Zonnebrand bij paarden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48327
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Zonnebrand bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-22 19:10

Levende Have
Algemeen

Afbeelding
Een pony met zonnebrand op zijn neus. Foto: Banjer.


Het meeste zonlicht wordt geabsorbeerd door delen van de huid die weinig tot geen pigment bevatten, de witte huid dus. Met name de witte huid op de neus is erg gevoelig, maar ook de bles, de kol, witte benen en de witte huid bij een bont paard kan meedoen.

Er zijn drie verschillende oorzaken voor fototoxiciteit:
  • Primaire fototoxiciteit: opname van zogenaamde fototoxische stoffen. Dit zit in bepaalde planten zoals boekweit, St. Janskruid en rode klaver. Meestal eten paarden deze planten niet, omdat ze nogal bitter van smaak zijn. Paarden die minder kieskeurig zijn kunnen de planten soms gewoon opeten. Bepaalde medicijnen kunnen eveneens fototoxiciteit veroorzaken, onder andere antibiotica uit de tetracycline-groep. Deze stoffen bereiken de kleine bloedvaatjes in de huid. Onder invloed van UV-straling van de zon gaan de fototoxische stoffen “vrije radicalen” afgeven. De radicalen zorgen voor een plaatselijke huidontsteking.
  • Secundaire fototoxiciteit: opname van levertoxische stoffen. Sommige planten zijn giftig voor de lever, en geven dus leverschade. Jacobskruiskruid is hier een voorbeeld van. Ook Jacobskruiskruid smaakt bitter, waardoor de meeste paarden het niet zomaar opeten. Jacobskruiskruid kan ook in hooi zitten, dan is de smaak niet meer bitter, zodat paarden het gewoon opeten, terwijl het nog wel giftig is.
    Schimmels in het gras kunnen eveneens een rol spelen. Door de aantasting van de lever, is de lever niet goed meer in staat om zijn ontgiftende werking te doen. De groene bladkleurstof uit de planten, chlorofyl genaamd, wordt dan niet meer volledig, maar nog slechts deels afgebroken tot een stof genaamd phylloerythrine die in het bloed terecht komt. Ook deze stof geeft onder invloed van UV-licht vrije radicalen af met als gevolg een plaatselijke huidontsteking.
  • Fotosensibiliteit met onbekende oorzaak. Deze laatste groep geeft een beeld van fotosensibiliteit terwijl er geen giftige planten gegeten zijn, geen medicijnen gegeven zijn en de lever prima in orde is.

Verschijnselen
De huid is rood, verdikt, warm en pijnlijk, soms treedt er vocht uit. Daarna wordt de huid hard en perkamentachtig, eronder ontstaat pus. Later kunnen er hele stukken vel afvallen. Daaronder zit een ernstig ontstoken onderhuid. Dit alles is zeer pijnlijk voor het paard. Bij secundaire fototoxiciteit kan er ook sprake zijn van geelzucht (gele slijmvliezen en geel oogwit), minder eetlust en vermageren.

Behandeling
Als er sprake is van “gewone” zonnebrand (simpelweg teveel UV-licht) kan het paard meestal wel gewoon buiten blijven lopen. Meestal is alleen de onbehaarde roze neus aangetast. De prognose voor het paard met gewone zonnebrand is goed. Vaak is het wel een jaarlijks terugkerend probleem. Bij fotosensibiliteit moet het paard direct uit de zon gehaald worden en op stal worden gezet. Afspoelen met koud water kan verlichting geven. Er moet worden uitgezocht of er sprake is van primaire of secundaire fotosensibiliteit. Dit gebeurt door middel van een bloedonderzoek en eventueel een leverbiopt. De behandeling bestaat uit het verzorgen van de wonden en ontstekingsremmers. Als grote delen van de huid zijn aangetast, kunnen eventueel pijnstillers en antibiotica gegeven worden. De aangetaste huid kan ingesmeerd worden met levertraanzalf.

De prognose van primaire fototoxiciteit is goed. Als het paard geen fototoxische planten meer opneemt, zal de huid uiteindelijk genezen en de klachten verdwijnen. De prognose van secundaire fototoxiciteit is een stuk slechter, omdat de lever al erg aangetast is als hij zijn ontgiftende werking verliest. Deze leververanderingen zijn vaak niet meer te herstellen.

Wat kan je doen om zonnebrand bij je paard te voorkomen?
Zorg dat er geen planten zoals St. Janskruid en Jacobskruiskruid in het weiland staan, of in het hooi zitten. Zorg dat er voor paarden die de hele dag in de wei staan een schaduwrijke schuilplaats is. Gevoelige paarden kunnen als het erg zonnig is overdag beter op stal gehouden worden. Plekken op het paard die gevoelig zijn voor zonnebrand (bijvoorbeeld een roze neus) kunnen beschermd worden door zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Ook zijn er speciale neuskapjes verkrijgbaar, die de neus van het paard beschermen en beenbeschermers die gevoelige witte benen beschermen tegen de zon. Een andere mogelijkheid is het gebruik van dekens die het hele lijf van het paard bedekken (vergelijkbaar met de dekens die gebruikt worden bij paarden met staart- en manen eczeem).

Bedenk wel dat niet alle dekens de schadelijke UV-straling tegenhouden. Heeft je paard last van zonnebrand? Zet je paard dan voor de zekerheid binnen en overleg met de dierenarts. Het is belangrijk een oorzaak te vinden voor de verschijnselen. Kijk je weiland na op het voorkomen van giftige planten.


Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-22 20:39

Hier ook een paard die op stal gaat vanwege verbranding op het hele hoofd door onbekende oorzaak.

Erg vervelend, op een pensionstal lijkt mij dit erg lastig. Paard moet overdag binnen en in de nacht buiten. Steeds ingesmeerd in de zomer.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, gaucho, koenlover, kyrkelover, maava, MyWishMax, SemrushBot, Sorriso en 93 bezoekers