De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Apple

Berichten: 76086
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-03-22 16:00

* Bokt
Bokt Community

Afbeelding
Gaucho Derby deelnemers onderweg
Foto:Sarah Farnsworth: Gaucho Derby


Van 3 tot en met 12 maart heeft Esther Leenen meegedaan met de Gaucho Derby in Argentinie en is gefinished. Hier op Bokt hebben wij al nagelbijtend haar vorderingen gevolgd in dit topic: [EV] Gaucho Derby 2022 . Esther heeft de tijd gevonden om wat vragen voor ons te beantwoorden:

Allereerst gefeliciteerd met deze geweldige prestatie! Wij hebben erg meegeleefd en de 'stipjesvolgers' uit het topic hebben enkele vragen voor je samengesteld :-)

1. Aan welk deel van je voorbereiding heb je het meeste gehad tijdens de race en hoe?
Lastige vraag. Ik denk dat ik vooraf goed overwogen keuzes heb gemaakt in mijn materiaal. Alle kleding die ik bij me had heb ik gebruikt. Mijn chaps heb ik ingewogen in het ruitergewicht, maar alleen bij de start aangehad. Daarna zijn ze in een zadeltas verdwenen en niet meer te voorschijn gekomen. Had wel te veel eten bij me, waar andere ruiters dan weer heel blij van werden, maar de M&M's en nootjes kwamen na 3 dagen al mijn neus uit. Lichamelijk ben ik in topvorm, dat is altijd handig als je een zwaar hek moet open of dicht doen.

2. Wat voor paarden heb je daar gereden? qua type en karakter.. zijn deze echt anders dan de paarden die je in NL rijdt.. En of er verschil is in hoe deze paarden gereden moeten worden.
Alle paarden zijn Criollo's gemixt met andere rassen. Arabieren, Quarter Horses, Spaanse rassen en Percheron. Net als overal op de wereld heeft ieder paard een eigen karakter. Ze worden heel anders gereden door de Gaucho's. Het zijn werkpaarden die snel wendbaar moeten zijn en snel kunnen aanzetten om paarden of koeien te drijven. Western ruiters hadden echt wel een stapje voorsprong op de 'Engels rijdende' ruiters.

3. Hoe maakte je je keuzes tijdens de Gaucho? Welke afweging maakte je daarbij?
Wat voor keuzes? Je maakt de hele dag keuzes, welke route je op gaat ligt vaak aan het landschap wat je voor je ziet. Hoe zie het eruit op de kaart en hoe in werkelijkheid, dat kan heel erg van elkaar verschillen. Keuzes in het wel of niet samen rijden met iemand. Keuzes in waar kamperen of wat te eten die dag. Welke afweging, daarin ben ik heel nuchter, gewoon gezond verstand gebruiken.

Afbeelding
Esther op startcamp
Foto:Sarah Farnsworth: Gaucho Derby


4. Heb je op een gegeven moment met Kade afgesproken om samen te rijden of liep dat gewoon zo? Hoe hebben jij en Kade elkaar geholpen? Waar zat de toegevoegde waarde? Heb je elkaar ook in de weg gezeten? Zo ja, hoe? Zo nee, was dat geluk van de goede match?
Kade, Morgan en ik hebben een week voorafgaand aan de Derby de Training Academy gevolgd. We hebben het toen wel gehad om 'The Academy Squat' te vormen. Maar wel duidelijk gezegd dat we onze eigen race rijden. Dat ik en Morgan bij elkaar kwamen was eigenlijk toeval en later met Kade ook. Kade en ik hebben dezelfde manier van navigeren, dat is heel handig als je met z'n tweeën rijdt. Morgan had ik meer op sleeptouw, die was er af en toe heilig van overtuigd dat de andere kant op de juiste was. In het begin ben ik een paar keer ermee ingestemd, maar dat werkte gewoon minder goed.

Kade en ik zijn allebei positief ingesteld en we hebben dan ook geen enkele onenigheid gehad. Het grote verschil tussen ons? Dat ik het gas liever wat harder in trapte, maar om samen te rijden was mij meer waard dan een plaatsingsverschil aan de finish.

5. Welk moment of welke situatie heeft de meeste indruk op je gemaakt?
Onderweg van VC9 naar VC10 reden we eerst naast een rivier en zagen we in de verte een helikopter aankomen. We hadden Brenda van haar paard zien vallen en hoopte van harte dat het niet voor haar was. Doordat we te veel naar die heli aan 't staren waren mistte we de afslag van onze breadcrum (verplicht spoor op de GPS) en moesten we een stukje terug om een berg op te komen. We waren halverwege de berg toen mijn paard in eens in een 'rockbog' verdween. Kon er gelukkig op tijd afspringen, maar oh, wat ben ik geschrokken. Dat arme dier tot zijn buik in de blubber en ja, daar moet ie uit komen. Nadat hij even op adem was gekomen hem 'gemotiveerd' om eruit te springen, dan komt de kracht van een paard pas echt naar boven. Een enorme kracht explosie komt er vrij en dan realiseer je je dat je deze dieren echt met respect moet behandelen voor het geen wat ze voor je doen.

6. De monitoring door de organisatie, de ingelaste stop op HS8 en de verplichte passagepunten droegen deze bij aan een veilig gevoel bij de deelnemers of deed het brute landschap je dit direct vergeten?
Het is fijn dat er altijd iemand meekijkt waar je bent. Baalde er enorm van dan op HS8 een stop was, we waren net zo lekker bezig. Op de route tussen VC8 en VC9 heb ik echt mijn ogen af en toe dicht gedaan, daar zaten hele steile stukken naar boven en beneden in op hele smalle richels. Blij dat ze dit met goed zicht mochten doen. De reden van de stop was het slechte weer op de pas.

De markers in het terrein maakte de route niet echt gemakkelijker. Omdat dit 'indicatie markers' zijn en je er niet precies overheen hoeft te rijden. Marker 1 liet ons om een meer heen rijden en vervolgens op een super smalle richel op een pittige berg. Het uitzicht is echt fantastisch, maar doordat we windkracht 8/9 hadden levensgevaarlijk.

7. Hoe is je nacht verlopen daar boven op het plateau des doods tussen 10 en 11?
Tussen VC9 en VC10 :o . Heerlijk in ons 'Rockresort met ijsbad' :Y). Het was echt de meest verschrikkelijke kampeerplek die ik ooit heb gehad. Er was gewoon helemaal niks. Alleen stenen en een regenmeer waar we vers water konden pakken. Voor de paarden was er niks te eten. En dan te bedenken dat mijn brave pony keihard had moeten werken om drie maal uit zo'n rockbog te komen. Had het echt met 'm te doen.

Toen we het weerbericht via onze tracker binnenkregen werd het niet veel beter. Sneeuw, 0 graden en wind tussen de 30 en 55 km/u. De sneeuw bleef uit, maar de rest was pittig. We besloten om 2 tenten op te zetten ipv 4. Zo kun je samen in een tent om het warmer te houden. Ik lag het meest op de windkant en heb de zadeltassen op een rij gezet in het buiten compartiment van de tent. Zo laag ik ook uit de wind. In zulke situaties ga je heel anders denken over kamperen en hoe te overleven.

Dat we de volgende ochtend ineens 3 paarden hadden ipv 4 was echt een grote domper. 1.5 uur hebben we naar 'm gezocht, maar niet gevonden. Gelukkig is het paard later door een andere groep op 8 km terug op de route gevonden.

8. Wat is het grootste verschil tussen de Mongol derby en de gaucho qua beleving, en welke heb je als zwaarder en als mooier heeft ervaren.
De Mongol Derby is echt een race om snelheid. De Gaucho is een 'trage' race. Het landschap houdt je tegen om vol gas te kunnen gaan. Daarnaast moet je er veel meer rekening mee houden dat je vetchecks hebt en je paard dan doormoet. Bij de Mongol krijg je na de check altijd een andere. Bij deze race was de competitie veel minder. Iedereen wilde gewoon heelhuids de finish halen. Dat was ook mijn inzet. Natuurlijk heb je er altijd wel tussen die voor de winst gaan, maar ik heb de competitie heel snel naast me neer kunnen leggen. Heb echt genoten (okay af en toe ook vervloekt) van het landschap, de horsestations en in het 'nu' zijn.

9. Heb je nog iets nieuws over jezelf geleerd? Zo ja, wat?
Nee niet echt. Ik ben een enorme volhouder en als ik ergens aan begin wil ik het ook goed eindigen. Dat is gelukt. Bergen zijn niet mijn favoriete plek op aarde, ik haat bergen. Maar het is met wel gelukt om de hele route te volbrengen. Als je ergens in gelooft en er hard voor werkt kun je je grenzen verleggen. Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk was, maar door niet op te geven kom je een heel eind.

10. En tenslotte: wat wordt je volgende uitdaging?
Ik riep gisteren 'het lopen van de Kennedymars hier in het dorp', dat is een stuk minder gevaarlijk en inspannend dan 500 km rijden door Patagonië. Qua paardenuitdagingen weet ik het nog niet. Eerst maar eens wat endurance wedstrijdjes organiseren en rijden en dan zie ik wel weer verder.

Esther, heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoorden en op naar de volgende uitdaging!


Ladybird
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 18600
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Wakkerdam

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-22 21:03

Super leuk interview Apple! Ik heb het half via facebook gevolgd en het was spannend! Leuk om het zo nog eens te lezen :D

senna21

Berichten: 11383
Geregistreerd: 17-03-09

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-22 21:15

Mooi interview.
Wat een grapjas, deze derby rijden terwijl ze bergen haat. :+
Indrukwekkende reis.

Books, minds and umbrella's only work when they are open.

PenP
Berichten: 172
Geregistreerd: 03-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-22 21:22

Heerlijk stipjes gevolgd dus leuk om nu te lezen. Ik vindt het altijd jammer dat je tijdens de reis zo weinig informatie krijgt van wat er allemaal gebeurt. Ik snap wel dat het lastig is maar daardoor weet je het verhaal achter bepaalde situaties niet.

Ben benieuwd of je nog een keer gaat meedoen!

Napie

Berichten: 9067
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-22 09:03

Dank je wel voor dit interview. Zo leuk om te lezen en ik was echt wel nieuwsgierig naar de achtergrond achter het blauwe stipje.

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

Psydoxy

Berichten: 2122
Geregistreerd: 03-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-22 11:58

Het was echt een fantastisch avontuur. Leuk dat jullie 't gevolgd hebben. Nu na scrollend over het web vind ik het erg jammer dat de Equestrianists op een gegeven moment alleen 'leaderboard' op de site ging vermelden. Dan weet je echt niet wat er gaande is.

We krijgen nog foto's, maar dat duurt altijd even. Ga ze met jullie delen zodra ik ze ontvang.

Endurance 2023: http://endurancesomeren.com
MONGOL DERBY FINISHER 2019 - GAUCHO DERBY FINISHER 2022

Apple

Berichten: 76086
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-03-22 12:01

Volgen is altijd lastig. Via de website inderdaad een verslag, maar toen er gereden werd stond naast de stipjes ook de twitterfeed. Dat hielp :+
Op facebook konden we nog foto's vinden.

De twitterfeed was redelijk in het hier en nu, maar de foto's waren eigenlijk per definitie van eerdere dagen.
Dat maakte het lastig voor ons volgers om te zien wat er nu precies gebeurde.

Ben benieuwd naar je foto's!

AfricanLady

Berichten: 7946
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Harlingen

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-22 20:21

Toffe ervaring lijkt mij dit :D en gave paarden ook !

Licor

Berichten: 2908
Geregistreerd: 10-04-06
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-22 20:24

Leuk interview!


[ITP] El Caballo es Maestro ~ Het paard is meester

Psydoxy

Berichten: 2122
Geregistreerd: 03-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-22 09:01

AfricanLady schreef:
Toffe ervaring lijkt mij dit :D en gave paarden ook !

Die paarden zijn fantastisch. De eerste etappe was 't makkelijkste, zeker weten dat 80% van onze paarden zich hier kreupel op had gelopen.

Endurance 2023: http://endurancesomeren.com
MONGOL DERBY FINISHER 2019 - GAUCHO DERBY FINISHER 2022

_Jitske_

Berichten: 5539
Geregistreerd: 30-05-05
Woonplaats: Gelderland

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-22 09:47

Heel leuk om te lezen Esther en knap dat je deze uitdaging voltooid hebt! Ik vond het leuk om te volgen en ben benieuwd naar de foto's. :)

      .♥. Velvet Brown .♥.
Dressuur: L2 + 2 Springen: M + 5 SGW: L + 10
        .♥. Britt .♥.
Dressuur: M2 + 3 Springen: M + 6 SGW: M + 8

Psydoxy

Berichten: 2122
Geregistreerd: 03-04-06

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-22 16:15

Verhaal van Daniël:

Daniel Van Eeden's Gaucho Derby came to an abrupt end when he was helicopter evacuated out of the mountains by Intrepid Medics. He has been kind enough to put his experience in his own words for us....
"When I got into the vet check at 1327 the heartrate of my horse was 64, so I had to wait 30 minutes. There was a small stream, so I tried to water my horse, but it was more interested in the juicy grass than in drinking water. Then after less than half an hour the heartrate had come down to 44 and I was allowed to continue. This was at 1352.
The next thing I remember is the sound of scissors cutting my hydration vest and being in a helicopter and having some kind of conversation. This memory is very blurry and consists mainly of sounds instead of visuals and I have no idea how long things took.
Seeing the response of Hinke, Pam and others when they saw me on the finish line clearly showed how much impact my incident had had on the other riders.
As I have no memory of the incident, I have to reconstruct this based on what people told me. They told me that I was in the process of getting up on the horse again when the horse moved and kicked me on my head. The big dent in my helmet clearly confirms this.
Looking back at the whole incident I don't think that this was anything that was avoidable. This was not something that resulted out of uncarefulness or unpreparedness. Not on my part, not on part of the organisation and not on part of the horse selection and/or horse owner.
As far as I know all the required action (and more) was taken to take care of me and bring me to a hospital etc..
Not remembering the incident itself might have it's good side as I'm not scared to get back on a horse.
Even with what happened the Gaucho Derby overall was a positive experience for me. This is thanks to everyone that helped that day and afterwards. I might try to ride the Gaucho Derby again some day, or some similar event. "

We at Intrepid Medics wish Daniel a continued recovery and hope to see him out there again soon.

Endurance 2023: http://endurancesomeren.com
MONGOL DERBY FINISHER 2019 - GAUCHO DERBY FINISHER 2022

Psydoxy

Berichten: 2122
Geregistreerd: 03-04-06

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-22 16:16

Ik heb foto's maar hoe krijg ik die toegevoegd

Endurance 2023: http://endurancesomeren.com
MONGOL DERBY FINISHER 2019 - GAUCHO DERBY FINISHER 2022

Apple

Berichten: 76086
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-22 20:26

Dat is ook nog een heftig verhaal van Daniel :oo

Als stipjesvolger krijg je dat totaal niet mee (misschien maar goed ook voor de thuisblijvers).

Esther, kun je foto's uploaden via de Bokt-upload? Dat is misschien het gemakkelijkste door als je een nieuw bericht wilt typen dan te klikken op 'voeg foto's toe' en dan vervolgens te uploaden.

Psydoxy

Berichten: 2122
Geregistreerd: 03-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 16:51

Afbeelding

Even in een spoiler :o
Spoiler:
Afbeelding

Endurance 2023: http://endurancesomeren.com
MONGOL DERBY FINISHER 2019 - GAUCHO DERBY FINISHER 2022

Grit

Berichten: 6120
Geregistreerd: 09-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 17:45

Jemig, wat moet dit akelig zijn geweest :oo , ook voor degene die erbij waren. Gelukkig heeft de cap ook nog wat opgevangen.
Ik hoop dat hij volledig en goed hersteld.

Apple

Berichten: 76086
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: De Gaucho Derby: interview met finisher Esther Leenen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-03-22 21:26

Jeetje, dat moet een beste klap geweest zijn :oo


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amber_anne, Bytespider, herous, Solmyrkvi, Stephanie_M, uxgranta en 10 bezoekers