Warme winters zorgen voor meer wormbesmettingen bij paarden

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13718
Geregistreerd: 20-04-16

Warme winters zorgen voor meer wormbesmettingen bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-03-22 16:00

Equnews.nl
Algemeen

Afbeelding
Twee soorten wormen in paardenmest.
Foto: JaneJansen/ Bokt Wiki


Paarden staan steeds vaker op de weide, ook tijdens de winter. Dit is een goede zaak voor de ontwikkeling van het dier maar geeft ook een grotere kans op wormbestemmingen aangezien de winters steeds warmer worden. Hierdoor overleven de larven de vriesperiodes makkelijker en is er meer kans op besmettingen bij de paarden.

Paarden worden constant blootgesteld aan de gevaren van wormen. Niet enkel in de stal maar zeker op weide bestaat het gevaar dat je viervoeter eitjes via het eten in het lichaam krijgt. Het spreekt dus voor zich dat een perfecte hygiƫne de start is bij het reduceren van worm infecties.

Het voorkomen en behandelen van worminfecties is een ingewikkelde materie geworden en er is geen standaard procedure voor te geven. Gelukkig zijn er wel enkele regels waar je je aan kan houden. Een paard dat op stal leeft moet bijvoorbeeld slechts 2 keer per jaar ontwormd worden en de box moet ook 2 keer op een jaar gedesinfecteerd worden. Loopt je paard geregeld in de paddock of wei? Dan ontworm je best drie keer per jaar. Paarden die op de wei leven en zeker fokmerries moeten om de 3 maanden ontwormd worden. Veulens om de twee maanden vanaf ze vier tot zes weken oud zijn.

Je kan je paard best ontwormen twee dagen voor je ze op de weide zet. Laat ze dag van de ontworming zeker nog even op stal staan. Daarnaast is het ook aangeraden om niet teveel paarden samen op een weide te zetten. Verdeel de wei in kavels zodat de paarden regelmatig kunnen wisselen van plaats. Op die manier krijgt de grond even rust.

Bij geval van twijfel laat je best een mestonderzoek doen in overleg met je dierenarts.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Gwenvd, Lokii, MayoNeighs, Miran, Molfre, Moonlight17, moralian, MyWishMax, xoranlover en 10 bezoekers