Officials en programma WK Vierspannen bekend

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26566
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Officials en programma WK Vierspannen bekend

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-22 22:15

Bokt.nl
Sport

Afbeelding
De in Nederland wonende Australiër Boyd Exell zal zeker zijn wereldtitel willen verdedigen
in Italië.
Foto: Jon Stroud/ FEI/ Flickr


Het duurt nog even tot de Wereldkampioenschappen vierspanmennen in Pratoni del Vivaro, Italië. Pas eind september, van 21 tot en met 25 september zal dit evenement plaatsvinden. Maar er wordt al wel steeds meer duidelijk deze kampioenschappen. Deze week werd bekend wie de officials zullen zijn en hoe het programma voor de menners in eruit gaat zien. Om te beginnen gaan we kijken naar de technische delegatie, de mensen die ervoor zorgen dat het evenement op rolletjes loopt. Zij zijn er onder andere verantwoordelijk voor dat het tijdschema aangehouden wordt, dat de parcoursen in orde zijn, dat er verslag wordt uitgebracht aan de organisatie, ze mogen een duidelijk vermoeid paard uit de ring halen, zijn bij de officiële loting van de startplaatsen aanwezig en nog veel meer. Deze verantwoordelijke taak ligt tijdens het WK vierspannen in handen van de Nederlander Jeroen Houterman, hij zal geassisteerd wordend door de Italiaan Roland Morat.

Zoals bij elk kampioenschap, is ook hier een jury aanwezig. In dit geval zijn hier vijf mensen aangesteld. De juryvoorzitter is de Franse Anne Marie Turbe, zij zal de jury aansturen. De overige vier juryleden zijn Joaquin Medina Garcia uit Spanje, Stefan Kęszycki uit Polen, Barry Capstick uit Ierland en Pia Skar uit Denemarken. Zij zullen de combinaties beoordelen tijdens de dressuurproef.

Uiteraard kan een kampioenschap vierspannen niet zonder een parcoursbouwer, wie moet anders de parcoursen voor marathon en vaardigheid bouwen? De Duitser Josef Middendorf heeft al op meerdere grote wedstrijden en kampioenschappen deze taak op zich heeft genomen, afgelopen februari nog bij het CAI in Exloo. Hij zal ook in Italië de uitdagende parcoursen bouwen waar de menners in gaan strijden voor de titel.

En dan zijn er uiteraard nog de stewards. Zij houden toezicht op de stallen en de trainingslocaties. Bovendien zien zij erop toe dat de uitrusting van de paarden en wagens aan de regels voldoet. Het team staat onder leiding van Chief Steward Jan Devaere uit België. Hij stuurt maar liefst negen assistent-stewards aan. Dit zijn:
  • Arlene Stanglmeier - Canada
  • Blanka Trojancova – Tsjechië
  • Camille Eslan – Frankrijk
  • Eszter Barta – Hongarije
  • Giulia Elena Amorena – Italië
  • Massimo Buzzi – Italië
  • Martin Roeske – Duitsland
  • Rebeka Grabar – Slowakije
  • Walter Mileto – Italië

Uiteraard is de veterinaire zorg van de paarden ook van groot belang. Een paard dat tijdens een grote wedstrijd ziek, gewond of kreupel uitvalt, is toch wel een van de grootste nachtmerries van de menners. En helemaal tijdens een wereldkampioenschap zit je daar niet op te wachten. Mocht dit wel gebeuren, dan staat uiteraard een team van dierenartsen paraat. Deze artsen worden aangestuurd door de Veterinaire commissie. De voorzitter van deze commissie tijdens het WK is de Hongaar Miklos Jarmy. Bernd Stanglmeier uit Canada is de buitenlandse gedelegeerde in deze commissie en de Italiaan Giacomo Botticini is commissielid.

Ook het programma is intussen bekend. Op 20 september gaan de stallen open, arriveren de combinaties en zal er een veterinaire check zijn. ’s Avonds vindt de officiële loting plaats voor de startvolgorde in de dressuur en de marathon. Woensdag 21 september is de inspectie van de paarden en kunnen de menners het marathonparcours verkennen. Op donderdag 22 en vrijdag 23 september begint dan het echte werk. Op deze twee dagen zullen alle aanspanningen hun dressuurproef rijden. Hiervoor worden zij in vier groepen verdeeld. Groep 1 en 2 zullen op donderdag 22 september de baan in rijden, groep 3 en 4 zijn op vrijdag 23 september aan de beurt. Aansluitend aan de laatste start zal er een prijsuitreiking te voet plaatsvinden. Op zaterdag 24 september staat de marathon op het programma. Dit is altijd een spectaculair onderdeel, vooral de waterbak zorgt voor spetterende sport. Nadat alle combinaties gereden hebben, zal er wederom een prijsuitreiking te voet plaatsvinden. De afsluiter van het kampioenschap zal zijn op zondag 25 september, dan is de allesbeslissende vaardigheidsproef. Dit onderdeel zal beslissend zijn wie de titel mee mag nemen naar huis en zich wereldkampioen vierspannen mag noemen. De startvolgorde is precies omgekeerd aan de tussenstand na de marathon. Dus degene die na de marathon laatste staat in het klassement start als eerste. De nummer één na de marathon is dus pas als laatste aan bod bij de vaardigheid. Zo blijft de competitie spannend tot het laatste moment. Na de apotheose van de competitie zal uiteraard de prijsuitreiking plaatsvinden en de kampioen gehuldigd worden, waarna de ereronde met paard en wagen zal volgen.

Dat het een spannende wedstrijd zal worden staat al vast. Regerend wereldkampioen Boyd Exell zal zijn titel waarschijnlijk fanatiek willen verdedigen. Maar ook de huidige Europees Kampioen Bram Chardon zal deze titel graag aan zijn palmares willen toevoegen. De Nederlandse vierspanmenners zijn titelverdediger bij de landenteams én regerend Europees kampioen, zouden zij dit jaar wederom het goud mee naar huis nemen? We gaan het zien in september in Italië.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BenaLaars, Facebook, koenlover, Maanon_, MairiMacBran, Tantejeanne, xChanelx en 13 bezoekers