Controleer de biestopname van het veulen

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13729
Geregistreerd: 20-04-16

Controleer de biestopname van het veulen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-04-22 16:14

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie.


Vrijwel iedereen die ooit een veulentje heeft gefokt, weet dat het erg belangrijk is dat het dier kort na de geboorte de eerste melk (biest) binnen krijgt. Biest levert energie en vitamines en zorgt ook voor de afweer. Wij hebben Lingehoeve Diergeneeskunde gesproken over de biestopname en de Snap Foal Test.

Veulens worden geboren zonder antilichamen. Zij kunnen alleen antilichamen verkrijgen via de biest/colostrum van de merrie gedurende de eerste uren na de geboorte. Door de bouw van de placenta van het paard, kunnen antilichamen namelijk niet tijdens de dracht van de merrie naar het veulen getransporteerd worden.

Opname antilichamen
De opname van antilichamen uit de biest door het veulen is het hoogst direct na de geboorte en neemt in de eerste 24 uur sterk af, tot vrijwel nul. Daarom is het essentieel dat het veulen zo snel mogelijk, en in ieder geval binnen 6 tot 8 uur na de geboorte, 1 tot 2 liter biest drinkt. Vanaf 24 tot 36 uur na de geboorte is de passieve opname van antilichamen uit de biest niet meer functioneel. Dit omdat de darmwand de antilichamen dan niet meer kan laten passeren.

Gevolgen
Afhankelijk van de kwaliteit van het colostrum en de hoeveelheid die wordt gedronken in de eerste uren, kan een tekort aan antilichamen blijven bestaan. Het is het veulen dan niet gelukt in de eerste paar uur na de geboorte voldoende biest van een goede kwaliteit op te nemen, en hierdoor kan de hoeveelheid antilichamen in het bloed te laag zijn om voldoende bescherming te bieden tegen infecties. We spreken dan van (Partial) Failure of Passive Transfer. Het is gebleken dat de veulens die in deze categorie vallen een sterk verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van bijvoorbeeld diarree en gewrichtsontstekingen in de eerste levensweken. Dit tekort ziet Lingehoeve Diergeneeskunde bij 10-20 % van de veulens. Deze veulens lijken op het eerste gezicht niets te mankeren, maar ze zijn zeer gevoelig voor ernstige ziekten: diarree, longontsteking, sepsis, artritis etc.

Snap Foal Test
Er bestaan verschillende testen om te beoordelen of uw veulen een verhoogd infectierisico loopt door onvoldoende opname van antilichamen. Eén daarvan is de zogenaamde Snap Foal Test. Deze test is gemakkelijk door de dierenarts aan huis uit te voeren. Er hoeft slechts een kleine hoeveelheid bloed van het veulen afgenomen te worden, waarna de test direct (aan huis) in kan worden gezet. De uitslag is na 10 minuten bekend en geeft een goede indicatie van de concentratie antilichamen in het bloed. De test wordt bij voorkeur tussen de 12 en 24 uur na de geboorte uitgevoerd. Indien uit de test blijkt dat het veulen te weinig antilichamen bezit, is het essentieel om hyperimmuunserum door middel van een infuus toe te dienen. Snel handelen kan het leven van uw veulen redden!

Wilt u een test aanvragen? Neem dan contact op met uw dierenarts voor de mogelijkheden.

SOS-Kit
Pavo heeft als noodoplossing een SOS-kit met kunstmatige biest in poedervorm, die kan worden aangelengd met water. De kit heeft een lange houdbaarheidsdatum en is verkrijgbaar in de Pavo-webshop en bij diverse Pavo-verkooppunten. Of vraag of uw dierenarts het op voorraad heeft. Soms hebben collega-fokkers in de buurt biest in de diepvries.

Bekijk de video 'Het Vragenminuutje - Waarom is biest zo belangrijk?' op de website van KWPN.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: B_Fokker, Balou_k, Lomax123, MarJon, YandexBot en 10 bezoekers