Sport
Een combinatie in Opglabbeek. Foto: Karen Baijens/Flickr.
Het outdoor wedstrijseizoen van 2022 staat op het punt te beginnen met het CDI Opglabbeek - Sentower Dressage Festival in België, van 31 maart tot en met 3 april. Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft een gepassioneerde groep Belgische dressuurliefhebbers dit evenement op zich genomen en dit jaar een 4* internationale wedstrijd georganiseerd.
De plaats van terugkeer is het Sentower ruitersportcentrum, een ultramodern complex met uitstekende bakken en permanente stallen. Hier vinden het hele jaar door voornamelijk springwedstrijden plaats.
Explosie van inschrijvingen
Onder leiding van organisator Josy Everars werd het Sentower Dressage Festival opgetrokken van een 3* naar een 4* en telde het niet minder dan 203 combinaties die van pony- tot Grand Prix-niveau deelnemen.
CDI Opglabbeek vond voor het eerst plaats in 2021 en het was een grote opluchting, want het was het eerste internationale concours na de tweede coronalockdown. Het evenement was niet alleen de aftrap van de race naar de olympische teamselectie van Tokio dat voorjaar, maar bracht ook een groot deelnemersveld op de been, met voornamelijk Belgische en Nederlandse combinaties die de plekken opvulden.
Dit jaar heeft de startlijst een meer mondiale flair, met ruiters uit Italië, Mexico, Nieuw-Zeeland, India, Australië en Japan.
Van gewone loting naar loting volgens de wereldranglijst
De startvolgorde voor de 4* Grand Prix zou oorspronkelijk worden bepaald door een gewone loting, het beste systeem voor de meest eerlijke toepassing van een jurysport, aangezien het wetenschappelijk bewezen is dat juryleden met hun punten omhoog gaan richting het einde van de klasse.
Onder druk van een aantal ruiters die in onzekerheid verkeerden omdat ze niet wisten of ze op donderdag of vrijdag in de gesplitste Grand Prix zouden rijden, zijn de organisatoren op het laatste moment (28 maart) gezwicht en hebben ze de loting gewijzigd in een loting die in omgekeerde volgorde van de wereldranglijst dressuur wordt verricht. Dit betekent dat de "beste" ruiters aan het eind van de klasse en op de tweede dag (vrijdag) starten, aangezien de Grand Prix 44 combinaties telt. Als er meer dan 40 combinaties aan één proef deelnemen, schrijft de FEI voor dat de klasse over twee dagen wordt gesplitst.
Het was altijd de bedoeling dat het CDI Opglabbeek in de open lucht zou plaatsvinden, maar met de mogelijkheid om naar binnen te verhuizen als het weer of het tijdschema een omschakeling noodzakelijk maakten. Het is grappig dat de meest ervaren en hoogstgeplaatste ruiters op deze planeet hiervan geschrokken zijn. De onzekerheid of een Zware Tour-klasse binnen of buiten zou plaatsvinden, deed twaalf ruiters afhaken. Het peloton van 56 ruiters werd teruggebracht naar 44 Grand Prix-combinaties, een aantal dat een Grand Prix-klasse op één dag mogelijk had kunnen maken, met goedkeuring van de FEI voor de 4 extra ruiters.
Let the Games Begin
Hoewel de weersvoorspellingen een beetje zorgwekkend zijn, en de laatste berichten melding maken van sneeuw op vrijdagochtend, zijn de omstandigheden voor wedstrijden in Opglabbeek optimaal. Een fantastische bodem, grote, ruime ringen, een rustige omgeving en de mogelijkheid om naar binnen te gaan indien nodig. Laten we hopen dat deze pessimistische weersvoorspelling niet correct is.