Algemeen
Afbeelding ter illustratie. Foto: prugelpiet.
Daar waar de internationale paardensportbond FEI al enige tijd drie basisentingen verplichtte in het paspoort van paarden en pony’s, neemt nu ook de KNHS deze regels over. De onderzoeken zeggen eigenlijk al langer dat drie entingen betere bescherming bieden tegen de paardengriep influenza. Iets waar nu ook daadwerkelijk stappen in worden gezet.
Wanneer een drachtige merrie op het juiste moment wordt gevaccineerd tijdens de dracht – welteverstaan enkele weken voor het veulenen – krijgt het veulen al iets van antistoffen mee via de biest. Als deze zes maanden oud is volgt de eerste vaccinatie, met een tweede basisenting na vier tot zes weken. Dit was hoe het er bij de meeste paarden en pony’s in Nederland aan toe ging. Hier wordt nu een (verplichte) derde basisvaccinatie aan toegevoegd die enkele maanden na de tweede volgt.
Waarom een derde basisenting?
Vanuit onderzoeken is het eigenlijk al een tijdje bekend dat er een dip optreedt in het immuunsysteem van jonge opgroeiende paarden, ongeveer vier tot zes maanden na de eerste twee entingen. In deze periode zijn ze extra vatbaar voor virussen, zo ook voor het influenzavirus mochten ze daar op dat moment mee in aanraking komen. De eerste twee entingen bieden in deze situatie vaak onvoldoende bescherming om te zorgen dat het paard niet ziek wordt en het virus verder verspreidt. Door een derde enting te geven tijdens dit dipje, zorg je ervoor dat het immuunsysteem beter voorbereid is op een dergelijke besmetting waardoor het jonge paard beter en langduriger beschermd is.
Werking basisvaccinaties
Wanneer de eerste enting tegen influenza wordt gegeven, maakt het immuunsysteem geheugencellen om het virus te herkennen en sneller te kunnen bestrijden met de juiste afweercellen. Bij het tweede vaccin worden sneller de juiste antistoffen aangemaakt, die klaarstaan om de strijd met het virus aan te gaan. Deze zakken echter weer vrij snel naar een aantal antistoffen dat onvoldoende bescherming biedt. Pas na een derde enting worden de antistoffen in grote getallen aangemaakt, die voldoende bescherming bieden voor een jaarlijkse hervaccinatie.
Nieuwe regelgeving
Om dit te stimuleren en te gaan voor een betere bescherming van sportpaarden en pony’s heeft de KNHS het vaccinatiebeleid vanaf 1 januari 2022 veranderd. Ze geven daarmee invulling aan het advies van de Sectorraad Paarden. Het aangepaste vaccinatiebeleid gaat uitsluitend gelden voor alle paarden die vanaf 2022 geboren worden. Deze dienen drie basisentingen te krijgen. Voor paarden die voor deze periode geboren zijn verandert er op dit moment nog niks en volstaan de twee basisentingen. In Nederland is het bij de wet niet verplicht om je paarden te vaccineren, al zijn er wel veel stallen die de enting tegen tetanus en influenza verplicht stellen. De KNHS stelt nu dus als voorbeeld de derde basisenting verplicht om mee te kunnen doen aan wedstrijden. De kans is groot dat stallen hierin zullen volgen en daarmee het advies van de Sectorraad Paarden ook overnemen.
Wil je meer weten over entingen? Lees dan ook ons eerdere artikel ‘Inenten: hoe zit dat nu?’.