt mensen meer paranoïde, meer gestrest en meer defensief, waardoor ze eigenlijk nog slechter gaan rijden en zichzelf overbrengen op de paarden.

- door Thomas Ritter


Afbeelding


Monique1963

Berichten: 8684
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Gers

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 20:18

Mooi gesproken!

Klik: Boek over Callas en haar drama
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat? Doorzetten of verkopen? Dé vraag na de val.
Klik: Wekelijks vlog over Frankrijk, Callas, Prisca en 'de kudde'
Je beseft pas wat je had, als het er niet meer is.

DreamGuide

Berichten: 2017
Geregistreerd: 10-08-14

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 20:27

Heel mooi stuk dit.

Horonae• ZZ-licht + 10
Volg Horonae op instagram, klik hier!

xmarliez

Berichten: 4096
Geregistreerd: 31-07-08

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-22 20:32

Helemaal mee eens. Mooi opgeschreven.

Dressuur is het in harmonie ontwikkelen en verbeteren van de natuurlijke eigenschappen van het paard.

Elisa2

Berichten: 37559
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 08:50

Zo wauw...zet dit ook even op de Faceboek site van K.d.L, helemaal mee eens.

Vooral dit:
"Ik heb een hekel aan mensen die zichzelf op een voetstuk van morele superioriteit plaatsen en doen alsof ze begaan zijn met het welzijn van het paard, terwijl ze in werkelijkheid hun kritiek op anderen gewoon gebruiken als een manier om hun eigen angsten en onzekerheden te compenseren. Ze halen anderen neer, om op de een of andere manier superieur te lijken. Ze ontmenselijken degenen die ze bekritiseren, wat een vorm van verbaal geweld is en een voorloper van het toebrengen van fysiek geweld. Hun ijver is vergelijkbaar met die van religieuze fanatici, die mensen martelen en doden die niet precies dezelfde overtuigingen hebben als zij".

En als je je kop boven het maaiveld steekt wordt deze gelijk afgehakt door dit soort lui.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Freyr
Berichten: 701
Geregistreerd: 20-07-17

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 22:42

Onwijs goed geschreven!

Tikfouten zijn te danken aan mijn telefoon

nps
Berichten: 1988
Geregistreerd: 12-09-11

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 23:07

Amen! Goed stuk.

immanuela29

Berichten: 654
Geregistreerd: 16-07-12

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 23:18

Helemaal mee eens! Mij maakt het niet uit of je Grand Prix of recreatief rijd, elke dag het bos ingaat of western wilt rijden. Geniet gewoon lekker met z'n allen van de paarden. We hebben de mooiste passie ooit, laten we dat nou niet verpesten door anderen te bekritiseren voor geen enkele reden behalve dat jij je dan zogenaamd beter voelt. We zijn er allemaal uiteindelijk voor de paarden en niks anders. :)

[o]

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-22 23:50

Wel een boel woorden om te vertellen dat je niet zo goed met kritiek kan omgaan... :D

Muronia

Berichten: 19641
Geregistreerd: 29-04-09
Woonplaats: Aan het kanaal, achter de spoordijk

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 06:39

Tja maar waarom moet ons paardenvolk zo vreselijk kritisch zijn? Er wordt vaak alleen maar gekeken naar wat niet goed ging, wat beter moet, zoveel afgunst naar collega ruiters/amazones ook. Ik ben zelf ook in dat cultuurtje opgegroeid maar ik heb mijn gedachten wel veranderd, misschien iets met leeftijd. Het is prima om je eigen lat (realistisch) hoog te leggen en te willen blijven leren, maar misschien heeft een ander die lat wel heel ergens anders liggen. Lekker ieder van zijn of haar hobby laten genieten zou ik zeggen.

Stal Muronia - Groninger Paarden fokkerij - gecertificeerde K.I.-service op locatie provincie Groningen / Drenthe
Veronia (v. Macho Polo), Sylfonia (v. Leffe) - Elonia (v. Ecksteins Eminenz) voor 2025 gedekt met Major (Mylord x Valentin) - Florentino (v. Florencio) - Wainonia (v. Oliver) - Elmira (v. Krimh)
[KS-MK] Stal Muronia gaat op naar een '24 Groninger veulentje

Needje

Berichten: 19209
Geregistreerd: 02-02-05
Woonplaats: Hoogland

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 07:10

Nou gezien we met levende wezens werken mogen we ook wel kritisch zijn vind ik.

Cer

Berichten: 30203
Geregistreerd: 22-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 07:41

Needje schreef:
Nou gezien we met levende wezens werken mogen we ook wel kritisch zijn vind ik.

Dit eigenlijk..

Het is aan de ene kant een mooi verhaal en aan de andere kant een manier om iets recht te breien wat krom kan zijn.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 07:51

Needje schreef:
Nou gezien we met levende wezens werken mogen we ook wel kritisch zijn vind ik.
Eens. Kritisch zijn is imo ook wat anders dan afgunstig zijn, wat Muronia aanhaalt. Wel mag het van mij wat minder zwart/wit in sommige gevallen.

Muronia

Berichten: 19641
Geregistreerd: 29-04-09
Woonplaats: Aan het kanaal, achter de spoordijk

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 07:54

Daar ben ik het ook wel mee eens als het dierenwelzijn betreft, maar ik doel meer op de mentaliteit tussen ruiters/amazones en ook fokkers, met name bij de grote(re) stamboeken.

Stal Muronia - Groninger Paarden fokkerij - gecertificeerde K.I.-service op locatie provincie Groningen / Drenthe
Veronia (v. Macho Polo), Sylfonia (v. Leffe) - Elonia (v. Ecksteins Eminenz) voor 2025 gedekt met Major (Mylord x Valentin) - Florentino (v. Florencio) - Wainonia (v. Oliver) - Elmira (v. Krimh)
[KS-MK] Stal Muronia gaat op naar een '24 Groninger veulentje

Elisa2

Berichten: 37559
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 08:16

Nou veel mensen die ik ken die kritisch zijn vallen precies in de doelgroep die hij omschrijft, anderen neerhalen om zelf superieur te lijken terwijl ze zelf geen kip kunnen klaarmaken.

Er is niets mis met kritisch zijn, wel met de manier waarop..en helaas zie je de manier die hij omschrijft ook veel op Bokt.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Cer

Berichten: 30203
Geregistreerd: 22-10-01

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 08:17

Is ook zo.. beide kanten gaan op.

"is dat nou nodig, alles met slof in de krul trekken?" - "ja, maar die wint wel wedstrijden, jij niet, dus"

Oke... +:)+

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 08:26

Cer schreef:
Is ook zo.. beide kanten gaan op.

"is dat nou nodig, alles met slof in de krul trekken?" - "ja, maar die wint wel wedstrijden, jij niet, dus"

Oke... +:)+
Dat dus.

pol013

Berichten: 9018
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 08:29

Elisa2 schreef:
Er is niets mis met kritisch zijn, wel met de manier waarop..en helaas zie je de manier die hij omschrijft ook veel op Bokt.


Ik lees inderdaad in zijn stuk nergens dat je niet kritisch mag zijn. Dat is maar 1 laagje van het artikel.
Maar wel dat je ten minste ook bij jezelf te rade mag gaan waarom je zo kritisch bent. Waar dat vandaan komt en of je echt 'zuivere' intenties hebt.
En dan adresseert hij nog de vorm waarin je kritisch bent: Ga je uit van de mooie punten en probeer je die te vergroten bij de ander. Af ha(a)k je in op de slechte momenten. En waarom maak je die keuze? En is dát in het belang van de ander/ het paard.

Ik vind het een heel mooi stuk.

Als je zo het leven kunt benaderen heeft dat voordelen voor jezelf, je omgeving en de paarden. Als je wat milder bent naar jezelf, kun je dat zijn voor anderen en ook voor je paarden. Ik zie daar nergens in: slecht om kunnen gaan met kritiek.
Ik geloof echt wel in deze levenshouding.

En andersom ook: als je zo snoeihard en 'unforgiving' kunt zijn voor je medemens, kun je dan wel lief zijn voor jezelf en je paarden? En waarom zou je dat dan doen?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 08:41

pol013 schreef:
Elisa2 schreef:
Er is niets mis met kritisch zijn, wel met de manier waarop..en helaas zie je de manier die hij omschrijft ook veel op Bokt.


Ik lees inderdaad in zijn stuk nergens dat je niet kritisch mag zijn. Dat is maar 1 laagje van het artikel.
Maar wel dat je ten minste ook bij jezelf te rade mag gaan waarom je zo kritisch bent. Waar dat vandaan komt en of je echt 'zuivere' intenties hebt.
En dan adresseert hij nog de vorm waarin je kritisch bent: Ga je uit van de mooie punten en probeer je die te vergroten bij de ander. Af ha(a)k je in op de slechte momenten. En waarom maak je die keuze? En is dát in het belang van de ander/ het paard.

Ik vind het een heel mooi stuk.

Als je zo het leven kunt benaderen heeft dat voordelen voor jezelf, je omgeving en de paarden. Als je wat milder bent naar jezelf, kun je dat zijn voor anderen en ook voor je paarden. Ik zie daar nergens in: slecht om kunnen gaan met kritiek.
Ik geloof echt wel in deze levenshouding.

En andersom ook: als je zo snoeihard kunt zijn voor je medemens, kun je dan wel lief zijn voor jezelf en je paarden? En waarom zou je dat dan doen?
Kritisch zijn is voor mij ook wat anders dan alleen maar kritiek willen leveren (of eigenlijk: afzeiken). :j Kritisch zijn is voor mij simpelweg kijken naar de plussen en minnen, bij jezelf en bij anderen, en daar in eerste instantie zelf lering uit trekken. Er zijn zat dingen bij mensen waarvan ik denk: dat zou ik anders doen of anders willen, maar zolang dat gaat om persoonlijke voorkeuren en niet om dierenwelzijnskwesties, houd ik die 9/10 keer voor me en zie ik ze vooral als leermoment voor mezelf. Tegelijkertijd zie ik misschien nog wel vaker dingen voorbij komen die ik zeker meeneem om in een toekomstig stadium toe te passen.

Elisa2

Berichten: 37559
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 08:46

Mooi omschreven Pol, het is precies dat volgens mij en daarnaast zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Het is juist mooi om open te blijven staan voor een ander en te kijken waarom hij/ zij doet wat hij doet.

Natuurlijk zie ik ook dingen waar ik kritiek op heb omdat het paardenwelzijn in gedrang komt, maar ik probeer dan wel kritiek te leveren juist op die punten en niet de hele persoon neer te halen of alles neer te sabelen wat hij/ zij doet want het is nooit zo zwart/ wit. Ik denk ook als je open blijft in de communicatie en je er met iemand over kunt praten op een niet oordelende manier dat je mensen eerder bereikt dan met oordelen en afzeiken.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

KahluaB

Berichten: 4864
Geregistreerd: 09-11-06
Woonplaats: Zieuwent

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 09:57

Kuggur schreef:
Wel een boel woorden om te vertellen dat je niet zo goed met kritiek kan omgaan... :D

Helemaal mee eens ! Dat was ook mijn gedachte! :j

Omdat je zelf geen chef bent,mag je dan het eten van een kok niet lekker vinden?!(er kritiek op hebben)
Dat is voor mij min of meer hetzelfde als wanneer je niet op GP niveau rijdt je niet mag vinden dat een paard niet vriendelijk(lees op de goede manier),gereden wordt.

Waren er maar meer mensen zoals Karel de Lange,die zich inzet tegen de martel praktijken van sommige ruiters,en de juryleden, die dit ook nog eens belonen!

Kahlua:Ster D-OC M2~Feel Good x Elite D-OC Jetset D
Opium: Elite D-OC Z dr~Jetset D x Ster Sport Dr Record

Ramazzotti~Ferguson x Feel Good
:verkocht aan een Inter II ruiter.

Elisa2

Berichten: 37559
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 13:31

Meen je dat? die man lukt zoveel onzin..hoe kun je die nu serieus nemen? hij heeft zelf nooit op hoger niveau gereden en dat is duidelijk te merken. Daarnaast doet juist hij aan die afzeik cultuur.

Dan denk ik inderdaad, laat eerst zelf maar eens wat zien ja.

Ik ga een topvoetballer toch ook niet vertellen hoe ie moet voetballen? want ik heb er geen zak verstand van en ken m'n plek.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Cer

Berichten: 30203
Geregistreerd: 22-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 13:36

Elisa2 schreef:
Ik ga een topvoetballer toch ook niet vertellen hoe ie moet voetballen? want ik heb er geen zak verstand van en ken m'n plek.


Een topvoetballer heeft er alleen zichzelf maar mee, als hij overtraint of teveel strecht of een raar schema aanhoudt of patat vreet..
Als er dieren gebruikt worden, vind ik dat toch lastig..

Overigens, als een voetballer een schwalbe doet / maakt (hoe heet dat ? :+ ) en gaat liggen als er niemand in de buurt is, kan jij dat ook zien. Om sommige dingen te benoemen hoef je er zelf echt geen verstand van te hebben, denk?

Maar, heden ten dage is het wel lastig om ergens een open gesprek over te hebben denk ik. Mensen vallen aan, of voelen zich aangevallen.. helemaal als social media er ook nog bij komt...

pol013

Berichten: 9018
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 13:44

Maar je hebt ergens een mening over hebben. En je afvragen of iets ook anders zou kunnen. De ander wel respecteren (en een gesprek hebben)

En je hebt ergens een mening over hebben, die verkondigen als waarheid en een ander er snoeihard op afrekenen/ aanvallen.

Cer

Berichten: 30203
Geregistreerd: 22-10-01

Re: Thomas Ritter: "Wie zijn wij om te oordelen?"

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-22 13:46

Je hebt een heel zwart wit gedeelte en je hebt een grijs gebied, en daar gaan mensen nooit uitkomen denk ik..


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Facebook, ontherun, xColorCross, Zick_Zack, Zoolgangster en 7 bezoekers