Wiki-artikel van de maand: hoe teken je een paardenoog?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48353
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Wiki-artikel van de maand: hoe teken je een paardenoog?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-22 19:01

Bokt Wiki
Algemeen

Afbeelding
De eerste stap om een paardenoog te tekenen. Foto: Duke.


In Wiki-artikel van de maand willen we elke maand een interessante Wiki-pagina uitlichten. Heb jij een Wiki-pagina gespot, waarvan jij denkt "Die moet echt op VN!", laat dat dan via pb weten aan Banjer.

In deze editie willen we een onderwerp uitlichten, dat niet vaak aan bod komt, maar dat wel voor iedere creatieveling interessant kan zijn. Hoe teken je een paardenoog?


Het goed tekenen van een paardenoog kan erg lastig zijn. Toch is het een heel belangrijk onderdeel van het paardenhoofd, de uitdrukking in de ogen is immers nogal bepalend voor de geloofwaardigheid van de tekening. Hieronder volgt een beknopte uitleg hoe je een paardenoog zou kunnen tekenen. Let wel: dit is slechts één manier en wellicht is het een hulpmiddel voor iedereen die hiermee worstelt.

De plaatjes zijn een paar snelle schetsen, gemaakt met een zwart pastelpotlood.

Stap 1: Kijk naar de vorm van het oog. Het gemiddelde paardenoog heeft deze vorm met een soort driehoekje aan de bovenkant en een bolling aan de onderkant (foto hierboven).

Stap 2: Kijk naar de vorm van de iris en de pupil. Het gemiddelde paardenoog heeft een donkerbruine iris met een zwarte rand die vervaagd naar binnen toe en een rechthoekige zwarte pupil.
Afbeelding
De tweede stap om een paardenoog te tekenen. Foto: Duke.

Stap 3: Kijk naar details, zoals de lijnen, de rimpels, en het ooglid. Je ziet vaak een dikke rimpel van het ooglid boven het oog. Verder zie je rimpels die in een driehoek boven het oog lopen.
Afbeelding
De derde stap om een paardenoog te tekenen. Foto: Duke.

Stap 4: Kijk naar meer details en zet contrast aan, dus je gaat kijken naar lichte en donkere plekken. Als je goed oplet, zie je vaak dat er over het onderste ooglid een lichte streep loopt. Dat is een weerkaatsing van het licht op het vochtige ooglid. Om dezelfde reden zie je vaak in de ooghoek ook zo'n lichtpuntje.
Afbeelding
De vierde stap om een paardenoog te tekenen. Foto: Duke.

Stap 5: Wimpers waaieren boven het oog. Meestal zijn ze lichter dan de achtergrond (wat in deze schets dus niet zo goed naar voren komt).
Afbeelding
De vijfde stap om een paardenoog te tekenen. Foto: Duke.

Stap 6: In de zwarte pupil zit vaak een lichtpuntje. Ook ligt er vaak een lichte, vaak blauwgrijze, gloed over het oog. Door hier goed op te letten en na te tekenen/schilderen, krijgt het oog de transparante, bolle en vochtige uitstraling die zo typerend is voor het (paarden)oog. Hier een voorbeeld van een snelle schets met pastelpotlood in kleur van een paardenoog.
Afbeelding
De zesde stap om een paardenoog te tekenen. Foto: Duke.

Hier een foto van een paardenoog. Deze is van een appaloosa. Wat een appaloosa voor opvallend kenmerk heeft is dat je bij deze paarden meer oogwit ziet. Daarom wordt gezegd dat appaloosa's een 'mensenoog' hebben. Bij de meeste paarden zie je heel weinig oogwit, vaak alleen in het voorste hoekje. Behalve als ze boos of bang zijn.
Afbeelding
Het "mensenoog" van een appaloosa. Foto: Sunrice/Bokt Wiki.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ashleytjuhh, cinniz123, Facebook, Mediatoolkitbot, NadjaNadja, neline11 en 97 bezoekers