Dame M-S Ster brak haar been: "En daar loopt ze nu, met haar veulen"

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14177
Geregistreerd: 20-04-16

Dame M-S Ster brak haar been: "En daar loopt ze nu, met haar veulen"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-22 09:03

Phryso
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie.


Op 12 april kwam op Stal Slingerland in Elim een prachtig merrieveulen van Jehannes 484 ter wereld. Een bijzondere geboorte, want moeder Dame M-S Ster (Epke 474 X Leffert 306) is een paard dat er eigenlijk niet meer zou kunnen zijn. Anderhalf jaar geleden brak ze haar koot- en hoefbeen op zeven plaatsen, een blessure die bijna altijd het doodsvonnis betekent.

Haar fokker en eigenaresse, Mary Slingerland, én de merrie zelf gaven niet op. Dochter Dieke vertelt: "Dame is een heel fijne en goede merrie. Op de stamboekkeuring bij Age Okkema in 2020 behaalde ze het Ster-predicaat met een 2e premie; ze kwam een half puntje tekort voor een 1e premie. Ook onder het zadel was ze veelbelovend, mijn zus Jantine stuurde haar naar een halve finaleplek in de Friesian talent Cup, die niet doorging vanwege corona."

Op drie benen
"Op 12 januari 2021 stond Dame ineens op drie benen. We dachten dat ze in de binnenbak een klap had opgelopen van een van haar paardenvriendinnen", gaat Dieke terug naar de fatale dag. "De dierenarts kon niet 123 een oorzaak vinden, en adviseerde een weekje boxrust. Maar Dame wilde absoluut niet staan op linksvoor. Dit voelde voor ons niet goed en toen besloten wij om de kliniek te bellen. Foto’s met het mobiele röntgenapparaat van de dierenarts in Klijndijk op 18 januari wezen uit dat het hoef- en kroonbeen beide op zeven plaatsen gebroken waren. Het zag er dramatisch uit; onze Dame was ten dode opgeschreven."

Belangrijk mailtje
De familie Slingerland wilde haar niet meteen opgeven, ook omdat Dame als ze ‘gewoon’ op stal stond haar vrolijke en aanhankelijke zelf was, en dan geen tekenen van pijn vertoonde. "We stuurden de foto’s naar alle klinieken die we maar konden vinden; in Hannover, Den Bosch, Utrecht … niemand durfde de noodzakelijke operatie om de botjes op hun plek te krijgen, aan en ze gaven ons een overlevingskans van 10%. Na een week, op dinsdagavond, hakten we de knoop door: 'Morgen bellen we de dierenarts om haar een spuitje te geven.' Diezelfde avond ontvingen we dat mailtje van dierenarts Aart Schutrups van de kliniek in Wolvega."

Zes weken in de kliniek
"Hij wilde Dame een kans geven, net zoals wij die haar zo graag gunden", vervolgt Dieke haar verhaal. "Dame werd onder narcose gebracht om alles recht te zetten en is in het gips gezet nadat controlefoto’s hadden bevestigd dat ‘de boel’ goed aan elkaar gezet was. Zes weken lang heeft ze in Wolvega gestaan. Telkens werden er foto’s gemaakt. We hebben haar al die tijd regelmatig bezocht en elke keer was ze zo blij dat ze ons zag! Ze kwam totaal niet ongelukkig over en ging “verstandig” met haar loopgips om. Zo lag ze veel, en het lukte haar om haar geblesseerde been te ontlasten, zelfs als ze opstond. Aart liet ook weten dat hij de gok met Dame mede aandurfde omdat ze een braaf en rustig paard was."

Dansend van de wagen
"Toen de blessure 'goed genoeg' genezen was om Dame de reis terug naar huis te laten maken, vonden we dat ongelooflijk spannend", vertelt Dieke. "Reizen, dat is toch wel een risico! Gelukkig wilde een vriend van ons die een kleine vrachtwagen heeft waarbij Dame vooruit in en uit kon via een lage klep, haar vervoeren. Ze kwam dansend van de wagen, zo blij was ze toen ze weer thuiskwam!"

Laatste controlefoto’s
"Eenmaal terug in Elim moest de merrie nog vier weken in het gips en op rust staan. Nadat Aart de laatste controlefoto’s gemaakt had, zei hij: 'Nu geef ik het uit handen.' In totaal heeft hij maar liefst een half jaar lang het hele traject met Dame begeleid. Echt heel bijzonder vinden we dat, en we zijn hem er eeuwig dankbaar voor dat hij het met Dame aangedurfd heeft!"

Steeds weer spannend
Dame mocht weer gestapt worden aan de hand, op en neer op het harde, telkens een beetje langer. En aan het eind van de zomer zette ze haar eerste passen in het land. "Elke nieuwe fase hielden we ons hart vast; steeds weer was het spannend: hoe zou het been het houden?! Maar ze stapt, draaft, galoppeert, en doet gewoon mee met de andere paarden. Ze blijft wel voor altijd licht onrgelmatig, vanwege de artrose op de plek van de breuk. Dat had Aart ook voorspeld. Maar pijn heeft ze niet, dat is duidelijk. Ze blaakt van gezondheid en levenslust."

Jehannes 484
Vorig jaar werd besloten om Dame M-S te dekken. Dieke: "Age Okkema, bij wie mijn zus Jantine op dat moment werkte, en die Dame ook klaargemaakt heeft voor de keuring als driejarige, heeft altijd met ons meegeleefd. Hij herkende de kwaliteiten van de merrie. Het was ook zijn idee om haar te laten dekken. 'Betaal maar een keer als het veulen er is', zei hij."

Mooie nakomelingen
Inmiddels staat Dame M-S tevreden met haar dochter Veerle M-S in de wei. "Ze is de beste moeder die je je kunt voorstellen", aldus Dieke. "Toen we ze zo voor het eerst samen in de wei lieten, hebben we best even een traantje weggepinkt, dat mag je wel weten … Dame zal niet meer in de sport kunnen lopen, maar wat zijn we trots op haar! Ze zal ons hopelijk nog mooie nakomelingen bezorgen!"

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Kabayo

Berichten: 14094
Geregistreerd: 30-05-12
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 09:21

Ze blijft wel voor altijd licht onrgelmatig, vanwege de artrose op de plek van de breuk. Dat had Aart ook voorspeld. Maar pijn heeft ze niet, dat is duidelijk

Dit kan ik niet helemaal plaatsen in één zin...
Wel bijzonder dat dit geslaagd is en de merrie nog heerlijk op de weide mag lopen!

If pretty is all you have, ugly is all you are...
[KS-MK] Zilver werkt aan een nieuw wonder!

Marigold

Berichten: 12599
Geregistreerd: 11-03-05
Woonplaats: Noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 09:31

Wat een bijzonder verhaal!
Super lief van de eigenaren en de kliniek, en de hengstenhouder!
En dan helemaal herstellen (althans, zonder belast te worden) plus nu een veulentje aan de voet.

Die merrie gaat vast een prachtige voorjaar en zomer tegemoet! En de diergeneeskunde leert hier ook vast weer van.
Echt fijn dat het gelukt is!

Paarden ❤️

Tazzey
Berichten: 9521
Geregistreerd: 18-07-12
Woonplaats: Somewhere over the rainbow

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 09:55

Kabayo schreef:
Ze blijft wel voor altijd licht onrgelmatig, vanwege de artrose op de plek van de breuk. Dat had Aart ook voorspeld. Maar pijn heeft ze niet, dat is duidelijk

Dit kan ik niet helemaal plaatsen in één zin...
Wel bijzonder dat dit geslaagd is en de merrie nog heerlijk op de weide mag lopen!


Ik heb artrose in mijn enkel na een meervoudige breuk. Ik ben ook sinds die tijd “onregelmatig” maar heb er nooit pijn aan gehad. Op een of andere manier werkt het gewricht gewoon niet helemaal lekker meer waardoor ik mijn pas niet volledig af kan maken. Ik kan me voorstellen dat het bij dit paard misschien ook wel zo werkt?

Desi_2409

Berichten: 900
Geregistreerd: 27-11-10
Woonplaats: Drenthe

Re: Dame M-S Ster brak haar been: "En daar loopt ze nu, met haar veulen"

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 10:03

Ben wel benieuwd naar foto's eigenlijk :)

Als een ongeluk in een klein hoekje zit, zit geluk dus overal!

Desi_2409

Berichten: 900
Geregistreerd: 27-11-10
Woonplaats: Drenthe

Re: Dame M-S Ster brak haar been: "En daar loopt ze nu, met haar veulen"

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 10:49

Oeps foto's staan in de link...

Als een ongeluk in een klein hoekje zit, zit geluk dus overal!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 14:35

Marigold schreef:
Wat een bijzonder verhaal!
Super lief van de eigenaren en de kliniek, en de hengstenhouder!
En dan helemaal herstellen (althans, zonder belast te worden) plus nu een veulentje aan de voet.

Die merrie gaat vast een prachtige voorjaar en zomer tegemoet! En de diergeneeskunde leert hier ook vast weer van.
Echt fijn dat het gelukt is!
De diergeneeskunde is al jaren prima in staat om breuken vast te schroeven bij paarden. Inmiddels wordt een deel van dat soort operaties zelfs via kijkoperatie gedaan (zoals het zetten en bijslijpen van de botfragmenten om te zorgen dat er niks in de omliggende weefsels prikt). De meeste keren dat het niet gedaan wordt, is als het bot dusdanig stuk is en de fragmenten zo klein dat er eigenlijk niet met goed fatsoen schroeven in te zetten zijn. :P

BigOne
Berichten: 38440
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Dame M-S Ster brak haar been: "En daar loopt ze nu, met haar veulen"

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 14:55

En niet elke eigenaar is bereid hier in te investeren, heeft iemand een paard puur voor de sport en wil die absoluut door in de sport en kun je geen twee paarden betalen zal die eerder geneigd zijn om zo’n paard te laten gaan.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Fotografie91

Berichten: 2448
Geregistreerd: 24-11-06
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 18:43

Dit is “ons” verhaal en het is oprecht zoals we het opgeschreven hebben een paard wat zonder pijn rond rent!
Als dat niet zo was mocht ze ons wel is wat minder achter haar aan laten rennen om haar te vangen :')
Iedere avond als ze naar binnen moet duurt het 10 minuten voor ze stopt met rennen :')

http://www.bluedyfas.nl
Dilly ZZ+4 reserve kampioen - Noa L+2 reserve kampioen - Anna B+10 Kampioen
Dilly-Anna span B+12 Indoor kampioen 2019 en 2020 Dilly-Noa span B+3
Follow us on instagram Follow us on facebook

pien_2010

Berichten: 43724
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-22 19:14

Fotografie91 schreef:
Dit is “ons” verhaal en het is oprecht zoals we het opgeschreven hebben een paard wat zonder pijn rond rent!
Als dat niet zo was mocht ze ons wel is wat minder achter haar aan laten rennen om haar te vangen :')
Iedere avond als ze naar binnen moet duurt het 10 minuten voor ze stopt met rennen :')


Fijn dat het nu goed met haar gaat. Proficiat met dat resultaat en haar veulen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: carika, evita2, hokke, Karintich, LisaVH96, Loe_Loe, nathe, pjer, sterregoud en 14 bezoekers