Jessica von Bredow-Werndl: het gaat om hóe je er komt, niet hoe ver

Moderators: Mjetterd, xingridx, Ladybird, ynskek, Essie73, Polly, Firelight, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 50062
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Jessica von Bredow-Werndl: het gaat om hóe je er komt, niet hoe ver

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-03-22 17:55

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera.
Foto: © FEI/Liz Gregg.


De mensen in Wellington waren gespannen en opgewonden om olympisch gouden medaillewinnares Jessica von Bredow-Werndl in hun paardenparadijs te verwelkomen voor een unieke masterclass, aan het einde van het Global Dressage Festival 2022. Als een van de grootste namen in het wereldje op dit moment, bood Von Bredow-Werndl een grote kans en een kans die niet vaak voorbij komt voor dressuurliefhebbers: leren van de beste.

Grappig, gewoon, positief en bovenal met respect en passie voor paarden, heeft Jessica het publiek van Wellington op donderdag 24 maart 2022 informatie gegeven en vermaakt. Ze coachte vijf combinaties, met paarden variërend van zes tot dertien jaar oud. Dat spectrum gaf de nummer één van de wereld de gelegenheid om een heleboel adviezen en breed toepasbare trainingsoefeningen voor paarden en ruiters te geven.

Voordat ze aan de clinic begon, legde Jessica het belang van dressuur en training uit. Ze herinnerde zich: "Het gaat er niet om hoe ver we komen, het gaat erom hoe we daar komen." Een achtbaan kan de carrière van een dressuurruiter perfect omschrijven, maar zoals Jessica uitlegde, "herinner jezelf eraan waarom je deze sport doet, het is omdat we van de paarden houden. Het is belangrijk om te genieten van de reis met hen, om voor ze te zorgen, om plezier te hebben. Ik nodig je uit om te genieten van wat je samen met paarden doet."

Met die persoonlijke motivatiespeech begon Jessica haar masterclass en het publiek bleef geconcentreerd op, en openstaan voor, haar magische formule.

"Hé Siri... Laten we naar de warming-up kijken"
De eerste combinatie die de ring betrad en de sfeer opsnoof, was Hannah Beaulieu met Siri, een indrukwekkende zesjarige Oldenburgermerrie van Dante Weltino x Sandro Hit. Terwijl het duo de eerste passen in de arena maakte, zette von Bredow-Werndl de toon door eraan te herinneren dat het niet om de uitdrukking van het paard gaat, maar om het vertrouwen dat ze in de arena hebben. Siri had er zin in en Jessica besloot zich te concentreren op de warming-up. Voor haar is de warming-up een controle voor ruiter en paard. Tijdens de drie kwartier durende sessie werkten ze aan oefeningen om met de prikkels om te gaan en zich op hun gemak te voelen.

Afbeelding
Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera. Foto: © FEI/Stefan Lafrentz.


Jessica moedigde Beaulieu aan om langzamer te gaan, wat overgangen in draf te maken, altijd een pauze te geven, het paard te belonen en vooral de teugel te geven. Met andere woorden, deze kleine tips droegen ertoe bij dat Siri binnen de korte sessie een beetje rustiger werd.

"De warming-up is heel belangrijk. We moeten het zo kort als mogelijk maken, en zo lang als nodig. We moeten de kracht van de concentratie gebruiken voor later", zei Jessica.

Aan het eind van de sessie werkten ze aan een aantal oefeningen om de vliegende wissels te introduceren. Jessica onthulde haar favoriete oefening: een halve cirkel om op de middellijn naar de korte zijde te gaan en dan de vliegende wissels te doen. Jessica voegde er nog een oefening aan toe voor paarden die veel expressie op het achterbeen hebben: vanaf de AC-lijn verder gaan met een beenbuiging en verder gaan met schouder binnenwaarts of travers, en dan de hulp voor de vliegende wissel. De travers helpt om het binnen achterbeen te activeren, voor paarden die achter trager zijn. "Breng al het gewicht achter het zadel, doe alsof je opstijgt in een vliegtuig."

De olympisch en Europees kampioene zag een duidelijke potentie in Siri, gezien de kwaliteit van haar gangen. Hannah en Siri bepaalden het verloop voor de rest van de sessie. Dezelfde onderwerpen, die de toeschouwers in de eerste sessie zagen, werden ook doorgetrokken naar de paarden van de hogere niveaus. Dressuur gaat over het negeren van de fouten. "Als ze een fout maakt, negeer die dan, anders krijgt ze het vertrouwen niet", zei Jessica terwijl de merrie haar prachtige wissels liet zien.

Afbeelding
Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera. Foto: © FEI/Liz Gregg.

Het belang van pauzes
De tweede combinatie die de ring betrad waren Louisa Marcelle-Eadie en Lillie Keenan's achtjarige Elan de Chenu. Tijdens de sessie hielp Jessica's wijsheid deze vosruin om meer over zijn rug te lopen en te stuwen en dragen vanaf het achterbeen.

Jessica maakte verschillende opmerkingen, maar de belangrijkste was het gebruik van het bit: "Je moet zijn voorkant optillen, niet vasthouden. Daarin zit een groot verschil."

Tussen de oefeningen door gaf Jessica het paard een pauze. "Voor alle paarden is het zo belangrijk om met pauzes te werken. Als het paard zijn best doet, stop dan en beloon hem, dat zal hem helpen om het te begrijpen."

Deze combinatie werkte aan schouder binnenwaarts en het paard voor de zit houden. Jessica liet de ruiter om het belang van de zit onthouden: "Concentreer je echt op je zit als je de vliegende wissel voorbereidt. Als je wilt dat hij bergopwaartse wissels doet, moet je zo zitten." Tegen het einde was Elan de Chenu mooi aan het strekken en droeg hij zichzelf op het achterbeen. Het was duidelijk dat het duo vooruitgang had geboekt.

De adviezen en tips bleven maar komen voor het publiek in Wellington. Emily Donaldson, met de dertienjarige Amerikaans gefokte Hannoveraanse ruin Beaujolais (v. Bugatti Hilltop x Contucci), was de derde amazone die aan de beurt was. Een sfeer van educatie was voelbaar, en vanaf minuut één gaf Jessica zeer interessante hulp en begeleiding aan de ruiter.

Het belangrijkste aandachtspunt voor hen was hoe je een dertienjarig paard moet opwarmen en om te gaan met de activiteit van het achterbeen. Jessica wees op het belang van controle: "Echte controle komt van het achterbeen, we moeten ons richten op wat er achter het zadel gebeurt."

Felix Airlines
Als vierde waren Kristina Harrison-Antell en de negenjarige I Felix (v. Fidertanz x UB40) aan de beurt. Jessica hield van de rebelsheid van I Felix in de opwarmingsfase. "Laat de paarden brutaal zijn, ze moeten hun persoonlijkheid ontwikkelen... als we die onderdrukken, kunnen ze niet tot hun recht komen."

Afbeelding
Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera. Foto: © FEI/Liz Gregg.

Kristina Harrison-Antell en I Felix schoolden vliegende wissels, halve passen, en overgangen voorwaarts en terug. Deze oefeningen brachten indrukwekkende expressie van de ruin naar boven en het dressuurmantra "voorwaarts, voorwaarts" was geen probleem voor dit paard.

Jessica was dol op Kristina's pittige paard en noemde hem als een vliegtuig. Ze deden een mix van dragende en stuwende oefeningen, wat de perfecte vergelijking was om superkracht van achteren te krijgen. Von Bredow-Werndl moedigde de amazone aan om het paard te motiveren door een combinatie van zijwaartse oefeningen met overgangen en halve ophoudingen in de wendingen, met als doel het achterbeen te activeren en de teugel niet te gebruiken.

Ontspannen zitten en teugel geven
De laatste amazone was Ali Potasky, met de negenjarige KWPN-ruin INXS van de Wolfshoeve (v. Everdale x Rousseau). Jessica bracht de laatste sessie tot een hoogtepunt, met krachtige en bemoedigende momenten. Als yogaliefhebber liet Jessica Potasky ook zo denken, dat wil zeggen: de hals strekken, de teugel geven en een kort lichaam aanhouden. "We willen de expressie van achteren", benadrukte ze.

Kwaliteit boven kwantiteit is wat zij benadrukte voor het belang van zelf gedragen gangen. Als laatste kwam de ultieme oefening was de positie van de zit voor de passage. "De vrijheid en energie die je creëert om te verzamelen op zijn achterbenen, geeft energie aan het paard om naar voren te gaan. Anders komt het paard vast te zitten in de rug", citeerde ze.

Je hebt niet elke dag de kans om van de beste te leren. Dit jaar hadden de mensen in Wellington het geluk een glimp op te vangen van de trainingsmethoden van de nummer één van de wereld. Haar wijsheid, en bovenal haar waardering en liefde voor de paarden en de sport, zijn het vermelden waard. Petje af voor Jessica voor het leiden van een 4 uur durende sessie voor het paardenverslaafde en het van dressuur houdende publiek van Wellington.


Afbeelding


Elisa2

Berichten: 40823
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Jessica von Bredow-Werndl: het gaat om hóe je er komt, niet hoe ver

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-22 07:14

Ik wordt hier vrolijk van..waren er maar meer Jessica's.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: afkepieteke, Amazonbot, BLEXBot, craiester, KimD, lonniejj, MerleSimone, Roulette_ en 9 bezoekers