Keuren in Zuid Afrika: driejarige Jielkje verdient Ster eerste premie

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13772
Geregistreerd: 20-04-16

Keuren in Zuid Afrika: driejarige Jielkje verdient Ster eerste premie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-22 09:26

Phryso
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie.


Op donderdag 17 maart konden Sabien Zwaga en Annemieke Elsinga in Zuid Afrika de driejarige Jielkje fan Pela Graca (Alwin 469 x Jisse 433) een Ster met een eerste premie toekennen. "Ze was de topper van de dag, zeker in beweging." Voor Voorlopig Kroon kwam de merrie van Aveleda Friesperd Stoet in bouw tekort. "Ze heeft een mooie voorhand en een lange verticale hals", beschrijft Sabien. "In de aansluiting naar de lendenen mocht ze wat sterker, ze heeft droog beenwerk, maar haar achterbeen was wat gehoekt." In beweging wist Jielkje te overtuigen. "Ze stapte resoluut en goed door het lichaam. Haar draf was opwaarts met veel balans en een krachtig achterbeen."

Veel livestreams gekeken
Het was de eerste keer dat Leandré Pienaar en Jack de Jager van Aveleda in Potchefstroom de KFPS juryleden ontvingen en daarvoor hadden ze uit hun nog prille fokkerij al wel 13 paarden klaarstaan. De driehoeksbaan was keurig uitgezet en de voorbrengers deden prima werk, zo zagen Sabien en Annemieke. "Ze vertelden dat veel livestreams hadden bekeken."

Alle veulens van Mewes 438
Mewes 438 heeft tot zijn dood een jaar geleden op de stoeterij gestaan en dat was bij de veulens te zien, allemaal nakomelingen van de zoon van Teeuwis 389. Hengstveulen Pecos van Aveleda (Mewes 438 x Bendiks fan ‘e Vesta Hoeve) verdiende een eerste premie. "Een hoogbenig veulen met veel rasuitstraling, een verticale hals, veel kap en met droog beenwerk", licht Sabien toe. "In stap was hij wat gehaast, maar in draf liet hij veel souplesse zien en schakelend vermogen."

Zevenjarige Waike W. Ster
Een tweede Ster konden de dames uitreiken aan Waike W. (Alwin 469 x Fabe 348), gefokt door de familie de Wit uit De Hoeve. De aansprekende zevenjarige merrie showde voldoende jeugd, een sterke bovenlijn, maar mocht minder hellend in haar kruis en wat royalere hoeven bezitten. "Ze had een voldoende ruime en krachtige stap, een functionele draf met een mooi gebruik van haar voorbeen."

Op de site van Phryso is een filmpje van de keuring te zien.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DotBot en 5 bezoekers