Tien verbazingwekkende feitjes over de Kentucky Derby

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26138
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Tien verbazingwekkende feitjes over de Kentucky Derby

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-22 21:41

Pastthewire.com
Sport

Afbeelding
Churchill Downs, de renbaan waar de Kentucky Derby elk jaar plaatsvindt.
Foto: Bokt Wiki


De 148ste editie van de jaarlijkse paardenrace de Kentucky Derby is in zicht. De paardenracesite Pastthewire.com heeft een lijstje gemaakt van tien verrassende feitjes over de meest bekende paardenrace van Amerika.

1. Elk jaar plaatsen de toeschouwers voor miljoenen dollars aan weddenschappen
Jaar in, jaar uit schrijven vele toeschouwers zich in op sites waar je kunt gokken op de Kentucky Derby en plaatsen daar een weddenschap op hun favoriete kandidaten. In 2015 werd er een recordbedrag ingezet aan weddenschappen. Dat jaar was het maar liefst $194,3 miljoen!

2. Mint Julep is hét iconische drankje bij dit evenement
De Kentucky Derby zou niet zijn wat het nu is zonder hun iconische drankje te serveren: Mint Julep. Dit is een alcoholhoudend drankje gemaakt van verse munt, ijs en Old Forester Mint Julep cocktail (het recept hiervan kan variëren als gevolg van individuele interpretaties. Elk jaar tikken de bezoekers in totaal zo rond de 120.000 stuks van dit iconische drankje weg.

3. Het evenement wordt altijd op dezelfde dag gehouden
De exacte datum wisselt elk jaar, maar de Kentucky Derby wordt traditioneel altijd op precies dezelfde dag gehouden: de eerste zaterdag van mei. Dit zorgt voor voorspelbaarheid en een goede planning.

4. Slechts vier paarden die ooit de race wonnen, zijn gefokt buiten de VS
Van alle paarden die in de geschiedenis van de Kentucky Derby de race gewonnen hebben, zijn er slechts vier die niet in de VS gefokt zijn. Dit zijn: Sunny’s Halo, Tomy Lee, Northern Dancer en Omar Khayyam. Die laatste was in 1917 de eerste “buitenlandse” winnaar van de grote race ooit.

5. Het officiële symbool van de Kentucky Derby is de rode roos
Al sinds 1896, toen Ben Brush voor zijn eerste plaats een trofee ontving die gemaakt was van rozen, is deze traditie voortgezet. Oorspronkelijk werd de erekrans gemaakt van witte en roze rozen, later werd de rode roos het officiële symbool van de Kentucky Derby. De krans weegt ruim 18 kilo en bestaat uit meer dan 400 rode rozen.

Afbeelding
De winnaar van de race krijgt een rozenkrans van ruim 18 kilo omgehangen.
Deze krans bevat meer dan 400 rode rozen.
Foto: Wikimedia Commons


6. Het record staat op naam van Secretariat
In 1973 liep Secretariat een recordrace, hij zette een nog altijd niet verbeterde tijd neer van 1:59.40. Hiermee verbrak hij het vorige record van 2:00.00, dat op naam stond van Northern Dancer.

7. Er zijn twee paarden met de langzaamste winnende tijd ooit
In 1891, toen het parcours nog 1,5 mijl (= ca. 2,4 kilometer, red) lang was, wist Kingman de race te winnen in 2:52.25. Later, in 1980, werd de lengte teruggebracht naar 1,25 mijl (= ca. 2 kilometer, red) en werd Stone Street de langzaamste winnaar tot nu toe in 2:15.20.

8. De jongste jockey die de race ooit won, was pas 15 jaar oud
Toen hij in 1892 de race won, was Alonzo Clayton slechts 15 jaar jong. Zijn carrière begon al toen hij 12 was, toen hij het ouderlijk huis verliet om trainingsruiter te worden. Toen hij 14 jaar was, wist hij een stapje omhoog te zetten in zijn carrière en werd professioneel jockey.

9. De oudste jockey die de race ooit won, was al 54 jaar oud
Bill Shoemaker heeft een indrukwekkend palmares, hij won de Kentucky Derby in totaal al vier keer en word beschouwd als een van de meest succesvolle jockeys. Tegelijkertijd is hij ook de oudste jockey die de race ooit won. Dit was in 1986, toen hij 54 jaar oud was.

10. Het kost een klein fortuin om aan de race mee te mogen doen
Om een paard in te schrijven voor de race, wordt er van je gevraagd om 25.000 dollar entreegeld te betalen plus nog eens 25.000 dollar aan startgeld. Bovendien moet je ook nog minimaal 600 dollar betalen aan registratiekosten, en dat geldt alleen als je je vroeg aanmeldt. Ben je laat met inschrijven dan kunnen de kosten oplopen van 6.000 dollar tot maar liefst 200.000 dollar.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Hhilde en 45 bezoekers

cron