Keuren in Zuid Afrika: drie Sterren én Kroonmerrie Tandora (Tjalf 443)

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14010
Geregistreerd: 20-04-16

Keuren in Zuid Afrika: drie Sterren én Kroonmerrie Tandora (Tjalf 443)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-03-22 16:57

Phryso.com
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


In Zuid Afrika zijn ze een Kroonmerrie rijker. Tandora Doorndraai Friesian Stud (Tjalf 443 x Friso van S) maakte op maandag 21 maart op de keuring bij Doorndraai in Pretoria promotie van Ster naar Kroon, mede dankzij een IBOP van 78 punten.

8,5 voor stap
Eigenaresse Marlise Botes had Anke Kuppens gevraagd de merrie te presenteren in de IBOP. Met 78 punten en een 8,5 voor haar uitstekende stap en een 8 voor impuls ging de achtjarige Tandora –uit de eigen Doorndraai fokkerij- al lekker de keuringsbaan in. Daar zagen juryleden Sabien Zwaga en Annemieke Elsinga op maandag 21 maart een merrie met een aansprekende voorhand, een goede romprichting en een goede bovenlijn. ‘In stap had ze veel ruimte, takt en een mooi lichaamsgebruik’, licht Sabien toe. ‘Tandora draafde met een voldoende snel achterbeen waarbij ze iets meer ruggebruik mocht laten zien.’

Dochter Leonora eerste premie
Ook de eerstgeborene van Tandora kreeg een eerste premie. Twenter Leonora van Doorndraai (Dries 421) mocht wat meer ontwikkeld zijn, maar had veel rasuitstraling en hard beenwerk. De jonge merrie kon goed stappen en liet veel expressie in het voorbeen zien in de draf. Leonora is geboren in 2019 (op 3 oktober), komende oktober wordt ze volgens de Zuid Afrikaanse kalender (waar de seizoenen net andersom liggen dan in Nederland) ‘officieel’ als driejarige gezien.

Drie Sterren, twee merries en een ruin
Fokbedrijf Doorndraai had een goede keuring, want ze namen nog drie Sterren met een tweede premie mee naar huis. Voor het vaderschap tekende drie keer Tjalf 443. De zoon van Heinse 354 stierf in november 2020, maar heeft in Zuid Afrika een indrukwekkende nalatenschap achtergelaten.
Zona van Doorndraai (Tjalf 443 x Tsjerk 328) werd Ster met een tweede premie. Ze mocht royaler in ras en in bouw zou ze wat meer opwaarts mogen zijn, maar de zevenjarige merrie waardeerde zich op in beweging. ‘De merrie stapte ruim en zette haar voorbeen goed weg. In draf toonde ze veel balans, afdruk en takt en met een krachtig gebruik van het achterbeen’, beschrijft Sabien. Met haar Sterpredicaat maakte ze haar moeder Mona Lisa van Doorndraai Bijboek I Ster én Preferent. (Tsjerk 328 x Ruurd). Mona Lisa is de tweede generatie uit stam 258 en heeft een verwantschap van 15,5%.
Zona haar Halfzuster Area van Doorndraai (Tjalf 443 x Aan 416) werd ook Ster dankzij haar sterke, evenredige bouw en goede bovenlijn, haar voldoende takt en ruimte in de stap en haar mooi gebruikte voorbeen in draf.
De derde Ster met een tweede premie was voor de vijf jaar oude en evenredig gebouwde ruin Darius van Doorndraai (Tjalf 443 x Maurus 441) die veel rasuitstraling liet zien en hard beenwerk had, zo signaleerde de jury. ‘In stap wat Darius wat gehaast, in draf liet hij een mooi voorbeengebruik zien waarbij hij achter wat meer mocht ondertreden.’

Twee eerste premie veulens
Bij de veulens kregen er twee een oranje lint. Bij de hengstveulens was dat Ragnar van Doorndraai (Anders 451 x Reinder 452) die wel wat meer ras mocht hebben, maar correct gebouwd was, een taktmatige stap liet zien en overtuigde in draf met veel schakelend vermogen en souplesse. Bij de merrieveulens kreeg Prada Doorndraai Friesian Stud (Reinoud fan ‘e Homar x Tjalf 443) een eerste premie. Ze vertoonde veel ras en was voldoende sterk in bouw. Prada stapte goed en krachtig en in draf combineerde ze veel balans en zelfhouding met een mooi gebruik van haar voorbeen.

21-jarige Friso
Een mooie afsluiter van de dag was de presentatie van de 21-jarige Friso van S. Ster Sport AA (Thomas 327 x Nammen 308) die een dekvergunning heeft voor Zuid Afrika. ‘Een hengst met een mooie voorhand en heel veel behang.’

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, lovelance, SplashIsLief, SuusvL en 14 bezoekers