Vertrouwensloket voor welzijnskwesties op bedrijven

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14192
Geregistreerd: 20-04-16

Vertrouwensloket voor welzijnskwesties op bedrijven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-03-22 20:08

LTO Nederland
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie.


Als paardenprofessional kom je tijdens het uitvoeren van je werk misschien wel eens dingen tegen op het gebied van dierenwelzijn waar je het liefst direct actie op wil ondernemen. Soms is dit echter een lastig punt en dat is het moment waarop het vertrouwensloket welzijn landbouwhuisdieren om de hoek komt kijken.

Sommigen van jullie zullen al bekend zijn met het vertrouwensloket welzijn landbouwhuisdieren en anderen ook weer niet. Het loket is er speciaal op gericht om verminderde zorg bij landbouwhuisdieren, waar paarden ook onder vallen, terug te dringen en tijdig te stoppen.

Hoe werkt het vertrouwensloket?
In principe doen ze niks tot er een melding binnenkomt van iemand die op het erf is geweest van bijvoorbeeld een paardenbedrijf, en daar verminderde zorg opmerkt. Dit kan een dierenarts zijn, maar ook een voerleverancier, externe instructeur of collega. Vervolgens gaat de molen draaien en neemt een team van deskundigen, bestaande uit onder meer dierenartsen en bedrijfsadviseurs, de melding zorgvuldig in behandeling. Dit team adviseert en begeleidt het bedrijf vervolgens om het dierenwelzijn te verhogen. Het zal geen boetes opleggen, maar is er puur om de ondernemers bewust te maken en te helpen zoeken naar een passende oplossing. Zoals jullie misschien al doorhebben is de dienst gericht op verminderde dierzorg op professionele bedrijven en niet op particulieren. Naast paarden richt het loket zich ook op runderen, varkens, schapen, geiten en kippen.

Melding doen
Vermoed je als betreder van een bedrijf dat het welzijn van de dieren daar in het gedrang komt? Dan kan je dit hier melden. Dit kan ook anoniem gedaan worden. Het is vaak moeilijk om de bedrijfseigenaar persoonlijk hierop aan te spreken en dit valt niet altijd even goed. Het is zeker niet makkelijk om te besluiten een melding te maken, maar besef wel dat de situatie voor zowel de dieren als de ondernemer zelf er alleen maar beter op kan worden. Zie het dus echt als een helpende hand die je aanbiedt. Ga ervan uit dat deze persoon niet moedwillig zijn dieren verwaarloost, maar op dat moment een probleem heeft waar hij of zij zelf niet uitkomt. Het loket kan overigens ook gebeld worden om advies in te winnen of je zorgen te bespreken over het wel of niet melden.

Herken verwaarlozing
De verantwoording voor dierenwelzijn ligt bij ons allemaal. Wees hier dus altijd alert op. Is het erf verrommeld, of zien de dieren er ongezond uit ten opzichte van andere keren? Dan kan het zijn dat het welzijn in het gedrang komt. De volgende signalen kunnen wijzen op verminderde zorg:

  • (Schone) watervoorziening
  • Toegang tot voldoende voer
  • Ongewoon smerige dieren (dus niet van een keertje in de modder rollen)
  • Regelmatig zieke, gewonde of kreupele dieren
  • Abnormale ontwikkeling van jonge dieren
  • Onvoldoende onderhouden huisvesting
  • Abnormaal haarkleed
  • Onvoldoende zorg

Op de website van het Vertrouwensloket staan diverse tips en artikelen ter informatie.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


oomens

Berichten: 8812
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Re: Vertrouwensloket voor welzijnskwesties op bedrijven

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-22 20:42

Hoe zijn schone watervoorziening en toegang tot voldoende voer signalen die kunnen wijzen op verminderde zorg?

Schoentje, kerstmuts en [o]

Suzanne F.

Berichten: 49434
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-22 22:27

oomens schreef:
Hoe zijn schone watervoorziening en toegang tot voldoende voer signalen die kunnen wijzen op verminderde zorg?


Ja dat staat er ongelukkig inderdaad.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: arjaaaaa, BLEXBot, Googlebot, lennie en 4 bezoekers