Charles Pahud de Mortanges, succesvolste Nederlandse olympiër 20e eeuw

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48327
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Charles Pahud de Mortanges, succesvolste Nederlandse olympiër 20e eeuw

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-04-22 18:46

Bokt
Algemeen

Afbeelding
Charles Pahud de Mortanges en Marcroix tijdens de Olympische Spelen van 1928
in Amsterdam. Foto: Nederlands Olympisch Comité 1928/Wikimedia Commons.


Charles Pahud de Mortanges, tegenwoordig weet bijna niemand meer wie hij is, maar toch was hij de meest succesvolle Nederlandse olympiër van de 20e eeuw, met meer medailles dan Fanny Blankers-Koen.

Charles was succesvol in het leger: hij schopte het tot generaal. In 1924 kreeg hij de kans om zich ook op sportief gebied te bewijzen. Samen met drie andere ruiters behaalde Pahud dat jaar op de Olympische Spelen in Parijs de gouden teammedaille op de military. Vier jaar later was hij er weer bij, dit maal in Amsterdam. Hij wist hier ten overstaan van 30.000 mensen goud te winnen, in het Olympisch Stadion. In 1932 wist hij tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles ook goud te winnen in het individueel klassement, en zilver met het team. Hij wijdt zijn succes aan zijn trainingsmethode tijdens de lange reis per schip: hij had een hometrainer ontwikkeld, om zo zichzelf en zijn paarden fit te houden onderweg.

In de zomer van 1940 opende Charles Pahud de Mortagnes een verzorgingshuis voor Nederlandse soldaten, die zwaar gewond waren geraakt na de Duitse inval. Zijn patiënten moesten zoveel mogelijk sporten en kregen dagelijks massages.

Na de oorlog, in 1946, werd hij voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité. Verder was hij zestien jaar lid van het Internationaal Olympisch Comité. Hij sloot zijn militaire carrière in 1961 af als luitenant-generaal.

Charles Pahud de Mortagnes is in 1971 overleden in Den Haag.


Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-22 19:04

Citaat:
Vier jaar later was hij er weer bij, dit maal in Amsterdam. Hij wist hier ten overstaan van 30.000 mensen goud te winnen, in het Olympisch Stadion.

Misschien ook leuk om te weten: de dressuurproeven van de military werden gehouden op het Sportpark in Hilversum, de steeple chase vond plaats op de renbaan bij Bussum (die er niet meer is) en het aansluitende wegparcours en de cross country gingen door de bossen ten oosten van Hilversum, met de finish in Lage Vuursche.

Hierover lees je meer in deze publicatie: Hilversum, het Olympisch dorp van 1928.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, Eapy, hakkipilke87, Jacky7, JeaDH, jojoleinee, Lys_PPA, Marocje, MyWishMax, Paloma_Janet, pol013 en 73 bezoekers