Equine Infectieuze Anemie (EIA), of moeraskoorts, bij paarden

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14192
Geregistreerd: 20-04-16

Equine Infectieuze Anemie (EIA), of moeraskoorts, bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-04-22 17:36

Levende Have
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie.


Equine infectieuze anemie (EIA), ook wel moeraskoorts genoemd, is een virusziekte bij paarden en ezels. Het is geen zoönose; mensen kunnen de ziekte niet krijgen of overbrengen.
Het virus wordt uitgescheiden via ontlasting, bloed en sperma van paardachtigen en overgebracht door muggen, vliegen en dazen. Dat gebeurt vooral in lente, zomer en herfst en vooral in laaggelegen, moerasachtige gebieden. Tegen erg warme, droge omstandigheden is het virus niet goed bestand.

Moeraskoorts leidt tot ernstige bloedarmoede. De ziekte kan acuut of chronisch verlopen. Bij de acute vorm kan het paard verschijnselen tonen als koorts, lusteloosheid, spierzwakte, rillingen, aantasting van ogen en slijmvliezen, bloedingen, koliek, bloederige mest, verhoogde en onregelmatige hartslag, oedeemvorming in het onderlichaam. Het zieke dier blijft vaak wel normaal eten, maar ook het weigeren van eten komt voor. Plotselinge sterfte is niet ongewoon. Bij de chronische vorm van moeraskoorts vermagert het paard en is het snel vermoeid en koortsig na inspanning.

Besmette dieren blijven levenslang drager van het virus. Er zijn veel dragers die zelf helemaal geen ziekteverschijnselen vertonen. Het virus is ook in die gevallen aan te tonen met een bloedtest. Daarom worden na de diagnose EIA bij een ziek paard alle paarden, die de afgelopen twee maanden in de buurt van dat zieke paard zijn geweest, enkele keren getest op aanwezigheid van het virus in hun bloed. Gedurende twee maanden worden zij zelf ook in quarantaine gehouden. Aangetoond besmette dieren worden altijd afgemaakt om verdere verspreiding te voorkomen. Behandeling of virusvrij maken van zieke of besmette dieren is niet mogelijk. Preventieve behandeling is ook geen optie. In China is een vaccin tegen EIA ontwikkeld, maar dat is buiten China niet toegelaten. In Amerika wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw vaccin.

De ziekte heeft zijn oorsprong in de moerasgebieden van Midden en Zuid-Amerika, Canada, Zuid Afrika en Australië. Moeraskoorts duikt in Europa met enige regelmaat op. De afgelopen jaren zijn er uitbraken geweest in Ierland, Italië, Belgie en Duitsland. In Roemenië is de ziekte endemisch. Er gelden sinds de zomer van 2010 Europese maatregelen die het verslepen van EIA moeten voorkomen. Bij export vanuit Roemenie moeten paarden worden getest. In 2017 is het eerste geval van EIA in Nederland (Vreeland, Utrecht) vastgesteld. Het ging om een polopaard.

EIA is een aangifteplichtige dierziekte.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BLEXBot, Majestic-12 en 12 bezoekers