Longontsteking bij veulens

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13978
Geregistreerd: 20-04-16

Longontsteking bij veulens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-04-22 18:37

Levende Have
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie.


Rhodococcus equi is een van de belangrijkste ziekteverwekkers bij veulens tussen één en zes maanden oud, vooral als deze geen goede weerstand hebben. Longontsteking is de belangrijkste verschijningsvorm, en omdat deze gepaard gaat met een reutelende ademhaling, wordt de ziekte ook wel aangeduid met de Engelse term ‘rattles’.

Wanneer de infectie te laat geconstateerd wordt, is de ziekte vaak niet meer afdoende met antibiotica te bestrijden en leidt zij binnen enkele weken tot de dood. R.equi is een bodembacterie die graag leeft op droge en stoffige bodems en in mest. In maneges is het soms moeilijk verspreiding te voorkomen. In omgevingen waar veel veulens opgroeien, en grote kans is op besmetting, zou een vaccin voor veulens een uitkomst zijn. Overigens levert R.equi ook gevaar op voor mensen en dieren met een sterk verzwakte weerstand.

Onderzoekers van de universiteit van Groningen hebben de basis gelegd voor een vaccin tegen deze vorm van longontsteking. Het vaccin is nog niet op de markt.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: jaap_2005, Lys_PPA en 75 bezoekers