Wint Weihegold de zesde titel voor Isabell Werth?

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 47921
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Wint Weihegold de zesde titel voor Isabell Werth?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-04-22 18:24

Persbericht FEI
Sport

Afbeelding
Isabell Werth en Weihegold tijdens de FEI Dressage Worldcup in Gotheborg.
Foto: © FEI/Christophe Taniere.


In de geschiedenis van de paardensport zijn er namen die weerklinken, omdat de besten van de besten in elke discipline hun stempel op de sport drukken. Isabell Werth is zo'n naam. Zij heeft een lange en succesvolle carrière opgebouwd, waarin ze een berg medailles heeft verzameld en niet minder dan vijf keer de FEI Dressage World Cup™ in ontvangst mocht nemen.

De Duitse superster, die nu al de meest gedecoreerde paardensportster aller tijden wordt genoemd, keert deze week terug naar de FEI Dressage World Cup™ Finale 2022 om de titel te verdedigen, die ze in 1992 in Gothenburg (SWE) voor het eerst opeiste met Fabienne. Het wordt een aangrijpende gebeurtenis voor de 52-jarige amazone, want haar geweldige merrie, Weihegold OLD, gaat na de kür van aanstaande zaterdag met pensioen.

De combinatie is drievoudig titelverdediger en bleek onverslaanbaar in Omaha (USA) in 2017, in Parijs (Frankrijk) in 2018 en tijdens de laatste finale in Göteborg (Zweden) in 2019, voordat de pandemie zijn tol eiste. We zullen nooit weten of hun slagingspercentage zou zijn voortgezet als de finales van 2020 en 2021 waren gehouden, maar ze zullen nog meer geschiedenis schrijven als ze deze week op eigen bodem in Leipzig (Duitsland) nog één keer kunnen winnen.

Meeste overwinningen
De Nederlandse Anky van Grunsven is recordhoudster van de meeste overwinningen in de reeks, die dit jaar haar 35e seizoen viert. De Nederlandse amazone behaalde tussen 1995 en 2008 een kolossale negen zeges met twee geweldige paarden, Bonfire en Salinero, maar ze slaagde er nooit in vier op een rij te behalen.

Als Werth en Weihegold als eerste eindigen, sluiten ze hun partnerschap perfect af. Maar de zeventienjarige merrie is niemand iets verschuldigd als ze deze week de piste betreedt.

Op de Olympische Spelen van Rio 2016 won ze teamgoud en individueel zilver, waarna ze in 2017 al het goud pakte op de FEI Europese kampioenschappen en in 2021 teamgoud en zilver in de Grand Prix Special.

Ze heeft de FEI Dressage World Cup™ Finale de laatste jaren helemaal naar haar hand gezet en tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de Western European League in Lyon (Frankrijk) afgelopen oktober, boekte ze haar vijfde opeenvolgende overwinning in de Franse competitie. Maar de grootste bedreiging voor haar zegenreeks komt waarschijnlijk van een andere super merrie, de veertienjarige TSF Dalera BB, die in het recente verleden alles voor haar opzij heeft gezet met Werth's landgenote Jessica von Bredow-Werndl in het zadel.

Dit duo, dat bovenaan de World Dressage Rankings staat, gaat deze week de strijd aan met een hele reeks olympische en Europese medailles op zak, allemaal verzameld in de afgelopen zeven maanden, en vol vuur na overwinningen in de laatste twee etappes van de Western European League 2021/2022 in Neumünster (Duitsland) in februari en 's-Hertogenbosch (Nederland) slechts drie weken geleden. Zij zullen verreweg de grootste bedreiging vormen voor het hele veld van achttien combinaties uit dertien landen, wanneer de actie begint met de korte Grand Prix op donderdagavond 7 april.

Heel sterk
Het gastland lijkt erg sterk, met Helen Langehanenberg, kampioene van 2013, die ook de thuisvlag voert met Annabelle 110. Maar de Deense Cathrine Dufour zal waarschijnlijk een bedreiging vormen met de tien jaar oude Vamos Amigos, die een enorme belofte liet zien toen ze in Neumünster als tweede eindigde voor von Bredow-Werndl en Dalera. Hoe sterk het Deense team die dag was, bleek wel toen Nanna Skodberg Merrald derde werd met Atterupgaards Orthilia en Carina Cassøe Krüth vierde werd met Heiline's Danciera, en alle drie de Denen hebben de finale van deze week gehaald.

Patrik Kittel, de showman bij uitstek, is de enige Zweedse deelnemer met zijn relatief nieuwe Blue Hors Zepter, terwijl Charlotte Fry de enige Britse atlete is met Dark Legend. Spanje wordt vertegenwoordigd door Juan Matute Guimon (Quantico), Frankrijk door Morgan Barbançon (Sir Donnerhall ll OLD), Nederland door Thamar Zweistra (Hexagon's Ich Weiss), terwijl Ashley Holzer (Havanna 145) en Anna Buffini (FRH Davinia La Douce) de Amerikaanse eer zullen verdedigen.

Alisa Glinka (Aken) uit Moldavië, Katarzyna Milczarek (Guapo) uit Polen, Yessin Rahmouni (All at Once) uit Marokko, Rodrigo Torres (Fogoso Horsecampline) uit Portugal en Yvonne Losos de Muñiz (Aquamarijn) uit de Dominicaanse Republiek staan op de startlijst. De startvolgorde wordt woensdagmiddag bepaald door de loting voor de korte Grand Prix.

Jury
De Duitse Henning Lehrmann is dit jaar voorzitter van de jury. De overige leden zijn Michael Osinski (USA), Kurt Christensen (Denemarken), Isabelle Judet (Frankrijk), Clive Halsall (Groot Brittannië), Annette Fransen Iacobaeus (Zweden) en Eddy de Wolff van Westerrode (Nederland).

Het was een volledig Duits podium, toen Werth 30 jaar geleden voor het eerst de FEI Dressage World Cup™-titel won, terwijl de Nederlandse Imke Schellekens-Bartels tweede werd vóór de Amerikaanse Steffen Peters, toen ze het in 2007 in Las Vegas (VS) opnieuw deed. De Amerikaanse Laura Graves was haar naaste rivale tijdens de laatste drie edities, maar het is landgenote Von Bredow-Werndl, die deze keer waarschijnlijk de grootste druk zal uitoefenen.

Maar iedereen die Werth tijdens haar carrière heeft gevolgd, weet dat haar wil om te winnen en haar toewijding aan haar paarden ongeëvenaard is. Het zal heel emotioneel zijn, wanneer Weihegold haar laatste dans doet in de kür van aanstaande zondag.

Klik hier voor meer informatie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CharlieVM, Doedatje, nathe, Oshaa, Pikeur, tienus63 en 5 bezoekers