Handige tips voor het fokken van je allereerste KWPN veulen

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14027
Geregistreerd: 20-04-16

Handige tips voor het fokken van je allereerste KWPN veulen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-22 19:12

KWPN.nl
Fokkerij

Afbeelding
Je allereerste veulen fokken, hoe pak je dit aan?
Foto: Renate Zuidema Fotografie


Je wilt voor de eerste keer een veulen bij je merrie fokken. Waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Wat komt er allemaal bij kijken en welke hengst kies je? Het KWPN geeft je enkele handige tips!

Als je een merrie wilt laten dekken, is het belangrijk dat je merrie gezond is en geen erfelijke gebreken heeft. Daarnaast is het heel belangrijk wat voor ideeën je hebt bij het veulen. Is je doel om een toekomstige opvolger van je merrie in de sport te fokken? Of wil je het veulen als het oud genoeg is verkopen? Welk doel je ook voor ogen hebt, het is belangrijk dat de hengstenkeuze hierop aansluit.

Research
Wat je uiteindelijke doel ook is, het is altijd verstandig om naar de stamboom en eigenschappen van jouw merrie te kijken. Uit welke lijn komt jouw merrie, wat zijn de kenmerken van de vader, en wat weet je van de kinderen van haar moeder of overgrootmoeder? Wat zijn haar sterke punten en waarin zou je toekomstige topper beter kunnen zijn? Wat voor karakter heeft de merrie, en heeft ze altijd goede zin in het werk of mag ze wel wat scherper zijn? Natuurlijk wil je een gezond veulen met een goed en werkwillig karakter fokken. Wanneer je het veulen voor een bepaalde tak van sport wilt gaan gebruiken, zoals dressuur of springen, dan is het belangrijk dat je ook de hengst daarop selecteert.

Het eenvoudige stappenplan geeft helder weer wat de stappen zijn om je eerste veulen te fokken. Bekijk de afbeelding hier.

Welke hengst?
Om een goede match te krijgen tussen merrie en hengst is het verstandig om je goed te verdiepen in het aanbod van hengsten, en niet gelijk te kiezen voor de meest populaire of succesvolle hengst. Blijf altijd in je achterhoofd houden wat voor veulen je wilt fokken. Bij het KWPN zijn ruim 300 hengsten goedgekeurd voor de dekdienst. In onze database vind je uitgebreide informatie over wat hun sterke kanten zijn, wat de mindere punten zijn en – heel belangrijk – hoe ze hun kwaliteiten vererven. Dat laatste vind je terug in het 'Genetisch profiel'. Ook zie je in de database de omschrijving van het karakter en de cijfers die ze hebben gekregen tijdens het verrichtingsonderzoek: de aanlegtest voorafgaand aan goedkeuring. Is de hengst al wat ouder en heeft hij nakomelingen, dan kan je hier lezen hoe de hengst vererft: welke eigenschappen geeft hij door aan zijn kinderen? Daarnaast is het natuurlijk heel leerzaam én leuk om de potentiële vaders van je veulen in het echt te bekijken. Bijvoorbeeld tijdens een hengstenshow. Bekijk hier waar een hengstenshow bij jou in de buurt is!
Jonge hengsten worden ook uitgebracht in jongepaardencompetities zoals de Blom Cup. Hier kun je ze goed met elkaar vergelijken, net als tijdens de video’s van de online hengstenkeuring. Deze video's zijn terug te vinden bij de specifieke hengst in de KWPN Database en op KWPN.tv.

Vraag advies!
Met zoveel goedgekeurde hengsten kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Heel begrijpelijk, want er komt veel kijken bij het maken van de juiste keuze. Natuurlijk kan je altijd bij het KWPN een online fokadvies aanvragen. Een KWPN-inspecteur verdiept zich in de achtergrond van jouw merrie én jouw doel met betrekking tot het veulen. Vervolgens krijg je een persoonlijk advies over welke hengsten de beste match kunnen zijn. Het KWPN heeft daarnaast nog meer mogelijkheden om extra informatie in te winnen:

KWPN Inteelttool
Fokwaarden
Hengstenshows

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Muronia

Berichten: 19536
Geregistreerd: 29-04-09
Woonplaats: Aan het kanaal, achter de spoordijk

Re: Handige tips voor het fokken van je allereerste veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-22 19:18

De titel had denk ik: handige tips voor het fokken van je eerste KWPN-veulen kunnen zijn? Niet echt algemeen zeg maar..

Stal Muronia - Groninger Paarden fokkerij - gecertificeerde K.I.-service op locatie provincie Groningen / Drenthe
Veronia (v. Macho Polo), voor 2024 drachtig van Leffe (Lenard x Onno S) - Elonia (v. Ecksteins Eminenz) voor 2025 gedekt met Major (Mylord x Valentin) - Florentino (v. Florencio) - Wainonia (v. Oliver) - Elmira (v. Krimh)
[KS-MK] Stal Muronia gaat op naar een '24 Groninger veulentje

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: cp112, GabberGill, Geertema, Janneke2, journee, Lotje033, Lys_PPA, Miriam91, MissMarije, Roulette_, SANEX, xLillith en 22 bezoekers