Sport
Bram Chardon won afgelopen december nog de wereldbekerwedstrijd in Geneve.
Foto: Massimo Argenziano/ FEI/ Flickr
Vanaf donderdag 7 april tot en met zondag 10 april worden in het Duitse Leipzig de FEI Wereldbekerfinales in vier hippische disciplines verreden. Voor Nederland komen springruiter Harrie Smolders en dressuuramazone Thamar Zweistra aan de start. Ook de vierspanrijders Koos de Ronde en Bram Chardon doen een gooi naar de prestigieuze titel, net als Annebeth Kubbe in de discipline voltige.
Dressuur
Thamar Zweistra reed dit wereldbekerseizoen vijf kwalificatiewedstrijden en wist zich door mooie resultaten in het Hongaarse Mariakalnok, Madrid en Den Bosch te plaatsen voor de finale. Het is de derde keer op rij dat de 39-jarige amazone uit Schore zich wist te plaatsen voor de Wereldbekerfinale, maar vanwege de corona-pandemie en de grote rhino-uitbraak werden de vorige twee finales geannuleerd. Zweistra neemt haar negenjarige schimmelhengst Hexagon’s Ich Weiss mee naar Leipzig. De combinatie haalde in Den Bosch een score van ruim 77% in de Kür.
De dressuurruiters rijden als eerste onderdeel van de Wereldbekerfinale de Short Grand Prix. De deelnemers die in de Short Grand Prix een score van 60% of hoger behalen mogen twee dagen later strijden om de prijzen in de Kür op Muziek.
Springen
De 41-jarige Harrie Smolders (Grobbendonk, BEL) reist al voor de zesde keer af naar de Wereldbekerfinale voor springruiters. In 2016 boekte hij in Gotenburg het beste finaleresultaat tot nu toe door als tweede te eindigen met Emerald.
Smolders had dit wereldbekerseizoen slechts één wedstrijd nodig om zich voor de finale te plaatsen. In Londen eindigde hij vlak voor de kerst als tweede met de 13-jarige ruin Monaco, het paard dat Harrie Smolders nu ook in Leipzig zal opzadelen. De combinatie is in vorm, want ze eindigden onlangs als tweede in de Rolex Grand Prix in Den Bosch.
De springruiters starten met een Jachtparcours, een dag later gevolgd door een tabel A springproef voor alle combinaties die het eerste parcours voltooiden. De 30 hoogstgeplaatste combinaties (uit het tussenklassement na twee dagen) springen op de finaledag de eerste manche. Daarna wordt opnieuw een tussenklassement opgemaakt en mogen de 20 beste combinaties in de laatste manche strijden om de titel.
Vierspannen
Bij de vierspannen komen twee Nederlandse troeven aan de start. Zowel de 45-jarige Koos de Ronde (Zwartewaal) als de 28-jarige Bram Chardon (Den Hoorn ZH) wisten zich voor de finale te plaatsen. Door goede resultaten in Lyon en Londen gaat De Ronde voor de 16e keer naar de Wereldbekerfinale. In vele voorgaande edities eindigde Koos de Ronde op het podium. Bram Chardon reed dit seizoen slechts één kwalificatiewedstrijd in Genève en wist die op spectaculaire wijze te winnen. Voor Bram wordt het zijn vierde Wereldbekerfinale. In 2019 wist hij deze te winnen.
De finale zal worden verreden over twee dagen. De parcoursen worden gebouwd door de Nederlandse parcoursbouwer Jeroen Houterman. Op vrijdagavond laat rijden de menners hun eerste ronde. 50% van het verschil in seconden tussen de winnaar en de andere deelnemers wordt meegenomen naar de finaledag. Op de finaledag rijden alle vierspanrijders opnieuw het parcours. De top drie (over twee rondes) zal in een Drive-Off strijden om de medailles.
Voltige
De Nederlandse driekleur zal bij de Wereldbekerfinale Voltige vertegenwoordigd worden door soliste Annebeth Kubbe. De 22-jarige Kubbe neemt haar paard Evermore R en longeur Lasse Kristensen mee naar Leipzig. Kubbe debuteert in de Wereldbekerfinale dankzij goede resultaten in Flyinge, Le Mans en Boedapest.
De finale voor de rubriek Dames Individueel bestaat uit twee onderdelen. Op de eerste dag wordt de Technische Test getoond, op de laatste dag de Vrije Kür. De gemiddelde score over beide onderdelen bepaalt wie er op het podium plaats mag nemen.
Programma voor Nederlandse deelnemers
Dressuur
Wo 6 april Veterinaire keuring
Do 7 april 18.30 uur Short Grand Prix
Za 9 april 19.00 uur Finale Grand Prix Kür op Muziek
Springen
Di 5 april Veterinaire keuring
Do 7 april 14.35 uur Eerste parcours (tabel C – jachtparcours)
Vr 8 april 14.00 uur Tweede parcours (tabel A)
Zo 10 april 14.45 uur Finale over twee manches
Vierspannen
Do 7 april Veterinaire keuring
Vr 8 april 23.30 uur Eerste ronde
Zo 10 april 12.40 uur Tweede ronde met Drive-Off
Voltige
Do 7 april Veterinaire keuring
Vr 8 april 19.10 uur Dames individueel – Technische test
Za 9 april 13.20 uur Dames individueel – Vrije Kür