Algemeen
Gribaldi, hier met ruiter Edward Gal, is een van de bekendere Trakehner paarden.
Foto: Wikimedia Commons
Na een lange procedure die meer dan drie jaar in beslag nam, is het Trakehner ras nu toegevoegd aan het wereldwijde Register van Immaterieel Cultureel Erfgoed!
De beslissing werd op 9 maart genomen door de conferentie van ministers van cultuur en de Federale regeringscommissaris voor cultuur en media. Deze beslissing werd ook aanbevolen door een onafhankelijke expertcommissie voor Immaterieel Erfgoed van de UNESCO commissie in Duitsland. Dit is uniek in de Duitse paardensportwereld. Het Trakehner ras is het eerste paardenras dat werd geselecteerd en het eerste Duitse Immaterieel Cultureel Erfgoed met een hippische achtergrond. Twee locaties voor klassieke rijkunst, waarvan de tradities al eeuwenoud zijn, zijn al wel erkend door UNESCO als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit zijn de Spaanse Rijschool in Wenen en de Klassieke Rijschool De Cadre Noir in Saumur.
“De opname in het register voor Immaterieel Cultureel Erfgoed geeft uitdrukking aan het bijzondere karakter van het Trakehner ras,” benadrukt Lars Gehrmann, fokkerij- en bedrijfsleider bij het Trakehner Verband. “Onze historie en de principes van het puur houden van het ras zijn de unieke verkoopargumenten van ons ras vandaag de dag. Echter, we houden niet alleen onze tradities in stand, maar kijken ook vooruit op een innovatieve manier. Het hedendaagse Trakehner paard brengt niet alleen moderne sportpaarden voort, maar is ook georiënteerd op de toekomst. Dit door educatieve aanbiedingen, actief jeugdwerk en het openstaan voor nieuwe leden.” Het beeldmerk van de Trakehner, het ‘dubbele elandsgewei’ is wereldwijd bekend en zeer beroemd in de paardenwereld.
De nationale aanvraagprocedure kent meerdere fasen en vindt elke twee jaar plaats. Een vijfkoppige werkgroep heeft, gesponsord door de Trakehner Horse Foundation, gewerkt aan uitgebreide antwoorden op de meer dan 20 vragen. Deze gingen onder andere over de geschiedenis van de Trakehners gedurende bijna drie eeuwen, onder verschillende politieke systemen. Maar ook over de organisatie en de bijzondere kenmerken van de fokkerij, de huidige praktijk, dierenwelzijn en het doorgeven hiervan aan de volgende generaties. Elke federale overheid maakte een voorselectie van vier aanvragen en stuurde deze naar het secretariaat van de conferentie van ministers van cultuur. Deze aanvragen werden beoordeeld door de expertcommissie van Immaterieel Cultureel erfgoed van de Duitse UNESCO commissie. Uiteindelijk nam de conferentie van ministers van cultuur en de Federale regeringscommissaris voor cultuur en media het advies van de expertcommissie over en namen het Trakehner ras op in het federaal register. In navolging van de Trakehners werden nog vier andere cultuuruitingen opgenomen.
De expertcommissie erkende vooral de inzet waarmee het Trakehner ras naar buiten is uitgedragen, maar ook de documentatie en het eeuwenlang doorgeven van kennis en ervaringen. Ook het feit dat ze in de praktijk zeer open zijn, de grensoverschrijdende uitwisseling en het uitbreide aanbod aan educatie en informatie voor leden en publiek heeft het comité overtuigd. Nu zij in het register voor Immaterieel Cultureel Erfgoed staan, is het Trakehner ras ook in woord en beeld te vinden op www.unesco.de/ike.